Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, borçlanmanın nasıl yapılması gerektiği hakkında Bir Bilene Sorduk’a önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle örf, adet ve geleneklerimizde borç almanın ve borç vermenin oldukça yaygın olduğunu belirten İslam Memiş bu borçlanmaların döviz ve altın tarafında yoğunlaşması nedeni ile büyük bir risk barındırdığını vurguladı. Peki borç alıp verirken bunu nasıl yapmalıyız? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, borçlanmaların nasıl yapılması gerektiğini hakkında önemli bilgiler verdi.

İzleyin: Doğru borçlanma nasıl olmalı? İslam Memiş borç alacak ve verecekleri uyardı

Banka üzerinden işinizi halledin

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, borç alırken ya da borç verirken bütün işlemlerin banka üzerinden yapılması gerektiğini belirtti. Özellikle banka dekontları ya da açıklamalarında ne kadar borç aldığını belirtmeli. Bu sayede de borç alan ve borç veren kişinin elinde yasal bir belge olmuş oluyor. İslam Memiş, “Arkadaşlarımızın bundan sonraki süreçlerde borç verecek kişinin mutlaka banka üzerinden vermesi gerekiyor ve açıklama kısmına da borç verilmiştir döviz olarak veya altın olarak borç verilmiştir ibaresini kullanması gerekiyor. Borcunu ödeyecek kişi de alacaklının hesabına o parayı yatırdığı zaman da borcuma karşılık ödenmiştir diye bir ibare de bulunursa yasal tarafta herhangi bir sorun herhangi bir problem yaşanmayacaktır.” diye konuştu.

Bununla beraber döviz veya altın cinsinden borç alınması risk barındırmakta. Çünkü kur yönündeki yükselişler ve altın fiyatlarının değerlenmesi, borç veren kişinin borcunu katlamakta. Borç alan kişi de karşı tarafa borcunu ödemekte zorluk çekiyor. Bütün bu durumların yaşanmaması adına Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kişinin elde ettiği gelir cinsine göre borçlanması gerektiğini düşünüyor. İslam Memiş, “TL geliriniz varsa TL borçlanmak zorundasınız. Maalesef nefis iradenin önüne bazen geçebiliyor. Yani bir ev alacaksınız, araba alacaksınız ve çok heveslisiniz gözünüz hiçbir şeyi görmüyor. Bir anda yakın çevrenizde, arkadaşınızdan, eşinizde, dostunuzdan para istediğiniz zaman kişi size “Veririm ama döviz olarak veririm.” “Veririm ama altın olarak veririm.” gibi söylemlerde bulunuyor. Hemen o heyecanla tamam olur diyorlar ama birkaç yıl sonra bakıyorlar ki o döviz kurlarının Altın fiyatlarının iki ya da üç katı fazla Ödemek zorunda kaldıkları ve bununla ilgili problemler yaşandığını sık sık gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ MAKALE  Hem altın hem dolar için uyarı yaptı. Son alım fırsatı için tarih verdi! Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten önemli açıklamalar

Yeni evlenen çiftlere uyarı

Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, yeni evlenen çiftlerin borçlanması ile ilgili yorumlarını aktardı. İslam Memiş, yeni evlenen çiftlerin takıları ile TL borçlarını kapatmaması, bu tür borçları uzun vadede TL ödeyerek kapatması gerektiğini düşünüyor. Çünkü altın fiyatlarının artışı ileride yeni evlenen çiftler için daha karlı bir hale bürünecek. Ancak yeni evlenen çiftler, düğünlerinde takılmış olan altınlar ile borçlarını kapatmakta ve ileride daha büyük sıkıntılar yaşamakta. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Diğer yandan özellikle yeni evlenen çiftlerimizde var. Bu arkadaşlarımız genelde şöyle bir düşünceye sahip işte biz düğünde toplanan takılarımızı altın takılarımız ile taksitlendirdiğimiz borçlarımızı hemen kapatırız. Kafamız rahat olur düşüncesi biraz daha hakim olduğunu gözlemliyorum. Bu bana göre yanlış bir düşünce. Mesela az önce 100 gram altın örneğini verdim.100 gram altının düğünde toplandığını düşünün, 78.000’e tekabül kabul eder. Aradan altı ay sonra geçiyor 98.000’e yani 20.000 liralık altı aylık bir süreçte getirisi var. Bu da üç beş tane beyaz eşya misafir odası falan vs bunlara tekabül eder. Ve dolayısıyla da altın fiyatlarının değer artışı elinizde fiziki altın var Ve bunun kıymetini bilmeniz lazım ve aylık bazda yıllık bazda bir getirisi var. Bu getiriden vazgeçmemek için bu avantajdan vazgeçmemek için o TL taksitlerini düzenli olarak ödemek ve uzun vadeli ödemenin daha mantıklı bir karar olduğunu düşünüyorum.” sözlerine yer verdi.