Başta kemik gelişimi olmak üzere, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin güçlü kılınmasını sağlayan D vitaminin eksikliği dolayısıyla birçok hastalık meydana gelebilmektedir. Hastalıktan ziyade, yaşam konforunu tam olarak yaşayamamaya da sebep olmaktadır D vitamini eksikliği. Peki ya D vitamini eksikliğinde ne gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz? D vitamini eksikliği neden kaynaklı olabilir? D vitamine dair tüm bilgiler haberimizin detayında…

D vitamini eksikliği nedir?

Sağlıklı bir şekilde olabilmek ve yaşam standardımızı en kaliteli şekilde yaşayabilmek için D vitaminine ihtiyacımız vardır. D vitamini, eksikliği birçok hastalıklara sebep olurken, vücudumuzun çok farklı işlevlerinde kullanılmaktadır. Sinir sistemi, bağışıklık ve kasların çalışabilmesi için D vitamine ihtiyaç vardır. D vitaminin en kolay alabileceğiniz kaynak güneş ışınlarıdır. Fakat güneş ışınları haricinde, üç yolla da D vitamini vücuda alınabilir. Cilt kendi kendine D vitamini üretebilirken, dışarıdan ek tavsiye olarak da alınabilir. Güneş ışınlarından da vücudumuza depolayabildiğimiz D vitaminde, şiddetli güneşe maruz kalınması durumunda kanser riski oluşturduğunu unutmamak gerekir. Vücudun D vitaminine olan ihtiyacı yaşa göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu oranda D vitamini alımı ilerleyen yaşlarda daha fazla olmalıdır. D vitaminin eksikliği sebebiyle, vücudun kemiklerin kırılma ya da daha hassaslaşma durumu yaşanabilir. D vitamini eksikliği toplumda sık görülen bir durumdur. Bu durumda, kontrollü gitmekte fayda vardır. Yapılan kan testi sonucunda, D vitamini takviyesi doktor kontrolünde alınmalıdır.

D vitamini eksikliği sonucunda nasıl belirtiler ortaya çıkar?

Kimi insanlarda D vitamini eksikliği olsa dahi herhangi bir belirti olmazken, kimi insanlarda vücut ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk ve halsizlik gibi kendini belli edebilir. El ve ayak bileklerinde oluşan ağrı, eklem ağrıları, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler yaşanmaktadır. Yetişkinlerde D vitamini eksikliğinin tamamlanmaması sonucunda, kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü gibi durumlar yaşanabilir. Raşitizm; adı verilen çocuklarda, D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması olarak tanımlanmaktadır. Hastalık sonucunda; büyüme geriliği, bacaklarda eğrilik, el ve ayak bileklerinde kalınlaşma gibi durumlar yaşanabilir.

D vitamini eksikliğinin nedenleri ne olabilir?

  • D vitamini eksikliği, pek çok sebeple olmakla birlikte yeterli güneş ışığı alınamaması sebebiyle de yaşanabilir.
  • Takviye olarak D vitaminini desteklememek farklı hastalıklara sebebiyet verebilir.
  • Vücutta gebelik, obezite gibi durumların yaşanması D vitamin eksikliğini tetikleyebilir.
  • Koyu ten rengine sahip kimseler, ten rengine açık kimselere oranla güneş ışınlarından daha az D vitamini depolamaktadırlar.
  • Gün içerisinde büyük ölçüde kapalı alanda kalan insanların genellikle D vitamini eksikliği sorunu yaşamaktadırlar.
  • Yaşın ilerlemesiyle birlikte, D vitamini üretimi azalır. Dolayısıyla ileri yaştaki insanlar D vitamini eksikliği için daha riskli grupta yer almaktadır.
  • Gebe olan anne adaylarının, gebelik süreçlerinde D vitamini eksikliği yaşanabilir.
  • Fazla kiloya sahip olan kimselerde D vitamini eksikliği yaşanabilir.
İLGİLİ MAKALE  Vitamin hapları gerekli mi? Kesinlikle bu tuzaklara düşüp, sağlığınızla oynamayın

İlaç tedavisi olmadan hangi besinlerle D vitaminini alabiliriz?

İçerisinde D vitamini barındıran besinler;

  • Havuç: Yetişkinler ve çocuklarda sık sık tüketilmesi gerektiği vurgulanan besinlerden olan havuç içerisinde D vitaminini barındırır. Göz sağlığı için oldukça önemli olan havucun, birçok organımıza faydası bulunurken A ve D vitamini bakımından epey zengindir. Aynı zamanda, D vitamini ile zengin olan havuç beyin sağlığını da önemli ölçüde etkiler.
  • Brokoli: Doğru pişirme tekniği ile hazırlanan sebzelerin tüketilmesinde, sebzeler herhangi bir şekilde vitaminlerini kaybetmemektedir. Kemik gelişimi için önemli etkileri olan brokoli aynı zamanda D vitamini bakımından da zengindir.
  • Mantar: D vitamini bakımından zengin olan mantar, sağlıklı kilo vermek isteyen insanlar için de tüketilmesi önerilir.

D vitamini bulunduran yiyecekler;

Somon ve uskumru balığı: Somon balığı son yılların en çok tercih edilen yağlı balık cinslerindendir. D vitamini, demir ve magnezyum bakımından zengin olan bu balıklar aynı zamanda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini de iyi ölçüde azaltıyor. Sağlıklı yağ grubundan olan bu balık türü, kötü kolesterolün dışarı atılmasını sağlarken, iyi kolesterole de fayda sağlıyor.

Yumurta sarısı: Protein bakımından zengin yumurta aynı zamanda D vitamini olarak da epey zengindir. Ses tellerine iyi gelen yumurtanın, pişirilme süresi de önemlidir. Sağlıklı beslenen insanlarında tok tutucu özelliğinden yararlanmak için en sık yedikleri besin grubunda yer almaktadır.