Altına yatırım yapmak, yatırımcılarına her zaman kazandırmıştır. Çünkü altın sayesinde insanlar, enflasyona karşı koruma sağlayabiliyor. Altının sürekli olarak değerlenmesi, insanların yapmış olduğu yatırımların geri dönüşünün karlı olmasına sebep oluyor. Özellikle Türkiye’de yapılacak olan altın yatırımları, yatırımcılarını mutlu etmekte. Çünkü altında düzenli olarak bir artış görülmektedir. Bu artışlar nedeni ile altına yatırım yapan kimse zarar etmemiştir. Fakat aceleci olmamalı ve altınlarınızı uzun vadeli elinizde tutmanız gerekmektedir.

Altın yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekilen birçok farklı detay bulunmaktadır. yatırım yapacağınız altın çeşidi ve ne kadar bir bütçeniz olduğuna oldukça dikkat etmelisiniz. Ayrıca altın yatırımı yaparken uzun vadeli düşünmeli ve belirli aralıklar ile kademeli altın alımı yapmanız gerekebilir. Emin olun altın gibi emtialar size kar elde ettirecektir. Ancak acele etmemeli ve elinizdeki varlıkları düzgün bir şekilde korumayı bilmeniz gerekmektedir. Bir bakmışsınız elinizdeki varlıkların değeri bir süre sonra size yüksek miktarlarda kar elde ettirmiş olabilir. Eğer geleceğinizi güvene almak istiyor ve bir iş kurmak istiyorsanız, ufak ufak yapacağınız altın yatırımları sizlerin en büyük destekçisi olacaktır.

Altın yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Altın yatırımı yaparken dikkat etmeniz gereken birçok detay bulunmaktadır. İlk olarak ise altın alt-sat yapılacak bir yatırım aracı değildir. Çünkü altın sürekli olarak artan, ancak belirli bir süreç içerisinde artan bir yatırım aracıdır. Bununla birlikte tek bir çeşit altın alıp bu altının yükselmesini beklemek, sizlere maksimum 500 lira kar elde ettirecektir. Bu yüzden tek bir altın yerine, düzenli olarak kademeli altın alımı yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Ülkemizde altın fiyatları sürekli olarak artıyor. Ancak Türkiye’deki enflasyon oranlarının aşırı derecede yükselmesi, altın yatırımı yapmayı oldukça zorlaştırmakta. Çünkü önceden asgari maaş ile daha yüksek gramlarda altın satın alınabilirken, şimdi ise altın yatırımı yapmak daha güç bir hal almaya başladı. Özellikle dolar kurunun son zamanlarda odlukça yüksek bir seviyeye gelmesi, altın fiyatlarının da beraberinde yükselmesi anlamına geliyor. Önceki yıllara göre insanların altın alım gücü oldukça düşük bir seviyede.

İLGİLİ MAKALE  Selcoin 'Dolar kıtlığı yakacak' dedi. Gram altın için alım fırsatı. Fed faiz artırırsa neler olacak?

Bütün bunlara rağmen altın yatırımı yapmak mümkün. Eğer fiziki bir altın yatırımı yapmak istiyorsanız, öncelikle makas aralıklarına dikkat edin. Çünkü oranlarda gözüken altın fiyatları ile serbest piyasada satılan altın çeşitlerinin fiyatları arasında farklar olabilmektedir. Bu farklar ise 10 TL ile 20 TL arasında değişmektedir. Bu yüzden altın almadan önce iyi bir saha araştırması yapmalı ve kademeli bir şekilde altın alımı yaparken, sürekli olarak aynı yerden altın alımı yapmanız gerekmektedir. Bu şekilde yapacağız altın alımlarında küçük farklar olsa bile, bu küçük farklar birleşince büyük farklara dönüşecektir. Örnek vermek gerekirse, 12 ay boyunca 1010 TL’den altın alımı yaptınız. Ancak başka bir kuyumcuda aynı altın çeşidi 1005 TL’ye satılmaktadır. Tek bir ayda 5 lira gibi gözüken bu fark, 12 aya tekabül edince ve altının değerlenmesi göz önünde bulundurulunca oldukça yüksek olabiliyor. Bu yüzden altın alırken, satın aldığınız yerdeki altının makas aralıklarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Güncel altın fiyatları

Güncel altın fiyatları sürekli olarak değişmektedir. Birazdan göreceğiniz altın çeşitlerinin fiyatları ise 6 Eylül 2022 tarihindeki ortalama fiyatlardır. Bu yüzden farklı bir zaman diliminde bu haberi okuyorsanız, fiyatlara şaşırmayın. Anlık güncel altın fiyatları şu şekildedir:

Altın çeşidiAlış (TL)Satış (TL)
Gram Altın1.0031.003,26
Çeyrek Altın1.6491.666,00
Cumhuriyet Altını6.7326.834,00
Tam Altın6.7506.818,00
Yarım Altın3.2893.333,00
Ons Altın1.7131.713
Has Altın1.002,711.002,93
22 Ayar Bilezik918,85950,9
Altın KG (Dolar)54.75454.767
Altın KG (Euro)54.43654.449

80 gram altın kaç TL?

İnsanların en merak ettiği onu ise 80 gram altının kaç TL olduğu. Bunu hesaplamak aslında çok basit. Çünkü 1 gram altın ne kadar tutuyorsa, 1 gram altın fiyatının 80 katı da 80 gram altının fiyatına tekabül etmektedir. Tabii ki de biz bu fiyatı hesaplarken, ekrandaki fiyatlardan hesaplayacağız. Ancak serbest piyasada satılmakta olan altın fiyatlarında, belli bir makas aralığı yer almaktadır. Bu makas aralığı tek bir altın alırken çok fazla etkili olmasa da toplu altın alımlarında bayağı bir etkili olabilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Doları olanlara uyarı! İslam Memiş 'Dolarla altın alan şimdi ucuz altın alacak'

6 Eylül 2022 tarihinde 1 gram altın 1.003 TL‘den satılmaktadır. Şu an ki 80 gram altının fiyatını bulabilmek için ise öncelikle 1 gram altın fiyatının 80 katını bulmamız gerekiyor. 1.003 x 80 = 80.240 etmektedir. Yani şu an ki altın fiyatları ile 80 gram altın, 80 bin 240 TL‘ye denk gelmektedir.