Tapu devri pek çok insanın fazlasıyla zorlandığı ve meşakkatli gördüğü konular arasında yer almaktadır. Tapu işlemlerinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için tüm sistemin ve yapılması gerekenlerin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi son derece önemli olan durumların başında gelirken haberimizin bu bölümünde 1. derece yakın akrabaya tapu devri yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden ve kişinin hangi aşamalardan geçmesi gerektiğine kadar pek çok konuya değineceğiz. İşte tapu devri yaparken dikkat edilmesi gerekenler…

1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır?

Son dönemlerde pek çok kişi tarafından aratılan başlıklardan bir tanesi olan 1. derece yakına tapu devri nasıl yapılması gerektiği merak edilen konular arasında yer alırken, tapu devrinde tüm işlemin eksiksiz ve uygun biçim gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gayrimenkullerin tapu devri işleminde aile fertlerine bu devir işlemi noktasında herhangi bir ücret talep edilmezken, tabu da gerçekleştirilen bu devir işlemine “bağış” ya da “hibe” deniliyor. Tapu bağışı en temel haliyle, herhangi bir bedel ya da herhangi bir karşılık almaksızın malın ya da mülkiyetin bir başkasına devredilmesine verilen ismin ta kendisidir. Türkiye Kanunu içerisinde reşit ve kanun karşısında zihinsel engeli olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi herhangi bir bağış gerçekleştiremiyor. Aynı zamanda vasi ve vesayeti altındaki herhangi bir kişinin malını da bağışlayamıyor. Aynı zamanda anne- baba da velayeti oldukları ebeveynlerin küçüğün malını satabiliyorken bağışlama gerçekleştiremiyor. Bu durum itibarıyla 1. derece yakına tapu devri gerçekleştirirken şu adımların gerçekleştirilmesi gerekmektedir;

  • 1. derece yakına tapu devrinin gerçekleştirilmesi için öncelikli olarak yapılması gereken durumların başında tapu dairesinden randevunun alınması gerekirken aynı zamanda tapu için gerekli evrakların hazırlanması gerekmektedir.
  • Randevu ve evrakların hazırlanması tamamlandıktan sonra herhangi bir satış işlemi olmayacağı için tapu bağışı işleminin harç ödemesinin gerçekleştirilmesi gerekiyor.
  • Gerekli randevu ve haç ödemesinin tamamlanmasının ardından işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

1.derece yakına tapu devrinde gerekli olan belgeler nelerdir?

  • İşleme konu taşınmaz mala ait tapu senedi
  • Tapu senedinin bulunmaması durumunda taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı
  • Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı
  • Tarafların pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları
  • Tarafların T.C. Kimlik ve vergi numarası
  • İşlem esnasında temsilci sıfatıyla katılım gösteren kişinin bulunması durumunda temsile ilişkin belge
İLGİLİ MAKALE  Bir başkası için tapu sorgulaması nasıl yapılır?

Yukarıda yer alan belgelerin tamamlanması durumunda 1. derece yakın akrabaya tapu devrini kolay bir şekilde devir işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu bağlamda tarafların ve devri gerçekleştirecek kişilerin devir esnasında lazım olacak yukarıda yer alan belgelerin tamamına eksiksiz sahip olması, devrin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi açısından son derece önemli olan durumların başında gelmektedir. Yukarıda yer alan belgelerin ve gerekli olan evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması durumunda, kolay bir şekilde tapu devrinizi gerçekleştirebilir ve işleminizi sağlıklı bir şekilde yerine getirebilirsiniz.

Tapu

Yukarıda yer alan 1. derece yakın akrabaya tapu devrinin nasıl gerçekleştirileceği herhangi bir sorun gözetmeksizin tarafların uygun olması durumunda işlenecek prosedüre ilişkin gerekli olan doneleri içermektedir. Tapuda yaşanacak herhangi bir problem ya da işlem hatasından kesinlikle biz sorumlu olmamakla birlikte, devir esnasında yahut süreçte yaşanacak herhangi bir problem tamamıyla kişinin ve olay içerisinde yer alan kişilerin tarafından kaynaklanmaktadır.