Gayrimenkul alım ve satımlarında belki de en çok merak edilen konular arasında yer alan birinci derece de ki akrabaya tabu devrinin nasıl yapıldığıdır. Bu konu esasında zor görünse de esasında, devrin gerçekleşmesi için yapılması gereken donelerden geçmektedir. O maddeleri eksiksiz tamamlanması sonucunda, bir taşınmaza ait tabu devrinin yapılması mümkündür. Tüm bu doneler toplanıldığında 2022 yılı içerisinde tapu devri 1. derece akrabaya nasıl yapılır? Konuya dair tüm detaylar haberimizde…

Tapu devri nasıl gerçekleştirilir?

Tapu devrini gerçekleştirirken; iş yeri, arazi, konut gibi taşınması mümkün olmayan mülklerin devredilmesi için yasal yollara ve resmi evraklara başvurulması gerekir. Satış süresince belirlenen meblağ miktarının ödenmesinin ardından, tapunun bir nevi el değiştirmesine tapu adı verilir. Tapu devri, bilhassa ev alırken mutlaka dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Tapu devrine dair tüm işlemler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Tapu Randevu Sistemi üzerinden randevu sırası alarak gerçekleştirilmelidir. Randevu süresi tamamlandıktan sonra, ilgili evraklar, randevu saatine kadar hazırlanmalı ve ardından teslim edilmelidir. Tapu teslimi esnasında, işlemi gerçekleştirildikten sonra alıcının telefonuna gelen mesaj, tapu harcı ve tapu döner sermayesi olarak belirlenen ücret ödenir. Ödeme tamamlandıktan sonra, taraflar bir kez daha  Tapu Müdürlüğü’ne giderek tapu devir işlemi gerçekleştirilir.

1. derece akraba tapu devri nasıl gerçekleştirilir ve bu işlem için hangi evraklara ihtiyaç duyulur?

Aile içerisinde gerçekleşen tapu devri genellikle miras ve benzeri durumlarda eşe tapu devri ya da babadan çocuğa tapu devri olarak gerçekleştirilmektedir. 1. derecede bulunan aileye, tapu devri gerçekleştirilirken, gerçek bir devir işlemi doğrultusunda ilerlenebildiği gibi, ücret ödeme olmadan direkt olarak bağış adı altında da devir işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Fakat aile içerisinde, ücret ödeme olmasa dahi bu sürecin yasal yollarla yapılması önelidir. Mevcut olan mülkün maddi karşılığı belirlenmeli ve kayıtlara bu maddi karşılık da eklenerek, kayıta eklenmelidir. Yasal yollardan yapılan bu devir sonrasında herhangi bir sorun çıkmazken, yasal olmayan yolları tercih etmek, devrin gerçekliğinin önüne gölge düşürebilir. Hibe yöntemi yani, ücret talep etmeden direkt olarak bağış adı altında yapılan tapu devrinde, normal satış sürecinden çok daha fazla dosya masrafı olduğu için bazı durumlarda, aile içinde olunsa dahi yabancıya devir yapıyormuş gibi davranmak ücretin az çıkmasına ve dosya masrafının normal satış süreciyle aynı doğrultuda ilerlediği için çok daha karlı görünebilir. Aile içinde devir işlemi de olsa, çok fazla dosya masrafı ödemeden işlemi gerçekleştirebilme imkanını size sunmaktadır. Normal satış sürecinin gerçekleştirildiği devir işlemlerinden de birçok belge istenilmektedir. Aile içinde devir işlemi için şu belgeler istenilmektedir;

  •  Tapunun aslı ya da sureti
  • Son 6 ayda çekilen 1 adet fotoğraf
  • Nüfus cüzdanının aslı ve sureti
  • İlgili belediyeden talep edilen “Vergi borcu yoktur” yazısı
  • Bir vekilin işlemleri yürütüyor olması halinde vekaletname
İLGİLİ MAKALE  1. derece yakın akrabaya tapu devri yaparken dikkat! Tapunuzdan olabilirsiniz

Hibe yani bağış yöntemi ile devir işlemi için de bu belgeler taraflardan istenir;

  • Bağışı yapılan taşınmazın tapu senedi
  • Bağışı yapan tarafın nüfus cüzdanının aslı
  • Son 6 ayda çekilen 1 adet fotoğraf
  • İşlemleri bir vekilin yapıyor olması halinde vekaletname
  • İlgili taşınmazın yer aldığı belediyeden alınacak emlak beyan değeri gösteren belge

Hibe bağışını kabul eden taraftan da şu belgeler istenmektedir;

  • Bağışın yapıldığı kişinin nüfus cüzdanının aslı
  • Son 6 ayda çekilen 1 adet fotoğraf
  •  İşlemler bir vekil tarafından gerçekleştiriliyor ise vekaletname

Bu belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanmasının ardından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Tapu Randevu Sistemi üzerinden randevunuzu oluşturabilir ardından, yönlendirmeler doğrultusunda tapu devir işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.