Türk kültürünün olmazsa olmaz içeceklerinden bir tanesi olan çay, yemeklerden önce yemeklerden sonra günün her saati tüketime elverişli olan son derece lezzetli ve yorgunluğa iyi geldiği düşünülen içeceklerden bir tanesidir. Bilhassa Rize yöresinde sıklıkla tüketilen bu içecek, yaz kış fark etmeden yöre halkı tarafından hummalı bir şekilde tüketilirken, lezzeti noktasında çeşitli tartışmaların oluşmasına da neden olmaktadır. Çayın lezzetli olması için, çayı doğru demlemek son derece önemli olan hususların başında gelirken haberimizin bu bölümünde doğru çay nasıl demlenir gelin birlikte öğrenelim…

Doğru çay nasıl demlenir?

Lezzetli ve sağlıklı çay demleyebilmek için, çay demleme noktasında dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edilmesi çayın çok daha lezzetli ve sağlıklı bir yapıda olmasına yardımcı olurken aynı zamanda tadının damağınızda kalmasına neden olacaktır. Çay içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kişinin sağlıklı bir yapıda olmasına yardımcı olan güzel bir kaynak olurken, keyifli bir çay saati yapabilmek için çay demleme noktasında bu hususlara dikkat edin;

  • Çay demleme noktasında ilk olarak dikkat edilmesi gereken hususların başında lezzetli çay seçimi gelmektedir. Damak tadınıza uygun çayı seçmeniz, lezzetli çay içmeniz noktasında son derece önemlidir. Lezzetli bir çay edindikten sonra çayınızı doğru demlemeye özen gösterebilirsiniz.
  • Damak tadınıza uygun çayınızı edindikten sonra, çaydanlığınızın alt bölmesine uygun miktardaki suyunuzu alın ve suyun kaynaması için ocağın üzerine alın.
  • Su kaynadıktan sonra kaynayan suyu porselen demliğin üzerine boşaltın. Bu noktada çayın lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken iki husus bulunmaktadır. Bu hususlardan bir tanesi şüphesiz demliğin porselen olması gerekirken diğer durum ise porselen demliğin içerisine ilk olarak kaynayan suyun ilave edilmesi gerekmektedir. Kaynayan suyu porselen demliğin içerisine koyduktan sonra içerisine uygun ölçüdeki lezzetli çayınızı ilave edin.

  • Çaydanlığın altına tekrar su ilave edin ve suyunuzu orta ateşte kaynamasını sağlayın. Çaydanlığın altına yüksek ısı vermeniz durumunda bir anda kaynayan su direkt olarak demlikte bulunan çaya nüfuz edeceği için çayın yanmasına ve çayın lezzetsiz bir boyutta olmasına neden olacaktır.
  • Uygun sıcaklıkta kaynayan suyunuzun altını kısığa alın ve kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar çayın demlenmesini bekleyin. Vaktiyle açılmayan çayda, ham bir tat olurken bu durum sevmediğiniz bir lezzet ile karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır. Bu durum itibarıyla çayın oturması son derece önemlidir.
  • Uygun vakit içerisinde demleyen çayı, ince belli bardağınıza dökerken porselen çaydanlığınızda süzgecin olması da son derece önemlidir. Çay içerken çay çöplerinin ağzınıza gelmesi tadınızın kaçmasına neden olabileceği için, süzgeçten geçirilmiş çayı içmek her zaman için çok daha keyifli olmanıza katkı sağlayacaktır.
  • Çayınızı uygun demleme süreci içerisinde tüketmeniz gerekmektedir. Uzun süre kaynayan ve üzerine su eklenen çayda tat bozulması yaşanacağı için bu hususlara dikkat edilmesi gerekir.
İLGİLİ MAKALE  Siyah çayın faydaları nelerdir? Faydası olduğu kadar zararı da var (Kaynak: soru.com.tr)

Çayın besin değerleri nelerdir?

Besin Değeri100 gramda1 Çay Bardağı (70 g)
100 gram için günlük % değer*
Kalori0 kcal0 kcal% 0.0
Karbonhidrat0.0 g0.0 g% 0.0
Lif0.0 g0.0 g% 0.0
Protein0.1 g0.1 g% 0.2
Yağ0.0 g0.0 g% 0.0
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini0.0 IU0.0 IU% 0.0
C Vitamini0.0 mg0.0 mg% 0.0
Potasyum17.0 mg11.9 mg% 0.5
Kalsiyum8.0 mg5.6 mg% 0.8
Demir0.0 mg0.0 mg% 0.1

Çayın faydaları nelerdir?

  • Çayın içerisinde bulunan bileşenler kişinin kalp sağlığını büyük ölçüde koruma altına alan oldukça kaliteli bir içecektir. Kolesterol seviyesinin dengede kalmasına yardımcı olan çayı düzenli ve yeterli miktarda tüketmek kişinin sağlıklı bir yaşam içerisinde olmasına yardımcı olurken aynı zamanda kan basıncının sağlıklı bir düzeyde olmasına da katkı sağlamaktadır.
  • Sindirim sistemi üzerinde etkin bir madde olan siyah çay, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. İçeriğinde bulunan bileşenler sindirim sistemini harekete geçirirken zararlı maddelerin kısa süre içerisinde vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kan şekerini düşürme düzenleme üzerinde son derece etkin bir madde olan çayın düzeyli seviyede tüketilmesi kişinin sağlıklı bir yaşam içerisinde olması için gerekli olan içeceklerden bir tanesidir.
  • Çayın içerisinde bulunan uyarıcı bileşenler kişinin odaklanma probleminin kısa süre içerisinde toparlanmasına yardımcı olurken aynı zamanda konsantrasyon sürecinin çok daha aktif ve kaliteli bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Bu durum itibarıyla günlük olarak çay tüketiminizi seviyeli bir şekilde gerçekleşmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

Video: Çay Nasıl Demlenir (Bu şekilde demleme ödül almış)