Özgüven denildiğinde insanın aklına çoğu zaman o ana dek yapmadığı şeyleri yapmak yahut radikal kararlar almak gibi durumlar gelmektedir. Oysaki bu düşünce yapısından ziyade haberimizin bu bölümünde Psikolog Beyhan Budak’ın anlatımıyla nerede sessiz kalınırsa, doğru yerlerde kendini geri plana çekersen çok daha özgüven sahibi görünebileceğinizi işleyeceğiz. İşte özgüven ve özgüvene dair tüm detaylar…

Doğru yerlerde sessiz kalmayı bilin!

  • Kişinin kendini çok daha özgüvenli ve kaliteli hissetmesi doğru yerlerde sessiz kalma metoduyla fazlasıyla mümkün. Özgüven noktasında problem yaşayan insanlar hayatlarını bir tezgaha sererler. Hiçbir şeyi saklamadan, karşısındaki insana her şeyi anlatma gayreti içerisinde olurlar. Sürekli olarak kendini ve yaptıklarından bahsetmek isterler çünkü temelde bir beğenilme arzusu vardır. Herkes beğenilmek ister ancak bu işin en büyük hilesi beğenilmeye ihtiyacının olmadığını göstermenden kaynaklıdır. Kimsenin bilmediği karanlık bir alanın gizemli bir bölgenin olması senin çok daha fazla özgüvenli görünmene neden olacaktır.

  • Sessiz kalarak özgüvenli olabileceğimiz bir diğer konuysa diğer insanların seni suçladığı zaman ortaya koyduğun tepkidir. Eğer özgüven noktasında bir problemin varsa çırpınırcasına kendini ispatlama moduna girersin ama bu diğer insanlar tarafından çok da olumlu yahut saygın karşılanabilen bir durum değildir. Birisi seni suçladığı zaman iki tane alternatifimiz bulunuyor. Birincisi suçun vardır hatalısındır ” evet benim hatam var suçluyum peki ya ben bu durumda ne yapabilirim” şeklinde düşünmek ve kısa cümlelerle çözüm odaklı olmak son derece kaliteli bir duruş olacaktır. Ancak sen hatalısındır ve hatanı kabul etmek yerine bir sürü mazeretler şikayetler bulunduruyorsan yahut olayı kabullenmek ve çözüme gitmek yerine yersiz açıklamalar yapma gayreti içerisine giriyorsan bu çok saygın görünebilen bir durum değildir. Bir diğer durum ise gerçekten hatalı olmadığın durumdasın ancak bir şekilde suçlu ilan edildin, suçlu olmadığını yine kısa cümlelerle ispat etmek çok daha saygın ve kaliteli bir duruş içerisinde olmana yardımcı olacaktır.
  • Bir arkadaşa ortamındasın ve onda bir şey anlatıyorsun yahut uzmanı olduğun bir konuda fikir beyan ediyorsun ya da hobi olarak ilgilendiğin bir şeyi anlatıyorsun, her küçük grupta muhalif görünüme sahip ve her konunun uzmanı gibi görünen bir tip bulunur. Her iki durumu göz önünde bulundurduğumuz örneğin sen bir şey söylüyorsun, o muhalif gibi görünen kişi senin söylediğin cümlenin tam aksini iddia edecek bir söylem içerisine giriyor. Bu süreçte muhalif arkadaşınla iddialaşırsan, savaş moduna girersen kaybeden sen olursun. Bir kişi senin uzmanı olduğun konuya dahi laf atıyorsa geri çekil, bırak o konuşmaya devam etsin. Onunla iddialaşmamak onun tuzağına düşmediğini gösterirken aynı zamanda kendi özgüvenini ortaya koymana yardımcı olacaktır.
İLGİLİ MAKALE  Özgüvenli insanların 8 alışkanlığı belli oldu! Psikolog Beyhan Budak uyardı

  • Özgüven, özümüze olan güvenimizi ifade ediyor ancak bu konuda emin değilsek sürekli olarak özümü anlatma gayreti içerisinde oluruz. “Ben şöyle bir insanım, şunları başardım, şunları hedefledim ve başardım” tarzında yani kendini bu kadar sözel olarak anlatıyor olman reklam kokusu oluşturmana neden olacaktır. Bu durum da diğer insanların gözünde şu şekilde görünüyor “Demek ki daha az ve reklam sayesinde kendini pazarlamaya çalışıyor” Bu durumlarda sessiz kalma tekniği fazlasıyla işe yarıyor. Kendini direkt olarak asla anlatma. Giyim tarzınla, seçimlerinle, tercihlerinle, zaman geçirmek istediğin yerlerle, izlediğin filmlerle, okuduğun kitaplarla kendi benliğini ortaya koymak çok daha kıymetli bir durum içerisinde olmana yardımcı olacaktır. Tercihlerin, seçimlerin ve duruşunun seni anlatmasına izin ver.

Video: Sessiz Kalarak Nasıl Özgüvenli ve Daha Güçlü Olursun?