Bütçenizde yapacağınız bazı düzenlemelerle para biriktirmek aslında düşündüğünüz kadar zor olmayabilir. Paranızı nasıl daha az harcayacağınıza dair her şeyi öğrenmenize veya para tasarrufu sağlayan her ipucunu aynı anda uygulamaya başlamanıza gerek yok. Bunun yerine, zaman içinde sağlıklı para yönetimi alışkanlıkları oluşturmaya odaklanın. Böylece yaşam tarzınıza uygun olan şekilde, küçük adımlarla para biriktirmeye başlayabilirsiniz.

Yemek listesi çıkarmak

Hafta başında liste çıkarmak, alışveriş yaparken ihtiyacınız olmayan ürünleri almanıza engel olur. Alışveriş arabaları, maksimum düzeyde alışveriş yapılması için geniş ve iri ebatlarda tasarlanmıştır. Gıda alışverişi için süpermarkete gittiğinizde araba yerine sepet almayı tercih edin. Böylece taşıyabileceğiniz kadar alışveriş yapmak zorunda kalır ve alışveriş yaparken sadece zaruri ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurursunuz.

Üyeliklerden birini iptal edin

Film, dizi, reklamsız içerik izlemek için abone olduğunuz üyeliklerden en az birini iptal edin. Bunu birkaç sene uyguladıktan sonra bu kadar üyeliğe ihtiyacınız olmadığını fark edeceksiniz.

Üyelik İptali

Üyelik İptali

Yemeğinizi evde pişirin

Paket servis kadar hızlı ve pratik olmasa da yemeğinizi kendiniz pişirin. Bu çok daha düşük maliyetli ve lezzetli olacaktır.

Alışveriş isteğinize karşı durun

Bir ürün satın almadan önce kendinize üç soru sorun. 1. Bu üründen bende kaç tane var? 2. Ne kadar giyeceğim? 3. Modası ne kadar sürer? Alışveriş ile ilgili gelecek tüm bildirimlerinizi kapatın, SMS ve e-posta üyeliklerinden çıkın. Kredi kartlarınızı imha edin veya kaldırın, dijital kartlarınızı silin. Birkaç karta ödediğiniz kart depozitoları ile hatırı sayılır miktarda tasarruf sağlarsınız.

Yatırım hesabı açın

Paranızı biriktirebileceğiniz ve hızlıca çekmenize engel olabilecek vadeli hesaplara yatırım yapın. Böylece yatırım yaparken gereksiz heyecanlar yaşamak için harekete geçtiğinizde vadeye bağlanmış hesaplar sizi durduracaktır.

Uygulama kullanın

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz uygulamalara harcamalarınızı girerek, masraf kalemlerinizi ayrı ayrı görüntüleyebilirsiniz. Böylece tasarruf edebileceğiniz kategorilere daha kolay karar verirsiniz. Aylık ekstrelerinizdeki bilgiler ışığında düzenleyebileceğiniz excel tabloları ile daha detaylı hesap tutabilirsiniz.

Ulaşımınızı düzenleyin

Yakıt giderlerinizi not edin. Bütçenizdeki payına göre birtakım düzenlemeler yapın. Yakın mesafelere bisikletle gitmeyi deneyin, yakıt tasarrufu yaparken aynı zamanda spor da yapmış olursunuz. Aracınıza tasarruf edebileceğiniz sistemler ekletin veya toplu taşıma kullanın. Yürümenize engel olacak bir durumunuz yok ise mümkün olan her yere yürüyerek gidin.

İLGİLİ MAKALE  "Paranın kurallarına dikkat edin" Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, parayla ve birikim yapmakla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu

Kaçakları kontrol edin

Evinizde ısı kaçağı yapabilecek tüm kapı ve pencereleri elden geçirin, evinizi belli bir ısıda tutmaya çalışırken oluşan kaçaklar faturalarınıza yansıyor olabilir. Sıcak veya soğuk fark etmeksizin evinizi dış kaynaklardan izole ederek faturalarınızı hafifletebilirsiniz. Akşamları kalın perdelerinizi kapatmak, parke döşetirken zemin üzerine önce koruyucu izolasyon malzemesi döşetmek, zeminde halı kilim gibi eşyalar evinizin içindeki havayı kontrol etmenize yardımcı olur. Termostatlı ısıtıcı ve soğutucular kullanın böylece ekipmanlar sürekli çalışmayacak ve enerji tasarrufu yapacaktır. Kullanmadığınız ışıkları kapatın. Kullanmadığınız ancak açık bıraktığınız ışık kaynakları tahmin ettiğinizden fazla enerji tüketiyor. Düşük wattlı led ampuller ile güçlü ışık kaynağı sağlayabilirsiniz. Bu hem sarfiyatınızı düşürecek hem dünya için daha verimli olacaktır.

Otomatik ödeme talimatı verin

Faturalarınızı ve diğer borçlarınızı zamanında ödeyebilmek için otomatik ödeme talimatları verin. Rutin ödemelerinizi kayıt altına almak için de kolaylık sağlayacaktır.

Spor üyeliğinizi iptal edin

Evinizde bir köşesini spor alanı olarak düzenleyebilirsiniz böylece üyeliğiniz kapsamında uğrayamadığınız spor salonuna ödeme yapmaktansa evinizde istediğiniz her an spor yapabilirsiniz. Evde dahi olsa spor programınıza sadık kalmaya çalışın. Spor yapmak için havalı aletlere veya kalabalık mekanlara ihtiyacınız yok. Birkaç uygulama ve online video ile kendi spor programınızı oluşturabilirsiniz.

Kahvenizi kendiniz yapın

Ara sıra sosyalleşmek için uğradığınız ünlü kahve evlerine gitmek ne kadar keyifli olsa da günlük yaşantınızın rutini haline gelmesine izin vermeyin ve rutininizden çıkarın. Kaliteli bir termos ve kahve makinesi ile lezzetli kahveler hazırlayabilir hatta bu konuya ilgi duyuyorsanız kendi baristanız bile olabilirsiniz.