Çoğunlukla Orta Çağ yemek kültürüne ait bir malzeme olan ve günümüzde de daha sağlıklı olduğu savunularak yemek hazırlama ve yemede kullanılan bir mutfak eşyası olarak tahta kaşıklar aynı zamanda hijyenine de oldukça dikkat edilmesi gereken eşyalar. Temizliği konusunda birçok fikir var olan tahta kaşıkları kimilerimiz makinede yüksek sıcaklıklarda kimilerimiz ise ellerimiz ile yıkayarak hijyenini sağlamaktayız. Peki zamanla kararan tahta kaşıkların temizliği nasıl sağlanmalı?

Tahta kaşıklar neden kararır?

Mutfak kültürümüzde uzun zamandır var olan ve aktif bir kullanımı olan tahta kaşıklar temizlenirken bulaşık makinesi kullanılması kaşıklarda zaman içerisinde çatlamalara yol açar. Yüksek sıcaklıklara ve güçlü kimyasallara uzun süre maruz bırakılması zamanla tahta kaşıklarda aşınma ve buna bağlı olarak çatlama, kararma gibi nedenlere yol açmaktadır. Tahta kaşıkların bu nedenle makinede değil, el yordamı ile bulaşık deterjanı kullanılarak temizlenmesi daha uygun olarak görülmektedir. Fakat bazen ne kadar istesek de bu çatlama ya da kararmaların önüne geçemediğimiz durumlar yaşanmaktadır. Çatlamalar konusunda alınabilecek önlemler yalnızca elle temizlik olarak kalırken, kararma ve yapı bozulmalarına ise farklı yöntemler ile müdahale edilebilmektedir. Tahta kaşıkların kararmalarının ise en yaygın sebebi olarak hem yemek artıklarını hem de deterjan artıklarını yapısı gereği içine çekmesinden kaynaklandığı bilinmektedir. Kararan tahta kaşıkları evde kolay ve hızlı şekilde tekrar ilk satın alındığı haline getirmek için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz.

Kararan tahta kaşıklar nasıl temizlenir?

İlk olarak alınması gereken önlem makinede temizlenmemesi gerektiği olduğu gibi eğer kararma çoktan yaşanmış ise bu durum için bazı alternatif temizlik yöntemleri şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:

Balmumu ve Hindistan cevizi yağı

Yapmanız gereken ilk adım 150 gram Hindistan cevizi yağı ve bir parça balmumunu bir tava içerisine alarak benmari usulü kullanarak eritmek. Ardından eriyen karışıma birkaç damla limon damlatmalısınız. Hazırladığınız karışımı sıcak hali ile tahta kaşıklarınızın üzerine sürerek 15 dakika kadar bekleyin. 15 dakika sonra ılık su kullanarak bu karışımı temizleyebilir ve farklı görebilirsiniz. Ayrıca tahta kaşıklarınızın kararmasını önlemek için belirli aralıklarla yağlamanız da önemlidir.

İLGİLİ MAKALE  Mikrodalga fırınlar nasıl temizlenir? (Kaynak: izlehaber.com)

Sirke ve karbonat

Temizliğin her alanında olduğu gibi sirke ve karbonat tahta kaşık temizliğinde de kullanabileceğiniz güçlü temizlik malzemeleri olarak sayılabilir. Tek başlarına güçlü yapıları ile öne çıkan bu maddeler birleştikleri zaman ise bu güç katlanarak daha da aktif bir temizlik malzemesi olarak kendini gösteriyor. Bu yöntemi kullanmak için ise tahta kaşıklarınızı büyük bir tencere içerisine koyarak üzerine 1 paket karbonat ve 2 yemek kaşığı sirke gezdirin. Ardından tüm malzemelerin üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve 15 dakika boyunca kaynamaya bırakın. kaynayan suya tahta kaşık lekelerinin karıştığını ve kaşıkların temizlendiğini göreceksiniz. Ardından tencereden çıkardığınız kaşıkları soğuk su ile durulayarak kurumaya bırakabilirsiniz.

Sabun tozu ya da rende sabun kullanımı

Tahta kaşıkların temizliğinde hassas bir yol izlemek gerekmektedir. Daha kaliteli bir temizlik için kullanılan çamaşır suları tahta kaşıkları daha da kara bir renge sahip olmasına neden olabilir. Bu noktada hem etkili hem zararsız bir yöntem olarak sabun rendesi ya da sabun tozları kullanılabilir. Bu yöntemi kullanmak için tahta kaşıklarınızı bir kap içerisine alın ve üzerine tercihinize bağlı olarak rendelenmiş sabun ya da sabun tozu ekleyin. Ardından üzerini geçecek şekilde kaynar su ekleyin ve 30 dakika bekletin. Sürenin sonunda kaşıkları soğuk su ile durulayıp temizliği tamamlayabilirsiniz.

Zeytinyağı ile korumaya almak

Yemeklere kendine has lezzetini katan zeytinyağı bu defa da tahta kaşıklarınızın temizliğinde yardımınıza koşacak. Bu yöntemi kullanmak için ise önce fırınınızın derecesini 180’e alarak sabitleyin. Fırın ısınana kadar bir beze zeytinyağı dökerek tahta kaşıkları bu bez ile silin ve ardından ısınan fırın içerisinde 23 dakika kadar bekletin. Fırından çıkardığınız tahta kaşıkları su ile durulayabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemi ayda 1 kullanarak kararma ve çatlamaları önleyebilirsiniz.