Mutfakta her gün yemek pişiren kadınların belki de temizlemekten en hoşlanmadığı yer ocak ve ocak gözleridir. En küçük bir yemek ya da su lekesinin büyük izlerin oluşmasına neden olan ocakların temizliği esasında sanılanın aksine çok da zor değildir. Sadece dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar ve belli başlı metotlar bulunmaktadır. Ocak ve ocak gözlerinin temizliği yapılırken kullanılan temizlik malzemeleri çeşitlerine dikkat edilmesi gerektiği gibi aynı zamanda ocağın çeşidi de önemlidir. Yapısına göre farklı temizleme ve farklı kimyasal malzemelerin kullanılması gereken ocaklarda yanlış malzemenin kullanılması sonucunda ocak yüzeyinde çizilmeler meydana gelmektedir. Peki ya zorlu gibi gözüken ocak ve ocak gözleri nasıl temizlenir?

Ocak temizlerken nelere dikkat edilmeli?

Ocak temizleme ve ocağın kirlerinden arınmasını sağlamak pek çok insan tarafından oldukça zor karşılanan durumlar arasında yer almaktadır. Bu zor sürecin altında, çıkmayan inatçı lekelerin yattığı düşünülse de esasında uygun temizleme yöntemine başvurulmadığına işaret edilmektedir. Mutfakta temizlik yaparken, uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vesilesiyle bu kirlerden kısa sürede kurtulmak oldukça mümkündür. Kirler bu yöntemlerle kolaylıkla çıkarken, ekstra bir vakit kaybının önüne geçmektedir. Yemek pişirirken ocağa dökülen yemekleri ve ocak gözlerinde meydana gelen tıkanma problemi yaşıyorsanız bu yöntemler tam size göre. Bu uygulamalar sayesinde mutfak ocağındaki kirlerden kolaylıkla kurtularak ocağınızın ilk günkü görüntüsüne kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Seramik ocaklarınızı bu yöntemle temizleyin!

Ocak temizliği yaparken hangi malzemelerin kullanıldığı gibi ocak malzemesinin türünün de bir hayli önemi bulunmaktadır. Ocak türüne göre temizlemek ve uygun kimyasal malzemeyi kullanmak oldukça önemlidir. Aksi durumla karşı karşıya kalınması durumunda, ocak yüzeyinin çizilmesine ve estetik açıdan çok daha kötü bir görüntüye kavuşmasına neden olmaktadır. Mutfağınızda seramik ocak kullanıyorsanız ve ocağınıza dökülen yemek kalıntılarından muzdaripseniz doğru temizleme yöntemini bulamamışsınız demektir. Seramik ocağa sahipseniz işinizi en kolay yönden diş macunu ve mikrofiber bez ile kolaylıkla çözümleyebilirsiniz. Seramik ocağa sahip kişilerin dikkat etmesi gereken en büyük durum, kesinlikle bulaşık telinin kullanılmaması gerektiğidir. Lekenin oluştuğu yüzeylere bir miktar diş macunu sıkarak ardından nemli bir mikrofiber bez yardımıyla kolaylıkla temizleme işlemi yapabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde ocağınıza herhangi bir şekilde zarar gelmeden, inatçı gibi görünen lekelerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Kararan tahta kaşıklar nasıl temizlenir? (Kaynak: izlehaber.com)

Çelik malzemeli ocaklar bu yöntemi kullanmalı

Çelik ocaklar belki de diğer ocak çeşitlerine göre çok daha uzun ömürlü olmaları nedeniyle pek çok insan tarafından tercih edilmektedir. Çelik ocaklar sağlam ve uzun ömürlü olmalarının yanı sıra en büyük handikapları, yüzeyince çok fazla leke tutmalarıdır. Herhangi bir su ısıtmada dahi ocak yüzeyinde oluşan lekeler, ocağın çok fazla kirli görünmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla çelik ocağı kullanan kişiler, her işlemden sonra mikrofiber bez ile ocağın üzerinden geçmeleri, ocağın çok daha temiz görünmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda çelik ocağa sahip kişiler, ocak temizliğinde doğal bileşenli ürünlere başvurabilirler. Tanecik yapılı deterjanlardan uzak durarak, portakal ve limon gibi asidik seviyesi yüksek malzemelerle kolaylıkla temizleyebilir aynı zamanda ocağın parlamasını da sağlayabilirsiniz.

Ocak gözleri için bu temizleme yöntemlerini kullanabilirsiniz

Ocak gözleri, ocağın çalışma mekanizmasını bozmamak için dikkat edilmesi gereken durumlar içerir. Bu yöntemler sayesinde kirlenen ve tıkanan ocak gözlerini kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

Malzemeler;

  • 1 su bardağı sirke
  • 1 fincan limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı sabun rendesi
  • 1 litre sıcak su

Yapılışı;

Derin bir tencerenin içerisine 1 su bardağı sirke, 1 fincan limon tuzu, 1 yemek kaşığı sabun ve 1 litre sıcak suyu alalım ve tüm malzemeleri karıştıralım. Ocak gözlerini tek tek bu hazırladığımız karışımın içine atın ve bir süre beklemesini sağlayın. Ardından bu tencereyi alın ve ocakta bir miktarda kaynatın. Kaynatma işlemini gerçekleştirdikten sonra suyun rengi değişecektir. Bu ocak gözlerinin temizlendiğini göstermektedir. Ardından ocakları suyun içerisinden süzgeç yardımıyla alın. Soğuk su ile duruladıktan sonra kurutarak ocağınıza yerleştirebilirsiniz.