Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son haftalarda yapmış olduğu yorumlar ile takipçilerini piyasalar hakkında bilgilendirmeye devam ediyor. Bunlar ile beraber yapmış olduğu gram altın ve dolar tahminlerinin tutması ile büyük bir yatırımcı kitlesi edinen İslam Memiş, son zamanlarda gram altın için alım fırsatlarının doğabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca yıl sonunda gram altın ve doların hangi seviyede olabileceğini aktaran İslam Memiş, kendi YouTube kanalı üzerinden takipçilerini bilgilendirmeye devam ediyor.

Gerginlik azaldı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yükselen enflasyon nedeni ile dünya piyasalarının gergin olduğunu belirtti. Yükselen enflasyon nedeni ile de Amerikan Merkez Bankası (FED9 sürekli olarak agresif bir şekilde faiz arttırmaktaydı. Ancak son açıklanan rakamların biraz da nispeten düşük gelmesi, dünya piyasalarındaki gerginliği azalttı. Konu üzerine yorumlarını aktaran Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Çarşamba günü enflasyon verisi ABD’de açıklandı. Veri bir ay önceden yüzde 9.1 civarındaydı, 8.5 olarak açıklandı. Beklenti 8.7’ydi. Eğer gerçekse bu rakam. Hissedilen rakam buysa eyvallah ancak gerçek enflasyon rakamları açıklanan olmadığı için veriler de bana inandırıcı gelmiyor. Rakamlar üzerinden ekonomiler şekillendiği için ister istemez bunu bir oyun piyasası olarak düşünebilirsiniz. Fed, bunun için art arda faiz artırdı. Yüzde 8.5 gelmesi enflasyonun, küresel piyasalar için iyimser oldu. Dünyadaki ekonomileri rahatlattı, gerginliği biraz azalttı. Dolar endeksi 109’a kadar yükseldi, şu an tekrar 105.34 seviyesine kadar geriledi. Gerileme, bizim gibi dolara ihtiyacı olan piyasaları haliyle rahatlatmış oluyor. Ekim kasım gibi bu endeksin 100 seviyesinin altına sarkma ihtimalini çok yüksek görüyorum.” diye konuştu.

Dolardan tokat

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, FED’in almış olduğu kararlar çerçevesinde piyasadan istediğini aldığını belirtti. Doların hem ekonomik olarak hem de psikolojik olarak rahatladığını belirten İslam memiş, doların diğer para birimleri ve emtialara karşı önemli ölçüde değer kazandığını vurguladı. Bunlara ek olarak İslam Memiş, “Fed bugüne kadar aslında istediğini piyasalardan hem psikolojik anlamda hem ekonomik olarak aldı. Doların gücünü gösterdi, ikincisi para birimleri değer kaybettiği için, altın, gümüş, euro ve sterline birer tokat attı, dünya pazarında değer kazandı. Faiz artırarak da aslında ekonomiye can simidi vermiş oldu. 2023 yılında bugünkü resesyonu kabul etmeyen ABD, tekrar art arda faiz indirimlerine başlayabilir diye tahmin ediyorum. Doların değer kayıpları yılın son çeyreğinde devam eder ancak dolar/TL kurundan bahsetmiyorum. O ayrı bir yerde. Dolar endeksinin gerilemesi altın, gümüş, kripto paraların yükselmesine neden olacak bir gelişmedir.” açıklamasını yaptı.

İLGİLİ MAKALE  Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer dolar kurunun yükselceğini söyledi. Enflasyon düşer mi? Dolar yıl sonunda 30 lira olacak

Doları olanlar ne yapmalı?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, elinde dolar olanların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini belirtti. Dolar olanların şu an için euro, gümüş ve altın gibi varlıklara yönelmesi gerektiğini vurguladı. Şu an için bu sayılan varlıklar, dolara göre oldukça ucuz. Bu yüzden bu tür varlıklara yatırım yapmanın uzun vadede karlı bir iş olacağını anlattı. Altın ve Para. Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Euro, sterlin çok düşük, gümüş çok düşük, altının ons fiyatını manipüle ediyorlar, elinde dolar olanlar bunları almalı dedim. Dolar endeksi 109’a kadar yükselmişti. Onun karşısında euro, sterlin, altın, gümüş sert şekilde değer kaybetmişti. O yüzden 3 aydır elinde dolar olanlar dikkat, düşük seviyedekileri toparlayın dedim. Öngörüm 100 seviyesinin aşağısına tekrar gelmesi ve karşısındaki değerli metallerin yükselmesi. Elinde dolar olan, bu sefer dolar değer kaybettiği için bu şekilde hamle ile kazancı yakalamış olacak.” 

Gram altın uyarısı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altın yatırımcıları için önemli açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalardan en önemlisi ise gram altının ne zaman alınması gerektiği hakkında. Gram altın için Ağustos ayında önemli fırsatların doğabileceğine dikkat çeken İslam Memiş, Ağustos ayı içerisinde gram altın fiyatlarının 1000 TL altına sarkma ihtimalinin olduğunu anlattı. Ek olarak Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Gram altın TL ekranlarda 1026 lira görüyorsunuz. 1036-1039 lira şu anda gerçek fiyatı. Dolar/TL’ye bağlı doları gözetlemeye devam ediyoruz. Beklediğimiz seviye 1010-1015 yüzde 50’mizi alırız, tekrar sarkma olursa diğerini de alır devam ederiz. Altın fiyatları daha yükselişine başlamadı. Eylül ayına dikkat çekmiştim. Eylül ayı itibarıyla çok büyük bir dalgalanma, resesyonlar, jeopolitik riskler olacağı için altın fiyatlarındaki hızlı yükselişleri zaten göreceğiz. 1090 lira, 1200 lira, yıl sonuna kadar da 1450 lira, bu öngörümde değişiklik yok. Altın ve gümüş tarafında yükseliş trendi bizi bekliyor, lütfen elinizdeki altınları satmayın. Sizin hamleleriniz makas aralığından dolayı geçersiz olacaktır, elinizdeki birikimlere sahip çıkın. Parite üzerinden işlem yapmaya gayret gösterin. dolar/TL öngörümüz gerçekleştirse tekrar geri sarkma olabilirse tekrar alırız. Baktık sıkıntı var bu kez hepsini alır, yolumuza devam ederiz ama şu anda planımız bu.”

İLGİLİ MAKALE  Selçuk Geçer dolarda rekor seviyeyi verdi. O tarihte dolara dikkat edin!

izleyin: TL var ne yapmalı?