Vücut içerisine alınan mikroplarla savaşmaya yardımcı antibiyotiğin düzenli ve yeterli miktarda kullanılması oldukça önemli bir faktördür. Kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan antibiyotik, kişiyi hastalıklara karşı korurken aynı zamanda vücudunun da direnç mekanizmasına dönüşmesine yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak antibiyotik içeren besinlerin tüketilmesi başta kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda kişiye sağladığı pek çok avantaj da bulunmaktadır. Bu hususlar göze alındığında antibiyotik içeren besinlerin önemini ve hangi besinlerde yüksek oranda antibiyotik olduğunu Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu’nun anlatımıyla sizler için derledik…

Antibiyotik etkili gıdalar nelerdir?

Antibiyotik içeren gıdalar, doktorun yazdığı antibiyotiklerle eş değer olmadığının bilinmesi gerekir. Antibiyotik zengini olan besinlerin günlük olarak beslenme rutinine dahil edilmesi tamamıyla vücudun sağlıklı çalışma prensibini tamamlamak ve kişinin çok daha iyi hissedebilmesini sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Antibiyotik etkili gıdaları şu şekilde sıralayabiliriz;

1- Sarımsak

Sarımsak içerisinde bulunan sağlıklı özellikleri nedeniyle binlerce yıldır kullanılan eşsiz gıdalardan bir tanesidir. Tansiyon düşürücü, kan sulandırıcı özelliklerinin yanı sıra belki de en önemli özelliği değişik bakteri virüs ve mantarlara karşı kişiye bir savunma mekanizması oluşturmasıdır. Sarımsağın antibiyotik etkisi içerisinde bulunan alisin maddesinden kaynaklanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda sarımsağın çoğu zaman tek başına bazı zamanlarda da diğer antibiyotiklerle birlikte enfeksiyonlara karşı çok etkili olduğunu göstermektedir. Sarımsağı bilhassa hastalık durumlarında salata soslarına, yoğurda ve çeşitli gıdalara ekleyerek tüketmek önemlidir.

2- Bal

Sarımsak gibi içerisinde bulunan özellikleri sayesinde büyük bir antibiyotik kaynak olan bal, yıllardan beri kullanılan oldukça güçlü bir maddedir. Sümer yazıtlarından hipokratın tedavi protokollerine kadar birçok eserde yer almıştır. Geleneksel olarak bal üst solunum yolu hastalıkları ve enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Bu özelliğinin yanı sıra bal; gastrit ve ülser tedavisinde, yanıkların tedavisinde, enfekte açık yaraların tedavisinde, düşkünlük durumlarında, kolera ve verem gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde bilim dünyasının bala artan ilgisinin büyük bir önemi, bu maddenin antibiyotiklere dirençli birçok mikroba karşı etkili olduğundan kaynaklıdır.

3- Kekik ve kekik yağı

Kekik de bal ve sarımsak gibi binlerce yıldır içerisinde bulunan sağlıklı bileşenler dolayısıyla kullanılmaktadır. Özellikle kekik Akdeniz mutfağının vazgeçilmez baharatlarından bir tanesidir. Lezzetlere lezzet vermesinin yanı sıra sağlıklı özellikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda kekiğin içerisinde bulunan karvakrol ve timol gibi bileşenlerin bulunması kekiğin güçlü bir antibiyotik kaynağı olmasının en büyük iki nedeni olduğu ortaya çıkmıştır. Bu iki özellikler de oldukça dirençli olan mikropların vücut içerisinde savaşmaya yardımcı olmaktadır. Günlük kullanım için kekik ve kekik yağının kullanımı daha çok yemeklere katılarak ya da yaraların üzerine sürerek kullanabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Çay demleyeceğim diye çayı mundar etmeyin. İşte tavşan kanı çay demlemenin püf noktaları

4- Tarçın

Tüm gıdalar arasında en büyük antioksidan özelliği bulunan gıdaların başında gelmektedir. Tarçının sayısız özellikteki faydalarının yanı sıra aynı zamanda güçlü antibiyotik özelliği de bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda tarçının içerisinde bulunan cinnemaldehyde isimli maddenin antibiyotiklere dirençli olabilen bakterilere karşı büyük bir savaş açmaktadır. Özellikle bu madde antibiyotiklerle birlikte kullanıldığında antibiyotik etkisini de arttırmaktadır.

5- Turna yemişi (Kızılcık) cranberry

Ülkemizde yeni yeni tanınan bu gıda, yurt dışında idrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmesinde oldukça etkili bir maddedir. İdrar yolu enfeksiyonu için doktora giden hastalara antibiyotikten önce bu gıda önerilmektedir. Bu meyvede yoğun olarak bulunan savaşçı maddeler, enfeksiyonlara karşı büyük bir mücadele göstermektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla başı dertte olan kişiler için bu maddenin kullanılması önemlidir.

Video: ANTİBİYOTİK ETKİLİ 5 GIDA! – (Sağlıklı Beslenme için Neler Yemeliyiz?) / 5 Dakikada Sağlık