Kilo vermek, fazla kilolarından ya da bir türlü gitmeyen son o 5 kilodan kurtulmayı hemen hemen herkes hayatının bir noktasında istemiştir. Kilo kaybını isteyen birçok insan, hızla kilo kaybı isteyerek dengeli ve düzenli beslenmek yerine kendini aç bırakarak kilo verme girişimlerine girmiş ve bu girişimden hızla uzaklaşarak ‘kilo vermek benim işim değil’ cümleleriyle kendini avutmuştur. Esasında bakıldığında kilo vermenin en temel yolu, vücudunu ve metabolizmanı tanımaktan geçmektedir. Kendini tanıyan bir kimse, kolay bir şekilde kilo vererek sağlığına, sağlıklı yollarla kavuşabilir. Bu noktada yardımcı olan, tıbbi açıdan da kanıtlanmış bazı durumlar vardır. İşte kilo vermeyi kolaylaştıran o 9 püf nokta…

Sağlıklı kilo vermenin 9 püf noktası

Sağlıklı yani dengeli ve düzenli beslenme ile kilo verme düzlemi arasında mutlak bir denge bulunmaktadır. Ne kadar sağlıklı besinlerle vücudunuzu besler, bilinçli tüketim yaparsanız kilo kaybınız da aynı şekilde aynı düzende oluşmaya başlar. Sağlıklı kilo vermenin esasında en doğru ve en basit yolu, metabolizmanıza uygun beslenme sistemini geliştirmekten geçmektedir. Metabolizmanın dengesini bozmadan; temiz içerikli besinlerle oldukça kolay bir şekilde kilo vererek, sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Yemek yeme içgüdüsü, açlığın yanı sıra bazı kimselerde strese ve duygusal açlığa bağlı değişmektedir. Elbette her insan, hayatının her alanında psikolojik olarak sağlıklı düşünemiyor buna istinaden de kendini yemeğe vuruyor olabilir. Bu gibi durumlarda, kilo verme girişimlerinden ziyade vücudunuzu dinlemeyi, zihninizi arındırmayı ve neyi neden yapmak istediğinizi ölçümlemeyi deneyebilirsiniz. Tüm bu senaryoların dışında bazı kimseler de sahiden yemek yemeyi ve özellikle dışarıdan işlenmiş hazır gıdaları tüketmeyi sevdiği için sağlıksız kilolar alıyor. Bu süreçte doğru bir beslenme stili ve istikrar, kişinin kısa sürede kilo vermesine yardımcı olacaktır. Peki ya sağlıklı kilo vermenin püf noktaları var mıdır?

1-Uyku düzenine dikkat edin

Sağlıklı kilo vermek isteyen kimseler, uyku kalitelerini arttırarak kendilerine uyku düzeni oluşturmaları gerekmektedir. Uyku esnasında, vücudumuz kalori yakmaya devam ettiği için, sağlıklı beslenme sonucunda ve erken uyuyup erken uyandığınız taktirde metabolizmanın hızlanarak, kilo verme hızınız artacaktır. Yükselen metabolizma hızı sayesinde, kısa sürede kilo vermeye başlayacak ve kendinizi daha dinç hissedeceksiniz. Kilo vermek istiyorsanız ilk olarak uykunuzu düzenlemeyle giriş yapabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Sadece 2 ayda ideal bedene sahip oldurtan mucize diyet (Kaynak: soru.com.tr)

2-Porsiyonlarınızı ve hatta tabağınızı küçültün

Kilo alma noktasında en sık yapılan hatalardan bir tanesi, kontrolsüz bir şekilde yemek yemektir. Mide açlığından ziyade, göz açlığı insanın mide doygunluğunu hissetmesine engel olarak daha fazla yeme eğilimine sürüklemektedir. Doğru porsiyon dengesini kurduğunuz anda, kısa vadede kilo vermeye başlayarak kendinizi daha hafif hissetmeniz mümkün. Porsiyon kontrolünün yanı sıra elbette tüketilen yemeğin besin değerleri de bir hayli önemlidir. Bakliyat, sebze ve et dengesinin iyi kurulduğu porsiyonlar tüketmeniz sağlığınızı ve zihninizin gelişimi için oldukça önemlidir.

3-Su tüketimini arttırın

Sağlıklı kilo verme yöntemlerinden bir tanesi günlük olarak bolca su tüketmekten geçmektedir. Su, vücudu dinç tutmasının yanı sıra yağ yakmanın başlamasının yanı sıra metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Günlük olarak, kilonuza göre en az 1.5-2 litreye yakın su tüketimi yapmanız gerekmektedir.

4-Un, şeker ve yağa kontrollü yaklaşın

Kontrollü tüketilmeyen un şeker ve yağ kısa vadede kilo almanıza neden olurken yağlanmanıza sebep olacaktır. Bu üç ana kilo aldırıcı maddeyi mümkün mertebe kontrollü tüketmekte fayda var. Hatta beyaz un yerine, tam buğday unları tam tahıllı unlar tüketmeyi deneyebilirsiniz. Tam tahıllı unlarla yapılan karbonhidrat yemekleri, kilo almanıza sebebiyet vermezken, sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olur. Şeker yerine tatlılarda; bal, pekmez ya da hurma gibi doğal tatlandırıcılar kullanmayı deneyebilirsiniz. Yağın her bakıma fazlasının zarar olduğunu unutmadan, gerçek halis zeytinyağı tüketmek kolesterol seviyesini dengelerken, aynı şekilde sindirim mekanizmanızın doğru ve sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.

5-Sebze ve meyve her daim hayatınızda olsun

Pek çok vitamin ve mineral bakımından zengin meyve sebzeler insan sağlığı için çok önemlidir. Kilo vermeye yardımcı C vitaminince zengin; portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri tüketmek kilo vermenizi sağlıklı bir şekilde hızlandıracaktır. Tükettiğiniz yeşil yapraklı sebzeler, sindirim sisteminizi düzenlerken, az kaloriyle doymanızı sağlayacaktır.

6-Egzersizleri ihmal etmeyin

Kilo vermek için sadece, yemeğe dikkat etmek yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesidir. Sağlıklı beslenme ritüelinizin yanı sıra aktif bir şekilde basit egzersizlerle kalori yakmayı hızlandırarak kısa sürede kilo verebilir aynı zamanda daha fit bir forma kavuşabilirsiniz. Spor salonunda egzersiz yapmanız şart değil, ev içerisinde 45 dakikalık basit egzersizler yapmak metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Kabızlık problemlerinize son verecek o mucizevi besinler! (Kaynak: izlehaber.com)

7-Kafein alımınıza dikkat edin

Sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için A’dan Z’ye vücuda alınan her şeyin miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Egzersizlerden önce tüketin kahve, yağ yakmayı hızlandırdığının bilincinden olun. Sağlıklı yemek öğünlerinizden önce kafein almamaya gösterin ki kafein tokluk hissini uyandırmaya geçmeden, sağlıklı ve doğru kalorilerle ihtiyacınızı karşılayın.

8-Ara öğünlerinizde bitkisel çaylara yer verin

Zayıflama, kilo kaybı noktasında bitkisel çaylara yer vermeniz önemlidir. İçtiğiniz bitkisel çaylar metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olurken aynı zamanda yorulmuş kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. Sindirim sistemine etki yapan çayları tüketmeniz kilo verme hızınızı maksimum seviyeye çıkaracaktır.

9-Karbonhidratı yeterli tüketin

Kilo alımına neden olan ve en sık yapılan hatalardan bir tanesi karbonhidrat alımını kontrollü yapmamaktan geçer. Eğer besinleri, besin gruplarına sınıflandırarak tüketirseniz neyi ne kadar yediğinizi gösterirken; karbonhidrat, protein, yağ dengesini kolaylıkla oluşturmanıza fayda sağlar. Düşük ve temiz içerikli karbonhidratları tüketirseniz, kilo verme hızını arttırarak sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz.