Erken teşhis hayat kurtarır. Eğer kanser hastalığı ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi süreci o kadar kolay ve hızlı gerçekleşir. Bu yüzden vücudunuzda neler olup bittiğini bilmeniz ve düzenli olarak kontrollere gitmeniz öneriliyor. Kanser, son yılların korkulan hastalıklarından biridir. Çünkü birçok farklı çeşidi bulunuyor ve tedavi süreci de bir o kadar zor geçiyor. Eğer kanser sürecini doğru işlenmezse, insan hayatı bile tehlikeye girebilir. Bu yazımızda sizlere, kanser hastalığının ilk belirtilerinin neler olabileceğinden ve bu belirtiler dahilinde neler yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Bu belirtilere dikkat

Kanser, ilk olarak küçük belirtiler ile kendisini göstermektedir. Soğuk algınlığı, kas ağrısı, baş ağrısı ve bunun gibi birçok farklı küçük belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bu belirtilere dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü kanser, teşhis edilmediği müddetçe vücutta ilerler ve yayılmaya devam eder. Ayrıca belirli vücut ağrılarına dikkat etmeniz gerekiyor. Kanser belirtisi olarak sayılabilecek küçük belirtiler şu şekildedir:

  • Migren ağrısı zannedilen baş ağrıları
  • Soğuk algınlığı
  • Kas ağrıları
  • Boğaz ağrısı
  • Ateşlenme

Yukarıda saymış olduğumuz hastalık belirtileri, nedensiz bir şekilde ortaya çıkıyorsa kesinlikle doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Bununla birlikte Dünya Sağllık Örgütü, kanser belirtisi olabilecek detayları paylaştı. Eğer bu detaylarda sizlerde bulunuyorsa, kesinlikle doktorunuza danışmanız ve vücudunuzu kontrol ettirmeniz gerekiyor. Nefes darlığı gibi bazı solunum yolu hastalıklarının birden bire ba göstermesi, kanser belirtisi olabilmektedir. Geçer deyip de bu kontrolleri ertlemeyin. Çünkü kanser hastalığı, en gizli kapaklı bir şekilde büyüyen hastalıklardan biridir.

Öksürüklere dikkat edin

Özellikle ülkemizdeki sigara kullanım yaşı oldukça düşük. Bu yüzden de akciğer kanseri gibi solunum yolunu direkt olarak etkileyen kanser türleri ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Öksürük ve göğüs bölgesindeki ağrılar, akciğer kanserinin habercisi olabilir. Eğer sigara gibi tütün ürünleri kullanmıyorsanız ve bu tür ağrılar ile karşılaşmaktaysanız, doktorunuzda görünmekte fayda var. Tabii ki de sigara içen bireylerin de kesinlikle doktora görünmeleri ve sigarayı bırakmaları gerekiyor.

Göğüs ağrıları, kadınlarda da görülebiliyor. Ancak kadınların meme kanseri olma ihtimali de bulunuyor. Bu yüzden de kadınların ekstra bir dikkatli olması gerekiyor. Meme kanseri günümüzde kolayca tedavi edilebilen hastalık türlerinden biridir. Fakat tabiiki de kanserin kaçıncı evresinde bulunulduğu çok önemli. İleriki evrelerde bu hastalık teşhis edildiyse, tedavi süreci bir o kadar zor oluyor. Bununla birlikte meme kanseri tedavisi esnasında, hastanın göğüsü alınabiliyor. Bu da hastayı psikolojik olarak etkiliyor ve tedavi sürecinin uzamasına neden oluyor.

İLGİLİ MAKALE  Rezene çayı nasıl demlenmeli? Rezenenin faydaları (Kaynak: soru.com.tr)

Devamlı ateşlenemlere dikkat edin

Devamlı olarak ateşlenip, kendinizi hasta hissediyorsanız dikkat edin. Çünkü bu tür belirtiler de kanser belirtileri olabilmektedir. Kanser hücreleri, vücudun bağışıklık sisteminin düşmesine ya da güçsüzleşmesine neden olabiliyor. Bu da kişinin sürekli olarak hastalanmasındaki en büyük neden oluyor Bununla beraber boğazda ağrı ve yutkunmada zorluk gibi belirtiler de kanser hastalığının başlıca belirtilerinden biri olabilir. Tansiyon düşmesi, bayılma gibi olaylarda da dikkat edilmesi gerekiyor.

Hastanın morali yüksek olmalı

Televizyonlarda ya da internette her zaman duyuyoruz. kanser hastalarının morali yüksek olmalı. Eğer hasta stresli ise bağışıklık sistemi o kadar düşük olacaktır. Bu yüzden de hastanın moralinin yüksek olması ve sürekli olarak eğlenmesi gerekiyor. Hastalığı ile ilgili konuşmamak her zaman daha iyi olacaktır. Ancak bunları yaparken, kendisinin günlük hayatta olduğunu ve bu tür şeyleri hayatı boyunca yaptığı hissettirilmeli.

Her belirti kanser sebebi değildir

Bazı insanlar, büyük hastalıklardan oldukça korkuyor. Özlelikle bu tür haberleri okuduktan sonra, küçücük bir belirtinin bile kanser belirtisi olduğunu düşünüp doktora gidiyorlar. Bu yüzden sizlere ilk önerimiz, hastalık hastası olmamanız. Doktorunuza danışmanız kötü bir şey değil. Fakat kendinizi sürekli olarak bu şekilde korkutursanız, sadece stres yüzünden bile bu tür hastalıklara yakalanabilirsiniz. Hastalığın tedavi sürecindeki moral durumu, hasta olmayan insanlar için de geçerlidir. Bu yüzden de ilk öksürükte kendinize kanser teşhisi koymadan önce etraflıca düşünün. Sonrasında ise doktora gitmeye karar verin.