Kart oyunları denildiği zaman akıllara ilk gelen oyunlardan biri olan Uno, 2 ila 10 kişi ile oynanabilen ve çekişmenin sürekli olarak yüksek oluğu bir kart oyunudur. Takımların olmadığı ve her kişinin tek başına olduğu bu oyunda asıl amaç, elinizdeki kartları tamamen bitirmek. Ancak bunu yapmak hiç de kolay değil. Çünkü rakipleriniz size yerden kart çektirebilir ve elinizdeki kart sayısı artabilir. Bunun için zekice hamle yapmalı ve elinizdeki kartları bir an önce bitirmelisiniz. Bu yazımızda sizlere, Uno oyunun nasıl oynanabileceğini ve Uno kartlarının ne anlama geldiğinden bahsettik.
Uno nasıl oynanır?
Uno oyununa başlamadan önce kart destesi güzel bir şekilde karıştırılmalıdır. Bu kart destesi karıştırıldıktan sonra ise her oyuncuya 7 adet kart dağıtılır. Dağıtan kişinin elinde kalan kartlar ise kapalı bir şekilde yere konulur. Kapalı şekilde konulan kartların en üstündeki kart yere açılır ve oyuna başlanır. eğer yere konulan kart özel bir kart ise o kart alınır ve desteye karıştırılıp, tekrardan bir kart konur. Oyunun ilk başında yerde, sıradan bir sayının olduğu kart olmak zorundadır. Daha sonra ise oyun, dağıtan kişinin sağındaki kişiden başlar. Yerdeki kartın rengine ya da aynı sayısına uygun bir kart konulur. Bu şekilde oyuna devam edilir. Eğer yerde sarı 7 kartı varsa, yere kart bırakmak olan oyuncu ya 7 sayısının olduğu herhangi bir kart ya da sarı renkli bir kart atmak zorundadır. Aynı zamanda bazı özel kartlar vardır. bu özel kartlardan bazılarının ise renkleri vardır. Bu kartları atabilmek için doğru rengin yerde olması gerekmektedir. Ancak diğer renksiz özel kartlar ise istenildiği zaman atılabilmektedir. Yerdeki kartın üzerine herhangi bir kart atamıyorsanız, yere kapalı bir şekilde dizilmiş olan desteden bir kart çekmek zorundasınız. Bu şekile en fazla 3 adet kart çekebiliyorsunuz ve bir kart çektiğiniz takdirde “pas” deme hakkına sahip oluyorsunuz. Bu şekilde o el elinizdeki kart sayısı artıyor ve bu durum da sizin zararınıza. Oyunu kazanabilmek için elinizdeki kartları tamamen bitirmek zorundasınız.
Uno’daki özel kartların işlevleri nedir?
Uno kart oyununda kullanabileceğiniz bazı özel kartlar mevcut. bu özel kartlaran bazılarının rengi bulunmaktadır. Bazı özel kartların ise herhangi bir rengi bulunmamaktadır. Bu renkli özel kartlar ise şu şekildedir:
- Dondurma kartı: Bu kartı atan kişiden sonraki kişi, o tur herhangi bir kart atamamaktadır. Ancak eğer o kişide de dondurma kartı yer alıyorsa, o da elindeki kartı atıp kendisinden sonra gelen kişinin donmasını sağlayabilir. Bu şekilde kendisine atılmış olan dondurma kartının etkilerini absorbe etmiş olacak.
- Yön değiştirme kartı: Uno kart oyunu ilk başladığında saat yönünün tersine doğru oynanır. Ancak yön değiştirme kartı atıldığı an oyunun yönü ters tarafa çevrilebilir. Fakat aynı şekilde üst üste iki oyuncu birbirlerinin elindeki kartları bitirmek amacı ile sürekli olarak yön değiştirme kartlarını kullanabilir. Tabii ki ellerinde o kadar fazla yön değiştirme kartı bulunuyorsa.
- İki kart çek kartı: Bu kartı attığınız zaman sizden sonraki kişi ii kart çekmek zorunda kalacaktır. Ancak sizden sonraki kişinin elinde de bu kart varsa, o da kendi kartını atabilir ve ondan sonra gelecek olan kişinin 4 kart çekmesini sağlayabilir. Bu şekilde elinde bu kart olan kişi, İki kart çek kartının etkilerini absorbe edebilir. Bu kart üzerinde sadece “iki kart çek” ve “dört kart çek” kartları atılabilmektedir. Bu kart nedeni ile kart çeken kişi, o el herhangi bir kart atamaz ve diğer turu beklemek zorundadır.
Uno oyununda 3 farklı renkli özel kart vardır. bu kartlar, yerdeki kartın rengine göre atılabilmektedir. Ancak bazı özel kartlar da istenilen rengin üzerine atılabilir. bu kartların özellikleri çok daha ilgi çekici olup, karşıdaki kişinin sinirini bozabilir. rengi olmayan ve istenilen rengin üzerine atılabilen özel Uno kartlarının işlevleri ise şu şekildedir:
- Renk değiştirme kartı: Elinde bu kart olan kişi, yerdeki kartın rengine sayısına bakmadan istediği zaman atabilir. Ayrıca bu kartı attıktan sonra kişi, istediği renk ile oyuna devam edilmesini söyler. Fakat rengi değiştirmek zorunda değildir ve aynı renkten devam edebilir. Bu kartı attıktan sonra istenilen renkli veya renksiz özel kartlar atılabilir. Tabii ki rengi tutuyorsa.
- Dört kart çek kartı: Bu kart, rakibinizin sinirini bozacaktır. Çünkü bu kartı attığınız zaman, sizden sonraki kişi 4 adet kart çekmek zorunda kalacak. Ayrıca bu kartı attığınız zaman, oyunun hangi renk ile devam edeceğini belirleyebiliyorsunuz. Bu kartı attığınız zaman sizden sonraki kişi, elinde aynı karttan bulunduruyorsa atabilir. Bu şekilde ondan sonraki kişinin 8 adet kart çekmesine neden olacaktır. Bu şekilde sizden sonraki kişi kart çekmekten kurtulacak ve oyunun devam edeceği rengi de kendisi belirleyecek. Bu şekilde elinde bu kart olan herkes, atılan dört kart çek kartının etkilerini absorbe ederek kendisinden sonraki kişinin bir anda 16 kart çekmesine bile neden olabilir.
- İçi boş kart: Bu kart, normalde herhangi bir kural barındırmıyor. Bu yüzden de oyun başlamadan önce kuralı sizin belirlemeniz gerekiyor. Bir kere içi boş kart için kural belirlendikten sonra ise oyun boyunca bu kural değiştirilemiyor.
Oyun nasıl bitiyor?
Uno oyunun kazanılabilmesi için oyuncunun elindeki kartların bitmesi gerekiyor. Ancak elinde tek kartı olan oyuncu “Uno” diye bağırmak zorundadır. Eğer elinde tek kart kalıp da Uno diye bağırmayan oyuncuyu farkeden bir kişi olursa, elinde tek kart olan kişi yerden bir adet kart çekmek zorundadır. Ellerinizdeki kartlar bittikten sonra ise diğer oyuncuların elindeki kartların puanları hesaplanır. Standart kartların üzerindeki sayıların değeri alınır, özel kartların ise kendilerine göre puanlama sistemi vardır. Özel kartların puanlama sistemi ise şu şekildedir:
- İki kart çek kartı: 20 Puan
- Yön değiştirme kartı: 20 Puan
- Dondurma kartı: 20 Puan
- Renk değiştirme kartı: 50 Puan
- Dört kart çek kartı: 50 Puan
Oyun bittikten sonra ellerinizdeki kartların değeleri toplanır ve, elindeki kartı bitirmiş olan kişinin hanesine yazılır. Bu şekilde eller oynanmaya devam eder ve ilk olarak kim 500 puana ulaşırsa, o. kişi oyunu kazanmış olur. Oyunun el sayısı için herhangi bir sınırlandırma yoktur.