Kanser hastalığı insan hayatını büyük ölçüde sarsıntıya uğratan ve yaşam kalitesini fazlasıyla düşüren hastalık çeşitlerinden bir tanesidir. Kanser hastalığının herhangi bir çeşidine yakalanmak kişinin hayatını büyük ölçüde demoralize eden durumların başında gelirken haberimizin bu bölümünde az görülen kanser çeşitlerinden 5 tanesinin hızla arttığını ve kişilerin bu kanser hastalığına çok hızlı bir şekilde yakalandığını inceleyeceğiz. İşte hızla artan kanser türleri ve bu denli artmasının altında yatan nedenler…

Bu kanserlerin görülme sıklığı arttı

Dünya genelinde adını bile duymadığımız kanser çeşitleri bulunurken, kanser çeşitleri hızla artmaya ve türemeye devam ediyor. Kişinin hayatını büyük ölçüde düşüren ve son derece yıpratıcı bir süreç olan kanser hastalığı uygun tedavilerin tamamlanması ve teknolojinin ilerlemesinin ardından iyileştirilebilir hastalıklar arasında görülmeye başlandı. Kanser hastalığı her gün artmaya devam ederken, kanser hastalığında hızla artan kanser çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

1- Mesane kanseri

Mesane kanseri erkeklerde çok daha sık rastlanan kanser çeşitlerinden bir tanesi olurken, mesane kanserinin en önemli belirtilerinden bir tanesi kişinin idrarından kan gelmesiyle belli olmaktadır. İdrarda kan gelmesinin yanı sıra; idrarda yanma, sık idrara çıkma, idrara yetişememe, idrarın yapılmış olmasına rağmen rahatlama hissiyatının olmaması gibi çeşitli durumlar dolayısıyla etkilerini gösteren mesane kanseri hızla artan kanser çeşitlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

2- Böbrek kanseri

Erişkin kanser türlerinin yüzde 3’nü oluşturan kanser çeşitlerinden bir tanesi olan böbrek kanseri, bilhassa kişide 50 ve 60’lı yaşlarda meydana gelmektedir. Sigara bu hastalığın oluşmasında en büyük nedenler arasında yer alırken, çeşitli genetik nedenler, polikistik böbrek hastalıkları da böbrek kanserinin oluşmasına neden olmaktadır. Herhangi bir tarama testinin bulunmadığı böbrek kanserinde kişilerin bu belirtileri yaşaması böbrek kanserinin oluşmasına işaret etmektedir. Bu işaretlerden bazıları  idrarda kan, böğür ağrısı, kilo kaybı olmaktadır. Bu  işaretlerin yaşanması durumunda direkt olarak uzman bir doktora başvurmak ve gerekli tüm tetkiklerin yapılması fazlasıyla önemlidir.

3- Melanom

Bilhassa ergenlik çağının başlamasıyla birlikte risk faktörünün artmaya başlamasının ardından 70 yaşına kadar kişi bu riskle burun burun yaşamaktadır. Bilhassa açık tenli insanlar çok daha yüksek risk grubuna sahip olurken, melanom kanserinin tetiklenmesine neden olan durumlar şu şekildedir. Kişinin uzun süre güneş ışığına maruz kalması, kişide büyük ölçüde ben bulunması, bağışıklık sisteminin baskılanması gibi durumlar melanom kanserinin tetiklenmesine neden olan durumlar arasında yerini almaktadır. Kişinin bu hastalıkta erken teşhisini koyabilmesi için düzenli olarak dermatalog kontrolünde olması son derece önemli olan hususların başında gelmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Daha önceden bilseydim hayatım bambaşka olurdu diyeceğiniz 8 şey! Psikolog Beyhan Budak'a kulak verin

4- Yumuşak doku sarkomları

Yumuşak doku sarkomlarında genellikle vücutta ağrısız bir şekilde beliren kitleler ve yumuşak dokuların oluşması kendini göstermektedir. Genellikle çocukluk çağlarında ya da yaşlılık zamanlarında kişide meydana gelen durumların başında gelen yumuşak doku sarkomları radyasyon durumunun yanı sıra; çeşitli virüsler, genetik faktörler dolayısıyla kişide olabilmektedir. Biyopsi ile tanı konulan bu hastalık çeşidinde kişinin vücudunda meydana gelen kitlesini direkt olarak fark etmesi ve uzman bir hekime göstermesi büyük ölçüde önemlidir.

5- Baş boyun kanserleri

Sıklıkla görülen kanser çeşitlerinden bir tanesi de şüphesiz baş – boyun kanserleridir. Baş boyun kanserlerinde en önemli risk faktörlerinden biri sigara olurken diğeri şüphesiz alkoldür. Baş boyun kanserlerinin belirtileri arasında, baş-boyun arasında kitle ya da çeşitli ağrıların oluşması, yutkunma güçlüğü, telaffuz esnasında bozulmalar, ses kısıklığı gibi durumların yaşanmasında direkt olarak uzman bir doktora görünülmesi son derece önemlidir. Uygun tanının konulmasının ardından, uzman doktorun önerdiği tedavi yönteminin uygulanması fazlasıyla önemlidir.