Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Bir Bilene Sorduk için hazırlamış olduğu videoda, yatırımcıların altın ve dolar gibi varlıklara yatırım yaparken nasıl hesaplama yapılması gerektiğini anlattı. Özellikle Ons altın ile gram altın arasındaki farkı ve haber kanallarında yapılmış olan ekonomi haberlerinin nasıl yorumlanması gerektiği konusunda değerli bilgiler veren İslam Memiş, yatırım araçlarının hem yurtiçi hem de uluslar arası değerlerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İzleyin:  Hesaplama yaparken bunlara dikkat. İslam Memiş’ten yatırımcılara önemli tavsiyeler

“Dünya doların değerini dolar endeksi üzerinden takip eder”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yaptmış olduğu açıklamalarda insanların haberlerde verilen bilgileri yanlış yorumladığını belirtti. İnsanlar haber bültenlerinde yer alan “Dolar değer kaybetti” cümlesini yanlış yorumluyor. Bu tür bir haber gördüklerinde genellikle dolar/TL kurunun düşüşe geçtiklerini düşünüyor. Ancak bu bültenlerde bahsedilen düşüş, genellikle dolar endeksi oluyor. Dünya piyasalarında doların değeri, dolar endeksi ile ölçülmektedir. Dolar endeksi de euro, sterlin ve diğer para birimlerine karşı doların değerini belirlemektedir. Bütün bunlar ile beraber dolar endeksi, dolar/TL kuru üzerinde büyük etkilere sahip değil.. Ancak yatırımcıların birçoğu bu detayı bilmediği için yanlış hareketlerde bulunabiliyor. Konu hakkında çok önemli açıklamalarda bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Mesela “dolar değer kaybetti” cümlesinde başından duydunuz zaman ve ekonomi kanallarından duyduğunuz zaman doların içerideki dolar/TL kısmını anlamamanız gerekiyor. Dolar endeksi. Dünya doların değerini dolar endeksi üzerinden takip eder ve dolar endeksi üzerindeki etkisini yakından takip eder. Mesela Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) yapmış olduğu faiz arttırımı ile birlikte dolar endeksi 88 seviyesinden 110 seviyesine yükseldi. Ekonomi piyasalarında ve para piyasalarında dolar değer kazandığı için “şöyle oldu” dolar endeksi yükseldiği için “böyle oldu” diye söylemler yazılır. Siz de hemen içeride bu haberleri dolar/TL kuru ile mukayese ediyorsunuz. Tabii ki dolar endeksinin düşüşü veya yükselişinin dolar/TL kuru üzerinde etkisi var ama her zaman aynı etkiyi vermeyebilir. Dolar endeksi, bu hafta 110 seviyesine kadar yükseldi. Ama şu an itibari ile 108,50 seviyesine kadar gerilediğini gözlemliyoruz. İçeride dolar/TL kurunun etkilenmediğine şahit oluyoruz. O yüzden dolar endeksindeki bu gerileme, belki basında belki ekonomi kanallarında dolar kuru geriledi cümlesinin ortaya atılmasına neden olabilir. Ancak içeriye baktığımızda dolar/TL kurunun etkilemediğini, siz de dolar kurunun düştüğünü zannedebilirsiniz. Bu tuzaklara karşı yatırımcıların biraz daha farkındalık oluşturması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş "Bunlar daha iyi günler" dedi. Gıda krizi yolda. Herkes hazırlıklı olmalı!

Aynı durum altın fiyatlarında da geçerli

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar/TL kuru ile dolar endeksi arasındaki benzer bir durumun altın fiyatlarında da olduğunu belirtti. İnsanlar altın yatırımı yaparken genellikle gram altını tercih ediyor. Ancak altın fiyatlarını takip ederken karşılarına Ons altın fiyatları çıkıyor. Ons altın fiyatları gram altın fiyatlarını çok fazla etkilememektedir. Bunu da en rahat bir şekilde yıl başından günümüze değişen Ons altın ve gram altın fiyatlarından görebiliriz. Yıl başında gram altın fiyatları 780 lira civarındaydı. Ons altın fiyatı ise 2000 doların üzerindeydi. Ancak şu an günümüzde gram altın fiyatı 1000 TL seviyesinin üzerinde yer alırken, Ons altın fiyatları 1700 dolar seviyesinde. Ons altın fiyatlarında gerileme oldu. Fakat gram fiyatlarında tam tersi bir durum söz konusu. Dolar endeksi ve dolar/TL kuru arasındaki benzer bir fark, emtiaların Ons ve gram fiyatlarında da yer almaktadır. Konu ile ilgili Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Televizyonlarda ve ekonomi kanallarında “altın fiyatları düştü” ve “altın fiyatları yükseldi” diye bir cümle gördüğün zaman bunun altında gram fiyatının ve altın ons fiyatının bir birinden ayırt edilmesi gerekiyor. Şu anda altının ons fiyatı 1720 dolar seviyesinde. 1720 dolar seviyesi. Yılın ilk çeyreğinde 2059 dolar seviyesindeydi. Altın bu yıl değer kaybetti dediğiniz zaman altının nesi değer kaybetti? Ons fiyatı değer kaybetti. 2059 dolar seviyesinden 1720 dolar seviyesine kadar geri çekilmeler görüldü. Peki gram altın TL fiyatı da aynı şekilde değer kaybetti mi? Hayır. Yola 785 TL seviyesinden başlayan altının gram fiyatı, şu anda 1020 TL. 785 TL seviyesinden dokuz ay önce başlayan gram altın/TL fiyatının bugün, 1020 TL seviyesinde olduğunu gözlemliyoruz. Demek ki burada değer kaybeden gram altın değil de ons altın. Bu durumu da birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Mesela gümüş fiyatları geriledi. Gümüşün nesi gerledi? Ons fiyatı mı geriledi yoksa gram fiyatı mı geriledi? Burada yine dolar TL kurunun  destek olduğu altının gram fiyatı, gümüşün gram fiyatı veya diğer enstrümanlar ile ons bazında ki değerinden bahsettiğimiz için bunu birbirinden mutlaka ayırt etmek gerekiyor. Tabii ki yatırım araçlarındaki bu söylem farkındalığı ile birlikte yatırımcısını finansal okuryazarlığı biraz daha artması ile birlikte de bu tuzaklara karşı bu söylem değişikliklerine karşı da mutlaka uyanık olunması gerekiyor. Bu söylemlere karşı da mutlaka bir farkındalığın oluşması gerekiyor.” sözlerini kullandı.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş "Öyle bir taktik vereceğim ki" dedi. Altın kahini gram altın için alım fırsatlarını değerlendirdi

Finansal okuryazarlığın artması çok önemli

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yapmış olduğu açıklamalarda gram altın veya dolar gibi varlıklara yatırım yapacak olan kişilerin dikkatli olmaları ve finansal okuryazarlıklarının gelişmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede yatırımcılar çıkan haberleri çok daha iyi bir şekilde yorumlayabilir ve yapacakları yatırımları veya satışları çok daha dikkatli bir biçimde tamamlayabilir.

Bütün bunlar ile beraber İslam Memiş, gram altının maliyet hesaplarının nasıl yapılacağını belirtti. Bu maliyet hesabını yaparak, gram altın gibi varlıkların maliyet fiyatlarını bulabilir, serbest piyasalarda ya da bankalarda satılan altınlarda ne kadar bir makas aralığının olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Gram altının maliyetini bulabilmek için o günkü dolar kuru, o günkü Ons altın fiyatı ve 32,10 sayılarının çarpılması gerekiyor. Bu çarpımların neticesinde karşınıza gram altının net maliyet fiyatları çıkacaktır. Üzerine ise 10 ila 15 lira ekleyerek de gram altının serbest piyasalarda ve bankalarda ne kadara satıldığını öğrenebilirsiniz.