Artan sebze fiyatları nedeni ile insanlar, kendi sebzelerini kendi balkonlarında yetişmek istiyor. Ancak bunu tam olarak nasıl yapacaklarını bilmediklerinden araştırmaya başlıyor. Ayrıca şehirde yaşayan kişiler için, hormonsuz ve doğal sebze bulamak oldukça güç. Fakat balkonlara sebze ekebilirsiniz. Bu sayede kendi doğal ve hormonsuz sebzelerinizi yetiştirebileceksiniz. Bu yazımızda sizlere balkona saksıya sebzenin nasıl ekebileceğinizi anlattık.

Balkonda sebze nasıl yetiştirilir?

Bu işe ilk kez girişecekler için ilk önce yeşilliklerden başlamaları çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü yeşillikleri yetiştirmek, diğer sebzelere göre çok daha kolay olmakta. Bununla beraber yeşillikler ile saksıda sebze yetiştiriciliğine başlamak, çok daha kolay olmaktadır.

Soğan ve sarımsak

Soğan ve sarımsakları filizlendikten sonra toprağa ekin. Ardından da toprağını nemli kalacak şeklinde sulandırın. Ancak sarımsak ve soğan saksılarınızı güneş alan fakat serin ortamlarda tutmanız gerekiyor. Bu ortamları seven sarımsak ve soğan, bu tür ortamlarda çok daha verimli olacaktır.

Dereotu

Dereotunun tohumlarını toprağa ekmeden önce, yaklaşık olarak 3 ile 6 saat arasında bekletmelisiniz. Daha sonra ise toprağın 1 santimetre altına gelecek şekilde dereotunun tohumlarını ekin. Ancak dikkat etmeniz gereken husus, dereotunu ilkbahar veya sonbahar aylarında ekmelisiniz. Dereotunu ektikten sonra toprak yüzeyini çok fazla bastırmayın. Yoksa dereotu filizleri toprağın üstüne çıkamaz ve ekinleriniz mundar olabilir. Yağmurlama şeklinde spreyle su verildikten sonra çimlenme gerçekleşene kadar, her gün havalandırılmak üzere saksı streç film ile kapatılmalıdır. Kışın donma tehlikesine karşı dereotu saksınızı korumalısınız.

Maydanoz

Maydanoz ekmek önce bilmeniz gereken detay, maydanoz ekimini Şubat ya da Nisan aylarında yapmanız. Maydanoz tohumlarını toprağın üzerine serpin. Ardından da maydanoz tohumlarını üzerini biraz daha toprak ekleyip örtün. maydanoz ektikten sonra hemen su ekleyin. Ancak toprak üstünde çok fazla su birikmemesine özen gösterin. Daha sonra ise maydanoz saksınızı iki gün aralıklar ile sulayın ve yine toprak ve saksıda çok fazla su birikmemesine dikkat edin.

Domates

Domates

Domates ekimi için ilk önce, domates tohumlarını nemli bir bez içerisinde 24 saat kadar bekletin. Bu sayede domates tohumlarınız nemlenecektir. Daha sonra ise Toprağa küçük bir kap ile torf eklenerek tohumlar üzerine serpilir. Tohumlar tekrar torf ile 1 cm kalınlıkta örtülmeli. Üzerine ise yağmurlama şeklinde su uygulanır ve ardından da domates tohumlarının üzeri siyah poşet ile kapatılır. Çimlendirme sonrası ise siyah poşet kaldırılarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan, domates saksısı ışıklı ortama alınır. Toprak her gün sulanır. 3 haftada bir mantar ilacının yapılması da domateslerin ömrünü uzatır.

İLGİLİ MAKALE  Bunu tüketenin beyni gençleşiyor! (Kaynak: soru.com.tr)

Salatalık

Salatalık ekmek için her saksıya 3 tohum yeterlidir. Bu tohumlar ise toprağın 1 santimetre altına ekilmelidir. Ancak direkt olarak serpilen tohumlar üzerine ince bir toprak tabakası da örtülebilir. Ancak bu toprak tabakası eşit bir şekilde örtülmelidir. Ayrıca tohumların üzerindeki toprak, çok sert olmamalıdır ki domatesin filizleri toprak üstüne rahat bir şekilde çıkabilsin.