Çocukların ailelerinden ve büyüklerinden gördükleri eylemler ve duymuş olduğu kelimeler, onların gelişiminde büyük rol oynar. Bu yüzden de çocuklara karşı asla kullanmamanız gereken belirli kalıp cümleler ve kelimeler mevcut. Bu tür kalıp cümleler ve kelimelerin kullanılması ise çocukların kişisel gelişimlerini büyük oranda etkiler ve ileriki yıllarda onların büyük bir pranga ile baş etmesine neden olabilir. Yaşam Koçu Hikmet Anıl Öztekin ise çocuklara karşı asla kullanılmaması gereken bazı cümlelerden bahsetti.

Bazı aileler çocuklara karşı nasıl davranması gerektiğini bilmiyor

Yaşam Koçu Hikmet Anıl Öztekin, bazı ailelerin çocuklarına karşı nasıl bir tavırda olmaları gerektiğinden bir haber olduklarını belirtti. Bu yüzden de çocuklara karşı kullanılan bazı yanlış kelimeler, çocukların gelişimine büyük ket vurmakta. Bu yüzden de Yaşam Koçu Hikmet Anıl Öztekin, çocuklara karşı nasıl davranılması gerektiğinden bahsetti. Ayrıca bahsetmiş olduğu bu konulardan sadece anne ve babalar değil, aynı zamanda çocuğun yaşça büyük kardeşlerinin de dikkate alması gerektiğini vurguladı. Çünkü çocuklar, en çok abileri ve ablalarını örnek alır ve onlar gibi davranmaya çalışır. Gelin hep birlikte bir çoğa nasıl konuşmamamız gerektiğini inceleyelim.

İyi bir anne ve babadan gelmiş bir örnek isimden bahseden Yaşam Koçu Hikmet Anıl Öztekin, yayınlamış olduğu videoda Mozart’tan bahsetti. Küçük yaşlarda yeteneğini keşfeden babası, onun gelişimini destekleyecek hamlelerde bulundu ve Mozart’ı döneminin ve tarihin en büyük müzisyenlerinden biri haline getirdi. Bu örnek üzerinden konuşmasını sürdüren Hikmet Anıl Öztekin, “İyi bir aileye denk gelmek bu dünyada bir çocuğun başına gelebilecek en güzel şeydir.” ifadelerini kullandı. Ancak herkesin Mozart kadar şanslı olamadığını belirten Hikmet Anıl Öztekin, bazı çocukların küçük yaşlarda çok kötü şartlada yetiştiğini dile getirdi. Ek olarak ana haber bültenlerinin kara lekesi olarak bilinen anne babalardan bahsetemeyen Hikmet Anıl Öztekin, bazı ailelerin doğru bildiği yanlış hamlelerden bahsetti. Gelin hep beraber bu yanlış kelimeleri ve davranışları incleyelim

Görmezden gelmek

Görmezden gelme konusuna yaya geçidinden örnek veren Yaşam Koçu Hikmet Anıl Öztekin, yay geçinde araç sahiplerinin çocukları görmezden geldiğini dile getirdi. Bununla birlikte çocukların aileleri tarafından da sürekli olarak görmezden gelindiği ve bu yüzden de çocukların ileriki hayatlarında özgüvensiz olduklarından bahsetti. Özellikle sıra beklenilen bir yerde çocukları umursamamsızlık yapılmaması gerektiğini vurgulayan Hikmet Anıl Öztekin, bunu sadece ailelere değil tüm yetişkin insalara aktardı. Bu umursamamsızlık durumu da gelişim çağındaki bir çocuk için büyük tahribatlara yol açabiliyor.

İLGİLİ MAKALE  İbrahim Tatlıses'in çocukları kimlerdir? İbrahim Tatlıses'in kaç çocuğu var?

Sen aptalsın!

Genellikle “Sen aptalsın!” cümlesi, çocuklara abileri ya da ablaları tarafından sürekli olarak söylenilen bir cümledir. Bu cümleyi sürekli olarak duyan gelişme çağındaki çocuklar ise ilerleyen yaşlarda bu cümle nedeni ile büyük bir özgüvensizlik içerisine girebilir. Ayrıca sadece ileriki yaşlarını değil, o an ki bulundukları çaları da etkileyebilir. Bir çocuğa sürekli olarak “Sen aptalsın!” gibi cümleler sarfetmek, onların ileriki yaşlarında yaşayacakları sıkıntıların şimdiden yaşamasına ve en neşeli zamanlarının bile bir kabusa dönüşmesine neden oluyor.

Ağlamayı kes!

Bir çocuğa kurulacak en son cümlelerden biri de “Ağlamayı kes!” cümlesidir. Yaşam Koçu Hikmet Anıl Öztekin, bu tür bir “ağlama” temalı bir cümlelerin herhangi bir işe yaramadığını belirtti. Ayrıca kendisine bu şekilde birine çocuklar, saygı duymayı keser. Sadece onlardan korku duymaya başlar ki zaten kendisinden büyük olan bir kişinin kendilerinden güçlü olduğunu bilmektedir. Bu yüzden de karşıdaki kişiyi dinlemeyen çocuklar, o kişilerden sadece saf bir korku duymaktadır.

Sen bu konuda en iyisin

Yaşam Koçu Hikmet Anıl Öztekin, bir çocuğa bu şekilde bir cümlenin kurulmaması gerektiğini anlattı. Oldukça olumlu bir ifade gibi görünse de bu şekilde bir cümle kurulması, ileriki yaşlarında çocuklarının baştan savma işlere imza atması ile sonuçlanabilir. Bu yüzden de çocuklara, sürekli olarak sen iyisin cümlesinin kurulmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca bu cümleyi sürekli olarak duyan çocuklarda süreki olarak bir güç isteği oluşur ve girdikleri ortamda en çok dinlenilen ve diğer kişilerinin fikirlerine önem vermeyen bireyler olarak karşımıza çıkar. Bu gibi durumlarının yaşanmaması ve çocuklardaki empati duygusunun gelişebilmesi adına sürekli olarak çocuklara övüldüğü cümlelerin kurulmaması gerektiğini dile getirdi.

İzleyin: BİR DAHA ASLA BİR ÇOCUKLA BÖYLE KONUŞMA