İmplant yaptırmak uzun soluklu ve zahmeti bir cerrahi müdahaledir. Bu işlem sonrasında ise sizden belirli miktarda ücret talep etmektedirler. Bu ücretler ise klinik, özel muayene ofisi, diş hastahaneleri gibi farklı kuruluşlarda değişiklik gösterebilmektedir. Diş implantları, ortodontik müdahaleler için kullanılmaktadır. Genellikle sabit destek olarak kullanılan, çene kemiği ya da kafatası kemiği arasına yerleştirilmektedir. Bu yazımıda implant fiyatlarının nerede ne kadar olduğunu anlattık.

SGK implantı karşılıyor mu?

Sigortalı çalışanlar veya emekli insanlar, devletin bu tür tedavileri karşıladığını merak etmekte. Devlet hastahanelerinde veya üniversite hastahanelerinde diş implantı ücretinin ortalama ne kadar olduğunu araştıran vatandaşlar, güncel implant fiyatlarını öğrenmek istemekte. Bu fiyatlar ortalama olarak, implant başına 800 ile 1.000 Türk lirası arasında değişmektedir.

Devlet implant tedavisini karşılar. Ancak bu tedaviyi karşılamak için belli şartların olması gerekmekte. Bu şartlar şöyledir:

  • Alt ve üst çenede serbest sonlu dişsizlik
  • Konjenital diş eksikliği

Diş implantlarının ücretsiz yapılabilmesi için kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olması gerekmektedir. SGK kapsamında emekli veya çalışan olan kişiler, devlet hastahanelerinde veya özel hastahanelerde implant tedavisinden yaralanabiliyorsunuz.

SGK diş implantı desteği nasıl alınır?

devlet diş implant tedavisini karşılamaktadır. Ancak bu implant tedavisi bir zorunluluk ihtiyacı olduğunda, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Devlet hastahanelerinde ve devlet tarafından anlaşma sağlanmış ağız ve diş sağlığı merkezlerinde ücretsiz bir şekilde implant tedavisi yaptırtabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu 18 yaşından büyük kişilerin implant tedavisini, belli şartlar sağlandığında karşılamaktadır. Belirlenen şartları taşımayan kişiler ise implant tedavisininden ücretsiz olarak yaptıramayacaktır. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu, implant tedavilerinde yalnızca çene başına 4 adet dişin implantını karşılamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği diş implantı şartları nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu, tedavinin zorunlu olduğu ve lüks ihtiyacını karşılamamak şartıyla diş implantları tedavi masraflarını karşılamaktadır. Ücretsiz implant koşullarının dışında kalanların diş implantlarını ödemeyen Sosyal Güvenlik Kurumu, 4 yılda bir yenilenmesi gereken kemik içi implantların hasta kaynaklı bir sorun yüzünden vaktinden önce yenilenme masraflarını da karşılamamaktadır. Sosyal güvenlik Kurumunun, diş implant tedavisinde istediği şartlar şu şekildedir:

  • Kemikte tümör gelişmesi ve çene kemiklerinde yaşanan doku kaybı durumlarında oluşan, alt ve üst çenede aynı anda oluşan serbest sonlu dişsizlik durumları.
  • Kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olması.
  • İmplant uygulamasının zorunlu olduğu raporun, belirlenen sağlık heyeti tarafından onaylanması.
  • Kişinin Konjenital diş kayıpları olması durumu.
  • İmplant yaptırtmak isteyen hastanın, dudak veya damak yarığı gibi doğuştan gelen problemlerin olması durumu.
İLGİLİ MAKALE  27 yaşını geçmeyen 'gençlere' büyük müjde! SGK'dan paranızı almayı unutmayın

18 yaşından küçükler ücretsiz implant tedavisi yaptırabilir mi?

İmplant tedavisi için belirli şartlar vardır. Bu şartlardan biri de 18 yaşını doldurmaktır. Çünkü kişinin çene yapısı 18 yaşına kadar değişiklik gösterebilmektedir. Bununla beraber bu kişilerin implant tedavisi yaptırtması, çene gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bu kişiler ancak 18 yaşını doldurdukları anda, Sosyal Güvenlik Kurumu şartlarını karşılıyorsa ücretsiz implant tedavisinden yararlanabilir.

Sosyal devlet anlayışı içerisinde olan Türkiye Cumhuriyeti, 18 yaşından küçük olan her bireyin ortodontik tedavi masraflarını karşılamakta. 18 yaşından küçük olan bireylerin tedavi masrafları, Sağlık Bakanlığı aracılığıyla hastahanelere ödenmektedir.