Oldukça uzun yıllardan beri prize takılı olan şarj cihazlarının, elektrik faturası üzerinde büyük ölçüde etkileri olduğu ve faturanın hayli kabarık gelmesine neden olduğu tartışılan konular arasında yerini alıyor. Prize takılı halde bırakılan şarj cihazları, elektrik harcamaya devam ettiği ve dolayısıyla da elektrik faturasında yüksek meblağların görülmesine neden olduğu düşünülürken konunun aslı astarı nedir, gelin hep birlikte aydınlanalım. İşte prize takılı olan şarj cihazlarının akıbeti…

Prizde takılı olan şarj cihazı elektrik harcıyor mu?

Pek çok akıllı cep telefonu kullanıcısı telefonunu şarj ettikten sonra, şarj cihazını prize takılı halde bırakmaktadır. Bu durum kişiye yerleştiği anda büyük ölçüde kurtulunması zor olan hususların başında gelirken, birçok kişi şarj cihazının prize takılı halde kalmasının elektrik harcamasına neden olduğu düşünülmektedir. Ancak prizler kapalı kaldıkları durumlarda herhangi bir elektrik harcaması içerisinde bulunmazlar. Bu durum itibarıyla boş prizler herhangi bir enerji harcaması yapmayacağı gibi, boş halde duran prizlerin enerji harcamasını önlemek amacıyla şalterden kapama yapmak size herhangi bir avantajı olacak bir durum değildir. Boş halde duran ve takılı olarak prizde kalan şarj cihazı herhangi bir enerji kullanımının oluşmasına neden olmazken şarj cihazınızın prizde takılı kalması şarj cihazınızın ömrünün kısalmasına neden olabilmektedir. Bu durum itibarıyla işiniz bittiği anda şarj cihazınızı, prizden çıkarmak çok daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Cep telefonunuzu şarj ettiğiniz şarj cihazınızın bozulmaması ve uzun yıllar aynı şarj cihazınızı kullanabilmek için işiniz bittikten sonra şarj cihazınızı prizden çıkarmayı ihmal etmeyin.

Prizlerin kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?

Prizleri uzun süre sağlıklı bir şekilde dikkat edilmesi gereken belli başlı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlara dikkat edilmesi, prizlerin uzun süre kullanılmasına yardımcı olmaktadır. İşte prizleri uzun süre ve güvenli bir şekilde kullanmanın en etkili yöntemleri;

  • Prizlerinizin ev içerisinde eyer zaman koruyucu bir kapağının olması son derece önemli olan durumların başında gelmektedir. Bilhassa prizler kullanılmadığı zamanlarda üzerlerinde bulunan koruyucu kapaklar, prizlerin çok daha güvenilir bir bölge olmasına yardımcı olmaktadır. Küçük bebeği olanlar ya da ev içerisinde evcil hayvanı bulunan evler prizlerini mutlaka koruyucu işe kapatmalıdırlar.
  • Prizlere takılı üçlü prizlere çok fazla yük bindirilmemesi gerekmektedir. Prizinize taktığınız çoğaltıcı prizlerinizin, prizin woltuna uygun olması önemlidir. Aksi taktirde prize çok fazla yüklenilmesi, prizin patlamasına ve kullanılamaz hale gelmesine neden olmaktadır. Bu durum ile karşı karşıya kalmamak için prizinize uygun ölçülerde çoğaltıcı priz takmayı ihmal etmeyin.
  • Hem ev içerisinde hem de ofislerde topraklı prizlerin kullanılması fazlasıyla önemlidir. Topraklı prizler çok daha güvenilir priz çeşitlerinden bir tanesi olurken, kişinin ihtiyacını karşılarken herhangi bir problem çekmesinin önüne geçmektedir. Topraklı prizlerin kullanılmasının yanı sıra, soyulmuş ya da aşınmış kabloları kullanmak ya da o kablolardan güç temin etmek fazlasıyla risklidir. Bu gibi durumların olması durumunda kablonun yenisiyle değiştirilmesi ve güvenilir kablolarla enerji ihtiyacının karşılanması fazlasıyla önemlidir.
İLGİLİ MAKALE  Elektrik abonelik ücretleri ne kadar? 2022 yılı için güncel tarifeler

  • Ses çıkaran ya da kendi kendine kapanıp açılan herhangi bir elektrik enerjisi ile çalışan ev aletlerinin ya da cihazların kullanılmaması gerekir. Bu cihazlardan her an her koşulda bir durum ile karşı karşıya kalınması mümkünken, ısrarla kullanılmaya devam edilmesi çeşitli problemlerin oluşmasına gebe olabilir.

Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için kullandığınız tüm ürünlerin sağlam, herhangi bir problem unsuru taşımayanlarının kullanılması fazlasıyla önemlidir. Aksi taktirde hiç beklenmedik olaylar ile karşılaşılabilir ve tahmin etmediğiniz sonuçların doğmasına neden olabilir.