Yüksek tansiyon hastalığı son dönemlerin en yaygın hastalıkları arasında yer almaktadır. Genellikle yağlı ve et ürünleriyle beslenen kişilerde sıklıkla görülen tansiyon hastalığı aynı zamanda genetik yapılarla da kişide olmaktadır. Yüksek tansiyon hastalığı tedavi edilmediğinde ya da gerekli önlemler alınmadığında kişilerde ciddi sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olurken, hayati risk faktörü oluşturmaktadır. Yüksek tansiyon hastalığı bulunan kişiler tüm hayatı boyunca yediğine ve içtiğine dikkat etmesi gerekirken, yüksek tansiyon hastalığı yaşayan insanların yemesi gereken besinleri sizler için derledik. İşte yüksek tansiyona iyi gelen o besinler!

Tansiyon hastalığı kişiye göre değişir

Yüksek tansiyon hastalığının değerleri tamamıyla kişiden kişiye değişen öznel bir durumdur. Yüksek tansiyon hastalığı yaşan iki kişinin değerlerinin aynı olması kişilerin aynı reaksiyonları göstereceği anlamına gelmez. Tüm bu değerler sonucunda herkesin kendi ve öznel tedavi sürecinin olması gerekir. Tüm hayatı boyunca düzenli ve dikkatli bir yaşamla herhangi bir risk faktörü yaşamayan, yaşam kalitesini düşürecek bir unsur olmadan kişi yaşamına devam edebilir. Yüksek tansiyon değerleri tamamıyla kişiden kişiye değişen bir unsur olsa da yüksek tansiyon hastalığı yaşayan kişilerin beslenme gruplarında herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Her tansiyon hastası bu besinler doğrultusunda yaşamına devam etmeli ve yaşamını kontrol altına tutmalıdır.

Yüksek tansiyon hastaları hangi besinleri tüketmeli?

  • Yüksek tansiyon hastalığı yaşan kişiler, kesinlikle ağır yağlı yemeklerden kendilerini soyutlamaları gerekir. Tereyağı yerin tüketilen halis doğal zeytinyağı yüksek tansiyon hastalığının tedavisinde önemli bir unsurken aynı zamanda yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesine önem verilmesi gerekir.
  • Kan basıncının düşmesine ve vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan sarımsak, yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerce mutlaka tüketilmesi gerekir. Sarımsağın içerisinde bulunan bileşenler kan damarlarının genişlemesini sağlarken, kalbin kan pompalarken daha az çalışmasına yardımcı olur. Bu durum kan basıncının düşmesine neden olacağı için de vücut yorulmadan sağlıklı bir serüvene giriş yapar.
  • Yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin her gün 1 adet muz yemesi önerilir. Muzun içerisinde yer alan bileşenler yüksek tansiyon probleminin düşmesine yardımcı olur.
  • Yemeklerde ya da kahvaltılarda kullanılan zeytinyağı, doğal olması şartıyla adeta bir kalp damar dostudur. Doğal zeytinyağının içerisinde bulunan bileşenler kişinin kalp damar tıkanıklığı probleminin önüne geçerken, kişinin günlük hayatına daha sağlıklı ve zinde hissedebilmesine yardımcı olmaktadır. Yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin, tereyağı gibi tansiyonu yükseltici yağ gruplarından uzak durulması gerekir.
  • İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde nar, yüksek tansiyonun dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Tansiyonu dengelemeye yardımcı olan nar meyvesini, kontrollü bir şekilde tüketmekte fayda vardır.
İLGİLİ MAKALE  Kilo vermek isteyenlere 9 püf noktası (Kaynak: soru.com.tr)

  • Damar hastalıklarının oluşmasının önüne geçen kereviz içerisinde bulunan bileşenler sayesinde kişinin sağlıklı bir forma dönüşmesini sağlarken aynı zamanda hipertansiyonu önlediği de yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir.
  • İçeriğindeki maddeler sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olan domates, kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olurken tansiyon seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Göz sağlığına olan faydaları saymakla bitmeyen havuç aynı zamanda kalbi koruma altına alarak, tansiyonun düzenli bir seviyeye ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
  • Tam tahıllı ekmek ya da tam tahıldan üretilen ürünlerin tüketilmesi, kişinin tansiyon seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olurken, içeriğinde bulunan lifler sayesinde kişinin sağlıklı olmasına da yardımcı olmaktadır.
  • Omega-3 açısından zengin keten tohumunun insan sağlığına faydaları bir hayli yüksektir. Hipertansiyon hastalığına da iyi gelen keten tohumunu, beslenme programına eklemek ve düzenli olarak keten tohumu tüketmek kişinin tüm tansiyon seviyesinin dengelenmesine yardımcı olacaktır.
  • İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı önleyici bir güç görevi gören, bitter çikolata aynı zamanda kişinin beyin fonksiyonlarına da iyi gelmektedir. Bitter çikolatayı tüketirken kontrollü bir şekilde tüketmeye özen gösterilmesi gerekir.