Kalp, vücudumuzdaki en önemli hayati organlardan biridir. Bu yüzden de kalp sağlığına önem vermemiz gerekiyor. kap ve damar hastalıkları, gün geçtikçe artış gösteren oranları ile dikkat çekmektedir. Bu oranların artmasının en temel sebebi ise insanların beslenme alışkanlıklarındaki sağlıksız değişikliklerdir. Bu yüzden de kalp sağlığına dikkat etmek için insanların beslenme alışkanlıklarına sağlıklı ve besleyici besinler eklemeli. Kalp hastalıklarına erken bir şekilde müdahale etmemek, maalesef istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Bu yüzden de düzenli aralıklar ile kişilerin kontrollere gitmeleri ve bu kontrolleri asla aksatmamaları gerekmektedir. Kalp büyümesi ise en tehlikeli kalp hastalıklardan biridir. Bu yazımızda sizlere, kalp büyümesinin neden olduğundan ve bu kalp büyümesinin sonuçlarından bahsedeceğiz.

Kalp büyümesi nedir?

Tıp alanında kardiyomelagi denilen kalp büyümesi hastalığı, bir arter hastalığıdır. kalbimizde yer alan arterlerin tıkanması veya daralmasından kaynaklanan kalp büyümesi, kalpteki odacıklarımızın gereğinden fazla genişlemesi ile meydana gelmektedir. Arter damarlarımızın tıkanması, kalp kasımızın güçsüzleşmesine ve bu yüzden de kalp kaslarımızın gereksiz bir şekilde büyümesine neden oluyor. kalp büyümesi ise birçok farklı kalp sorununu da beraberinde getirmektedir. Kalp ritim bozukluğu ve kalp krizi gibi rahatsızlıkların ortaya çıkamasına neden olan kalp büyümesi, tedavi edilmediği sürece insan için büyük riskler teşkil etmektedir. Kalp büyümesi hastalığı, kalbin fonksiyonlarını azalttığı için insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir durumdur.

Kalp büyümesi tedavi edilebilir mi?

Kalp büyümesi, tıbbı müdahale ve doktor tetkiklerinin uygulanması gereken bir hastalık çeşididir. Bu yüzden de kalp büyümesinin tedavi edilebilmesi için kesinlikle bir uzman doktordan yardım almanız lazım. Kalp büyümesi hastalığına yakalanmış olan kişilerin hayatlarında değiştirmesi gereken birçok farklı detay bulunmaktadır. Bu tür detaylara dikkat edildiği müddetçe, kalp büyümesinin ilerleyişini durdurabilir ve kalp büyümesi sorununu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Kalp büyümesi hastalığının tedavisi için kalp etrafındaki sodyum oranlarının azaltılması gerekmektedir. Bunun için de tıbbı bir diüretik uygulaması yapılır. Bununla birlikte ise digoxin ilacı kullanılarak, kalbin kan pompalama gücü arttırılır. Bunlara ek olarak ise kalp büyümesi hastalarının tansiyonları da yükselmektedir. Çok yüksek tansiyon ise birçok farklı hastalığına ayrı ayrı baş göstermesine neden olur. Bu yüzden de kalp büyümesi sorunu ile boğuşan insanlara, düşük dozlarda tansiyon düşürücü ilaçlar verilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Kahve içmek 'ömrü' uzatır mı? Uzmanlardan müjdeli haber geldi

Kalp büyümesi sorunu yaşayan kişilerde kalp ritim bozukluğu meydana gelebiliyor. Bu yüzden de kalbin ritiminin sağlanabilmesi amacı ile bu hastalığa sahip olan kişilerin kalplerine pil takılabiliyor. Bu kalp pili sayesinde ise bu hastalığa sahip olan kişilerin kalpleri çok daha düzenli bir şekilde çalışabilmektedir. Ayrıca yapılacak bazı cerrahi operasyonlar ile kalp kapakçıklarının değişimi de yapılabilir. Bu sayede kalp büyümesini bir miktar azaltabilirsiniz. Kalp büyümesinin ileriki seviyelerinde ise kesinlikle kalp nakilinin yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu hastalara kroner atardamar ameliyatı da yapılabilir. Bu atardamara yapılacak olan müdahale sayesinde ise kalp büyümesine sebep olan arter damar tıkanıklığı ya da daralması ortadan kalkmış olur.

Kalp büyümesi hastalığına yakalanmış olan kişilerin ne yapması gerekiyor?

Kalp büyümesi teşhisi konulmuş olan kişilerin hayat tarzını değiştirmesi gerekiyor. Çünkü hayatımız boyunca yapacağımız her eylem, kalbimizin çalışma şeklini etkilemektedir. Bu yüzden de uzmanlar, kalp büyümesi hastaların çok fazla duygu yüklenmesi yaşamaması gerekiyor. yani bu hastaların çok fazla sevinip, çok fazla üzülmemesi gerekiyor. Tabii ki belirli bir süre boyunca bu şekilde olmaları gerekiyor. Bunlara ek olarak belirli ve sağlıklı bir beslenme düzenine girmesi ve aşırı bir şekilde kilo almamaları gerekmektedir. alınan her bir kilo, kalp büyümesi hastaları için risk teşkil etmektedir.

Kalp büyümesi hastalığına sahip olan kişilerin doymuş yağ açısından düşük oranlara sahip besinler ile beslenmesi gerekmektedir. Bu tür besinlerin tüketilmesi, kalpteki yağ miktarını arttıracak ve bu da kalp büyümesinin tetiklenmesine neden olacaktır. Tuz ve şeker tüketimine dikkat etmesi gereken kalp büyümesi hastalığından muzdarip olan kişiler, spor ve egzersizlerine önem göstermeli. Bunlar ile brilikte oldukça ciddi olan bu hastalığa sahip olan kişilerin kesinlikle doktor kontrollerini aksatmaması gerekmektedir.

Kalp büyümesi belirtileri nedir?

Kalp büyümesi hastalığının birçok farklı belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı ise benzer hastalıkların habercisi olabilmektedir. Eğer siz de bu belirtilerden bazılarını göstermekteyseniz, kesinlikle bir doktora görünmeli ve kontrol yaptırtmanız gerekmektedir. Her türlü hastalıkta erken teşhis hayat kurtarır. Kalp büyümesi hastalığının belirtileri ise şu şekildedir:

  • Solunum sırasında güçlük yaşanması.
  • Sık sık gelişen kuru öksürüklerin meydana gelmesi.
  • Nefes alıp verirken hırıltıların duyulması.
  • Kişiler kendilerini sürekli yorgun ve halsiz hissetmesi.
  • Ayaklarda şişmelerin başlaması.
  • Bacaklarda şişme meydana gelir.
  • Vücutta hızlı ödem birikimi oluşması.
  • Hızlı bir şekilde kilo almaya başlamak.
  • Göğüs bölgesinde yoğun ağrılar çekilmesi.
  • Kalp ritminde düzensizlikler oluşur.
  • Troid sorunları ortaya çıkar.
  • Kan pompalamasında sorunlar olduğu için de beklenilmeyen yerlerde baygınlık geçirmek.