Son ayların popüler ismi Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, yaptığı altı tahminleri ile birçok yatırımcının takibini kazandı. Açıklanan enflasyon rakamları sonrası oldukça umutsuz konuşan İslam Memiş, enflasyonun yükselmesinin en az 2023 yılına kadar devam edeceğini öngörmekte. Bununla beraber yıl sonunda gram altın fiyatlarının 1450 Türk lirası seviyesine kadar dayanacağını söyleyen İslam Memiş, dolar kurunun bu şekilde baskılanmasının kötü sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor. Mayıs ayında dolar kurunun 18 Türk lirası olabileceği öngörüsü ile yatırımcıların dikkatini çeken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gayrimenkul ve araba fiyatlarında neler olacağına değindi.

Ev fiyatları gerilemeyecek

gayrimenkul ve konut fiyatlarının gerilemeyeceğine dikkat çeken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ev almak isteyenlerin acele etmesi gerektiğini vurguladı. İslam Memiş, “Emlak sektöründe oluşturulan rant piyasasını size anlattım. Bir yandan cambazlıkla fiyatlar artarken diğer yandan maliyetlerin artması ve dolar kurunun yükselmesi ev fiyatlarını uçuruyor. Dünyada yüzde 100 artan enflasyonla ev maliyeti 400 bin lirayaysa 800 bin yapıyor. Türkiye kitlesel şekilde göç alıyor. Nüfus artışı devam ederken kiralık ev bile bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Geçtiğimiz aylarda yüksek enflasyona karşı kira gelirini ihtiyacınız olacağını ve kiraya vermek amaçlı ikinci el ev satın almanızı tavsiye etmiştim. Enflasyon rakamları yükselmeye devam ettikçe insanların ek gelire veya kiraya ihtiyacı olacak. Ev satın alırken ben şahsi olarak sıfır daire almıyorum. Çünkü yüksek maliyetli oluyor. Dubleks ya da 3+1 gibi büyük evler almak yerine eski ve 1+1 daireler alıyorum. 30 – 40 bin lira masraf yapıp kiraya veriyorum. Neden böyle yapıyorum? 1 milyon liraya 3+1 daire alacağıma 2 tane 1+1 daire alıyorum. 2 bin liradan kiraya versem 4 bin lira gelirim oluyor. Böylece kira getirisi daha fazla oluyor. Kitlesel göç 1+1 dairelere talebi artıracaktır” değerlendirmesini yaptı.

Beklemeyin…

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, artan maliyet ve yükselecek olan dolar kuru nedeni ile gayrimenkul almak için beklenmemesi gerektiğini düşünmekte. Özellikle yeni evlenecek çiftlere seslenen İslam Memiş, büyük ev yerine daha küçük ve 1 + 1 bir ev bile almanın iyi olacağını düşünüyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Bu süreçte yeni evlenen çiftlere de tavsiyem şu şekilde: Bizim kültürümüzde büyük ev var. Ebeveyn banyolu, büyük misafir odalı evler var. Ancak maalesef dünya standartlarına ayak uyduran bir Türkiye ekonomisi kültür de geride bırakmak zorunda kalıyor. Gönül ister ki herkes büyük ev sahibi olsun ancak öyle bir dünya ve Türkiye piyasası yok. Bu nedenle yeni evlenen çiftlerde 1+1 daire almak zorunda kalıyor. Sıfır ve büyük daire alacağım diye beklerseniz zarar edersiniz. Benim nazarımda nakit parası olan, kredi çekme imkanı ya da aile desteği olanların bir an önce ev alması mantıklıdır. Krediler düşsün daha büyük ev alırım hayaline kapılmayın.” sözlerini sarfetti.

İLGİLİ MAKALE  Altın bombası patlıyor! Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş gram altın için tarih verdi

Otomobil fiyatları yükselecek

Altın ve para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ikinci el otomobil fiyatlarının ilerleyen aylarda yükseleceğini vurguladı. İkinci el otomobil satın almak isteyen vatandaşlar için tavsiyelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Aralık ayında sık sık araç fiyatları düşecek almayın, araba fiyatlarında balon var uyarılarında bulundum. Dolar kurunun 18 liradan 10 liraya gerilemesi araç Piyasalarındaki yüzde 10’luk köpüğü aldı. Daha sonrada piyasaların kitlenmesiyle hiç kimsenin araba almaması nedeniyle fiyatlar düştü. Son 3 ayda kimse araba alıp satamadı. Petrol ve akaryakıt fiyatları nedeniyle hazırda parası olan da araba almaktan vazgeçti. Sigorta, kasko ve bakım maliyetleri de arttı. Bu yükselişler nedeniyle son 3 – 4 ayda ikinci el araba fiyatlarında yüzde 20’lik bir gerileme oldu. Bundan sonraki süreçte araba fiyatları düşer mi? Sanmıyorum. Benim öngördüğüm yüzde 20’lik düşüş gerçekleşti. Özellikle sıfır araçlarda döviz kurlarının baskılanması tamamlandığında atak yaparsa fiyatlarda yükselecektir. Sıfır araç fiyatlarının yükselmesi an meselesi.” yorumlarında bulundu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yatırımcıları uyardı. Altın kahini altın için kurulan planı deşifre etti (26 Mart 2022)

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yaptığı son tahminlerin doğru çıkması ile birlikte birçok gram altın yatırımcısının ilgisini çekmekte. Altın ile ilgili verdiği tavsiyeler ile birçok yatırımcının kar elde etmesini sağlayan İslam Memiş, popülerliğini her geçen gün arttırmakta. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, çok fazla haber akışı olmadığı için piyasalardaki fiyatların dar bir bant aralığına sıkıştığını dile getirdi.

Bu süreçte yatırımcıların kafası karışık

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasaları etkileyecek önemli bir haberin olmadığına dikkat çekerek, emtia ve diğer kalemlerin fiyatlanmasının dar bir bant aralığına sıkıştığını dile getirdi. Rusya ile Ukrayna arasındaki süregelen savaş endişesi ve dünyadaki küresel enflasyon artışı sebebi ile Ons altın fiyatlarının 2 bin 70 dolara kadar çıktığını belirten İslam Memiş, şimdilerde Ons altın fiyatlarının 1900 ile 1950 dolar arasında seyrettiğini belirtti. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Bu süreçle birlikte yatırımcıların da kafası karışık. Merkez bankaları faiz artırım sürecine girdi. ABD Merkez Bankası Fed 25 baz puan faiz artırımı yaparak piyasaları bozmadan bu sürece başlamak istedi. Hafta başında Fed Başkanı Powell ve Avrupa Merkez Bankası başkanının da açıklamalarını takip ettik.” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ MAKALE  Avrupa'nın enerji krizi artacak! Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten enerji ve emtia piyasaları hakkında önemli açıklamalar. Alışveriş yöntemleri değişecek

Normal şartlarda emtia fiyatları gerilemeliydi

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, normal şartlar altında altın ve diğer emtia fiyatlarının gerilemesi gerektiğini vurguladı. Bunun nedeni ise FED’in faiz arttırımının olduğuna dikkat çekti. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Ons altının 1900, beraberinde gram altının 900 lira seviyesinin altına gerilemesi gerekiyordu. Ama onlar için şöyle bir risk de var. Emtia fiyatlarını aslında bir gecede baskılayabilirler. Böyle bir imkan var. Altın ve gümüş satarak bu fiyat gerilemelerini istedikleri an yapabilirler. Bu güç onların elinde var. Ama bu onlar için tehlike arz ediyor. Çünkü sert bir şekilde ons altını baskılarlarsa burada tekrar alım fırsatı oluşacağı için dünyadaki bütün yatırımcılar buradan yararlanacaktır.” ifadelerinde bulundu.

FED’in altın fiyatlarını baskılamak için yeterli kaynaklarının odluğunu belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcıların doları bırakıp güvenli limon olarak altına yönelmesini istemediklerini belirtti. Çünkü yatırımcıların doları bırakması, dolardaki değer kaybını arttıracağına dikkat çeken İslam Memiş, yüksek enflasyon ile karşı karşıya olan yatırımcının altını güvenli bir liman olarak görmesinin mümkün olduğunu belirtti. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Eğer altın ve ons fiyatında bir operasyon yapılırsa, yüksek enflasyonla karşı karşıya olan yatırımcı güvenli liman olarak altın alımı yapacak. Bunu engellemek için sert düşüşleri gerçekleştirmiyorlar. Ons altında 1900-1950 dolar aralığında bir sıkışma var. Agresif yükseliş oldu ama sert bir geri çekilmeden sonra bu seviyelerde sıkıştı. Ons altının baskılanmasını yatırımcıların doları bırakmasını istemedikleri için yapıyorlar. Bu süreci bir sonraki toplantıya kadar devam ettireceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

Ons altında neler oluyor?

Ons altında olup bitenler içeriğin devamında… İkinci sayfaya geçiniz.