Eğer kalabalık bir ailede yaşıyor ve sürekli olarak çok fazla patates satın alıyorsanız, satın almış olduğunuz patatesleri nasıl düzgün bir şekilde saklamanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Çünkü patatesleri düzgün bir şekilde saklamazsanız, patatesler yeşerebilir hatta tomurcuklanmaya başlayabilir. Bu yazımızda sizlere, patateslerinizi nasıl düzgün bir şekilde ve yeşermeden saklayabileceğinizden bahsettik.

Patatesler neden yeşerir?

Patates kabuklarında başlayan bu yeşerme, aslında patatesin normal bir sürecidir.  yeşillenmenin asıl sebebi, patatesin kabuğundaki klorofil miktarının arttığına işaret etmektedir. Klorofil, bitkilere yeşil rengi veren ir hücre çeşididir ve bitkilerin fotosentez yapabilmesini sağlar. Patatesler, genellikle nemli ve güneş ışığı altında kaldılarında bu tür bir değişim geçirir. Bunlara ek olarak yeşillenmiş patates tüketmek, zehirleme etkisi yapabilir. Çünkü patatesler yeşermeye başladığında solanin adlı bi madde yayar. Bu madde de insan sağlığı açısından zararlıdır. Patatesteki yeşilliğin artması, daha fazla solanin maddesinin açığa çıktığını gösterir. Bu yüzden de patatesteki yeşillik ne kadar koyu bir renkteyse, söz konusu patates o kadar zehirli bir hal almış demektir.

Patatesler nasıl saklanmalı?

Patateslerin yeşillenmesi, insan sağlığı açısından oldukça zararlı ve tehlikeli olabilir. Bu yüzden de satın aldığımız patateslerin yeşillenmemesi için bazı adımlar uygulamamız gerekiyor. Bu adımları doğru bir şekilde uygularsanız, satın aldığınız patatesleri 6 aya kadar sorunsuz bir şekilde saklayabilirsiniz. Gelin hep birlikte patatesleri uzun bir süre boyunca saklamak için neler yapabileceğinizi anlatalım.

Adım 1

İlk olarak saklamak istediğiniz patatesleri güzel bir şekilde temizlemeniz gerekiyor. Bunun için bir fırça ya da bulaşık süngeri kullanabilirsiniz. Tabii ki de kullanacağınız materyalin kuru olması gerekmektedir. Patatesleri uzun bir şekilde saklamak istiyorsanız, kesinlikle kuru bir şekilde yıkmalısınız. Bir adet fırça yardımı ile patateslerinizi güzel bir şekilde temizleyin. Kabuğunun üzerindeki çamur ve kirleri detaylıca temizleyin.

Adım 2

İkinci adım olarak ise satın aldığınız patatesleri ayırmanız gerekiyor. Üzerinde çatlak veya yara olan patatesler, normal patateslere göre daha çabuk bir şekilde yeşebilmektedir. Bu yüzden de bu tür hasarlı patatesleri, diğer patateslerin yanından almanız ve ayrı bir şekilde saklamanız gerekmektedir. Ayrıca bazı patateslerin kabuklarında ufak tefek renk değişimleri başlamış olabilir. Bu yüzden sağlam patatesler ile diğer hasarlı patatesleri ayırmanız şart. Bu şekilde sağlam patatesleri daha uzun süre saklayabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Patates püresi nasıl yapılır? Sütlü pratik patates püresi tarifi

Adım 3

Bütün temizlik ve ayrıştırma işlemlerini tammaladıktan sonra ise saklamak istediğiniz patatesleri düzgün bir şekilde saklama alanına yerleştirmeniz gerekiyor. Bunun için sepet veya çuval yeterli olacaktır. Ancak yerleştirme sırasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcut. Bu hususlardan ilk, patatesler kat kat dizmeniz. Bu şekilde hem bir yere daha çok patates sığdırabilir hem de patateslerin arasına nemi emebilecek malzemeleri daha kolay yerleştirebilirsiniz. Patateslerin yeşermesinin ardındaki en büyük sebep, nemdir. Bu yüzden de yerleştirdiğiniz patateslerin arasında nemi emecek ve muhafaza edecek bazı materyeller bulunması gerekiyor. Bu sayede patateslerin çevresinde nem ortadan kalkacak ve patatesler daha uzun bir şekilde muhafaza edilebilecek.

Dikkat edilmesi gerekenler

Patates saklarken dikkat edilemsi gerekilen ilk detay, yukarıda belirtmiş olduğumuz adımları doğru bir şekide uygulamak. Bununla birlike patatesleri saklarken hasır torba, çuval veya sepet kullanmanız gerekmektedir Çekmece gibi yerlerde patatesler daha çabuk yeşerecektir. Ayrıca patatesleri genellikle soğan ve sarımsaklar ile aynı yerde saklıyoruz. Ancak yapılan araştırmalara göre patateslerin diğer sebzeler ile aynı yerde saklanması, patateslerin normalden çok daha hızlı bir şekilde yeşermesine neden oluyor. Bu yüzden patatesleri sakladığınız yerlere soğan ve sarımsak gibi sebzeleri ekememeniz gerekiyor.

Patatesleri sakladığınız yer de oldukça önemli. Zira bu detaya dikkat etmezseniz, patatesleriniz çabucak yeşerebilir. Bu yüzden de saklama alanı detayına dikkat etmeniz gerekiyor. Patateslerin hava alabilen ancak rutubetsiz bir ortamda saklanması lazım. Bununla birlikte patatesleri sakladığını yerin güneş ışığından uzak bir alan olması da bir o kadar önemli. Ayrıca sakladığınız patatesler, haftada en az bir kez kontrol etmeniz lazım. Çünkü düzgün bir şekilde sakladığınız patateslerin bile çabuk bir şekilde çürüme ihtimali var. Bu yüzden de her hafta sakladığınız patatesleri kontrol etmeli ve içlerinde çatlayan ya da çürüyen olan patatesleri ayırmanız gerekmektedir.