Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Bursa’ya giderek tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi ve katıldığı programda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şeker konusunda büyük bir algı operasyonu düzenlendiğini vurgulayan Tarım Bakanı, “Bizim yeteri kadar, yetecek miktarda kendi ürünlerimiz, stoklarımızda, kayıtlarımızda, depolarımızda bulunmaktadır.” şeklinde açıklamada bulundu. Katıldığı programda, tarım ve sanayi hakkında konuşmalarda bulunan Bakan Kirişçi, üreticilere seslendi…

Bakan tüm gerçekleri Bursa’da aktardı

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Bursa Sektör Toplantısı”nda, Bursa halkıyla buluşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarım ve sanayi hakkında konuştu. Geçmişten günümüze tarımının hayatta ne denli bir yeri olduğuna dikkat çeken Bakan, “Son 20 yılda hükümetimiz, her alanda olduğu gibi tarımla ilgili de hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim ayağında eşsiz ve büyük destekler sağlamıştır.” şeklinde konuştu. Türkiye’de tarıma yeterli miktarda destek ve önemin verilip verilmediğine dikkat çeken Bakan, tarım sigortasının bulunmadığını dile getirerek “Düşünebiliyor musunuz? Türkiye bir tarım ülkesi ama tarım kanunu, tarım sigortası yok. Türkiye’de üretimde kullanılan tohumluk ki Bursa, bu manada öncü bir şehirdir, tohumla ilgili ıslahçı hakları kanunu yok. Yani birilerinin kopyalaması, birilerinin sizin emeğiniz olan bir ürünü alıp kendi uhdesinde göstermesi an meselesi. Yaklaşık 14 kanun, bizim görev yaptığımız sürede Meclis’te yasalaştı. Daha sonraki dönemde de eksik bir iki kanunla Türkiye’de tarım, hukuki yönden mevzuat noksanlığı olan bir alan olmaktan çıktı. Şu anda Türkiye’de tarımın mevzuat konusunda bir boşluğu, eksikliği yok. Tabii ki bir iki ufak dokunuş gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘Üreticiyi memnun edeceğiz’

2023 yılı itibarıyla yeni çalışma düzeneklerinin olacağına dair açıklamalarda bulundu. “Yerli ve yerinde bir üretime yer vereceğiz ve bunu öne çıkaracağız. Yani ithalat yoluyla tedarik etmeye çalıştığımız, bulunurluğunu sağladığımız ürünleri de ülkemizin tarımsal alt ve üst yapısını kullanarak üretmeyi sağlayacağız. Elbette her ülke, belirli ürünleri ithal eder, belirli ürünlerde de ihracatta bulunur. Burada altını çizmemiz gereken husus, stratejik ürünlerdir. Stratejik ürünlerden de kastımız ‘un, yağ ve şeker’ diyoruz, bitkisel üretim tarafında. Bunların tarımsal, temel ürünler olarak, hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve şeker pancarı olduğunu belirtmiş olalım.” Hayvan ürünler hakkında sözlerine devam eden Kirişçi, et ve süt üretimine büyük önem verdiklerini dile getirerek bu alanlarda stratejik çalışmalarda bulunacaklarını söyledi.

İLGİLİ MAKALE  Vahit Kirişçi kimdir?

“Üreticimize ‘Sen üret, yeter’ diyoruz”

Konuşmasının sonunda üreticilere seslenen Bakan Vahit Kirişçi, üretimde çiftçinin tek gayesinin üretim olmasına vurgu yaparak çiftçiden sadece üretim istediklerini getirerek üreticiye şu sözlerle seslendi. “Bu ülkenin eli öpülesi tüm üreticileri, sadece 85 milyonu doyurmakla kalmıyor, aynı zamanda bu ülkede bulunan, bize sığınmak adına bizlerde misafir konumunda bulunan 5 milyona, bu da yetmez ülkeye gelen 50 milyonun üzerinde turiste ve arta kalanını da yurt dışına ihraç ederek bu zamana kadarki çabalarını başarıyla sürdürüyor. Bundan sonra da sürdürecekler. Biz, bu üreticilerimizin her daim olduğu gibi daha güçlü şekilde yanlarında yer alacağız ve onları desteklemeye devam edeceğiz. Üreticimize ‘Sen üret, yeter’ diyoruz. Üreticilerimize hizmet etmek bizler için ibadet düzeyindedir.”