Elektrik faturalarına gelen zamlar nedeni ile vatandaşlar, elektrikten tasarruf yapmanın yollarını araştırmaya başladı. Bu tasarruf yollarından en kolay yolu ise kapalıyken bile elektrik tüketen cihazları tespit etmek. Bu tür elektronik cihazlar, elektrik faturasının yaklaşık olarak yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Bu yüzden kapalı konumda ama prize takılı olan cihazları tespit etmek, elektrik faturasından tasarruf etmenin en kolay yollarından biridir. Bu yazımızda sizlere, kapalı olmasına rağmen elektrik harcayan cihazlardan bahsettik. Gelin hep birlikte bu cihazlara göz atalım.

Elektrik faturalarına ne kadar zam gelmişti?

Türkiye’de geçen yıla oranlar elektrik faturalarına yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişmekte olan bir zam uygulanmaya başladı. Bu zamlar ile brilikte de elektrik faturaları çok daha yüksek gelmeye başladı ve vatandaşların da cepleri bu yüzden yanmakta. elektrik faturalarının bu denli yüksek gelmesi, dar gelirli aileler için büyük bir sıkıntı. Ancak elektrik faturasının yaklaşık olarak yüzde 25’ine tekabül edecek bu tasarruf ile siz de elektrik faturasını öderken, bir nebze de olsa rahatlamış olacaksınız.

Bu cihazlar kapalıyken bile elektrik harcıyor

Evimizde kullandığımız birçok elektronik cihaz, biz kullanmasak bile prizde takılı kaldığı için elektrik harcamaya devam ediyor. Bu türdeki cihazları uzmanlar, vampir cihazlar olarak adlandırmaktadır. Tıpkı bir vampir gibi elektrik gücünü emen bu cihazlar, boşta da sürekli olarak elektrik harcadığı için elektrik faturaları da buna oranla daha kabarık geliyor.

Kapalı konumda bile elektrik harcayan elektronik cihazlar denildiğinde, akıllara ilk olarak yeni nesil akıllı televizyonlar gelmekte. Bu tür akıllı televizyonlar, uyku modunda bile kalsalar, elektrik harcamaya devam ediyor. Ayrıca şarj aletleri de elektrik faturalarının en büyük düşmanı. Çünkü şarj aletleri prizde takılı kaldığı sürece bir telefonu şarj ediyor olsun ya da olmasın, sürekli olarak elektrik tüketecektir. Biz de alışkanlık olarak şarj aletlerimizi her zaman pirizde bırakmaktayız. Ancak bu alışkanlık, elektrik faturaları için oldukça sakıncalı bir durum.

Uzmanların açıklamalarına göre, tek bir elektrikli alet, kapalı konumda harcadığı elektrik yükünün çok fazla olmayacağını vurgulamaktalar. Ancak yıllık bazda baktığımızda, bu tür vampir cihazların harcadığı elektriğin çok fazla olduğunu söylemekteler. Bu yüzden yapacağımız bu tasarruf ile birlikte, yıllık bazda yüzlerce lira elektrik faturasından tasarruf edebiliriz.

İLGİLİ MAKALE  Elektrik çarpmasına ne iyi gelir? (Kaynak: izlehaber.com)

Saat gösteren fırın, fişe takılı mikrodalgalar gibi anlık olarak kullanmadığımız elektronik cihazların fişe takılıyken de elektrik harcağını söyleyebiliriz. Çünkü bu tür cihazların içerisinde bulunan transformatörler, sürekli olarak elektrik harcamakta. Ancak bu tür ve yukarıda saydığımız diğer elektrikli aletlerin fişlerini, kullanmadığımız zaman çekersek yılda yüzlerce lira elektrik faturasından tasarruf edebiliriz.

Bu tür elektronik cihazları teker teker incelediğimizde, çok fazla elektrik harcamıyorlar diyebiliriz. Ancak hepimizin evinde en az 5 tane vampir cihaz bulunmakta. Bu yüzden bu tür elektrik cihazlarını her zaman için kullanmadığımız anlarda fişlerini çekmeliyiz. Bu sayede de yıllık elektrik faturası giderlerimizde büyük düşüşler yaşayabiliriz. Yüzde 25 oranındaki bir düşüş, yıllık olarak bakıldığında hiç de fena bir rakam değil.