Çok uzun yıllardır süren tartışmalar ve yapılan araştırmalar sonuna sonuç verdi. Sürekli olarak tükettiğimiz ve bazılarımızın içmeden güne başlayamadığı kahvelerin ömrü uzatıp uzatmadığı üzerine yapılan araştırmalar 10 yıldır devam etmekteydi. Yüzyıllardır yerleşik bir kültür olan kahve tüketimi ile ilgili bu konu çok fazla tartışmanın ve araştırmanın önünü açmıştı. Sürekli olarak tüketenlerde kalbe zarar verdiği iddia ediliyor ve bunu destekleyen bazı örnekler de öne sürülüyordu. Ancak uzmanlardan bunun tersini kanıtlayan bir açıklama geldi.

Kahve içmek ömrü uzatıyor

Kahve içenler ve içmeyenler üzerine 10 yıldan uzun süren bir araştırma sonucunda umanlar tarafından müjdeli haber sonunda kahve severlere verilmek üzere yayınlandı. Yapılan araştırmada düzenli olarak kahve içen bireylerin kahve içmeyenlere göre yüzde 12 oranında uzattığı ortaya konuldu. Ancak bu araştırma kapsamında kahve içen bireylerin kahve tüketimi zarar vermeyecek düzeyde ve kafein oranı aşırı yüksek olmayan kahve çeşitleri ile gerçekleştirildi. Yani bu da ortaya şu gerçeği çıkardı ki, aşırı kafein tüketimi kalbe ve vücuda zarar verirken düzenli olarak tüketimi ile kafein kalp sağlığını hem koruyor, hem de ömrü uzatıyor.

Araştırmada 500 bin kişi incelendi

İngiltere ve Macaristan merkezli iki farklı üniversitenin ortak olarak yürüttüğü araştırma kapsamında toplamda 10 yıl boyunca 500 bin kişi incelendi. Bireylerden düzenli olarak kahve tüketenlerin, kahve tüketmeyen bireylere oran ile yüzde 12 daha uzun yaşama olasılığına sahip oldukları ortaya kondu. Ayrıca araştırma kapsamında bilim insanları kahvenin içilmesi gereken doğru miktarı üzerine de yoğunlaştı.

Günde 3 fincandan fazla içilmemeli

Araştırma kapsamında katılımcı bireylerin yüzde 22 kadarı hiç kahve tüketmedi, yüzde 58 kadarı ise günde düzenli olarak 1 fincan ile 3 fincan arasında kahve tüketti. Geriye kalan katılımcılar ise günde 3 fincandan fazla kahve tüketiyordu. Araştırma sonucunda kahve içmeyen ve 3 fincandan fazla içenlere kıyas ile günde düzenli olarak 1 fincan ile 3 fincan arasında kahve tüketen bireylerin yüzde 12 oranında daha uzun yaşadıkları ortaya konuldu. Ayrıca bu bireylerin felç ve kalp krizi gibi hastalıklara yakalanma riskinin de yüzde 20 daha az olduğu gerçeğine ulaşıldı.

İLGİLİ MAKALE  Bu besinler kalp sağlığınızı koruma altına alıyor! Kalp hastalıklarına karşı kendinizi koruyun

Kahve içerken granül tercih etmeyin

Yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanları tüketilecek kahvelerin çekirdeklerden alınarak öğütülen kahveler olarak tercih edilmesini n daha sağlıklı olduğunu açıkladı. İçtiğiniz kahveleri öğütülmüş değil, granül kahveler olarak tercih ettiğinizde ise kahvenin faydalarından yararlanmak imkansız hale geliyor. bu neden ile günde düzenli olarak kahve tüketecek kişilerin granül kahve değil, kahve çekirdeklerinden çekilmiş toz kahveler olarak tercih edilmesi gerekiyor. Ayrıca kahvenin yararlarından faydalanmak için dikkat edilmesi gereken tek konu kahvenin çeşidi değil aynı zamanda tüketimi.

Aç karnına kahve tüketmeyin

Aç karnına tüketilen kahveler yarardan çok zarara neden oluyor. Sabahları içeceğiniz kahveleri aç karnına içmek yerine öncesinde bir şeyler tüketip daha sonra 1 fincan şeklinde tercih ederseniz, güne hem daha enerjik hem de daha rahat bir şekilde başlarsınız. ancak aç karnına içilen kahve bu enerjiyi vermek yerine hem ödem hem de kalp sorunu gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Türk kültüründe de yer alan sabah kahvaltısı sonrası 1 fincan kahve tüketimi gerçekleştirerek ise ömrü yüzde 12 oranında arttırmak mümkün.