Amerikan Merkez Bankası (FED), politika faizi arttırımına gitti. 75 baz puanlık artıştan sonra ise ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar ile ilişkin tahminlerini aktardı. Bunlara ek olarak Selçuk geçer, dolar kurunun nasıl bir yönde hareket edeceği ile ilgili yorumlarını yaptı ve yıl sonunda dolar kurunun ne kadar olacağı ile ilgili tahminlerini belirtti. FED’in almış olduğu politika faizi kararından sonra ise dolar kurunda hareketlenme başladı. Gram altın da dolardaki hareketlenme nedeni ile tekrardan 1000 TL seviyelerine kadar çıktı.

“19 liraya hazır olun”

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, kendisine yöneltilen sorulara karşı “dikkatli olun” uyarısı yaptı. “19 liraya hazır olun” diyen Selçuk Geçer, dolar kurunun yakın bir zaman içerisinde yükseleceğinin sinyallerini verdi.

Elindeki dolarlar ile ilgili be yapamları konusunda endişeli olan yatırımcılar, ünlü Ekonomist Selçuk Geçer’e “Dolarları bozduralım mı?” diye sorular yöneltti. Selçuk Geçer ise şimdi bozdurulmaması gerektiğini vurguladı.

Eylül ayında 20 lira olacak

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, FED’in almış olduğu faiz kararından sonra dolar kurunun geleceği seviyeleri tarih vererek anlattı. Doların ilk hedefinin 19 lira olduğunu beliren Selçuk Geçer, Eylül ayı itibari ile dolar kurunun yeni rekorlar kıracağını belirtti.

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Aralık 2021’de atılan ekonomik hamlelerin sadece 5 ay kadar etkili olduğunu vurguladı. Selçuk Geçer, yıl sonu için dolar kurunun kaç olacağı ile ilgili tahminlerini belirtti. Dolar kuru Selçuk Geçer’e göre, yıl sonunda 30 TL’ye kadar çıkacak.

Türkiye’nin kısa vadeli dış borcunun çok yüksek olduğunun altını çizen Selçuk Geçer, dolar kurunun bu yüzden düşmeyeceğini belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerinin swap harici ekside olduğunu anlatan Selçuk Geçer, bu şekilde ne doların ne de enflasyonun düşmeyeceğini dile getirdi.

İşin içinden çıkılmayacak haldeyiz

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye ekonomisinin işin içinden çıkılmayacak bir hale geldiğini belirtti. Bunlara ek olarak Selçuk Geçer, “Yastık altındaki paraları geri alabilmek için 40 takla attılar” diyen Geçer, “Oysa bankacılık sisteminden çekip aldık. Tefeci borçların içine girdik. Dolarda 19 liraya hazır olun. Dolardaki ilk hedef 18 sonrasına 19 lira olacak. Bu seviyeye önümüzdeki günlerde gelirsek şaşırmayın. Dolar 27 Aralık’ta 12 liraya geldi. Ama bu artık olmayacak. Merkez Bankası o dönem 20- 30 milyar dolarlık bir para harcamıştı. Bu maceranın toplam süreci 5 ay. 5 ay içerisinden 12 liradan tekrar 17.70’e liraya çıktı. 18 saymıyorum o 1-2 saatlik bir olay. Bu filmi bize güzel oynadılar. Doları 13 ila 14’te tutamıyorlar.Korkunç bir kısa vadeli dış borcumuz var. Türkiye artık işin içinden çıkmayacak hale geldi. Dolar 5 olmaz diyenler, 8 olmaz diyenler, 12 olmaz diyenler, 17.80 olmaz diyenler şimdi de 30 olmaz diyor.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ MAKALE  Avrupa'nın enerji krizi artacak! Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten enerji ve emtia piyasaları hakkında önemli açıklamalar. Alışveriş yöntemleri değişecek

Enflasyon neden yükseliyor?

Enflasyon

Enflasyon

Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de enflasyonun neden yükseldiği. Tüm dünyada yaşanan bir enflasyon krizi var. Ancak Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerin ekonomileri oldukça kırılgan olduğu için, bu tür ülkeler bu krizden çok daha fazla etkileniyor.

Enflasyonun yükselmesinin temel sebebi doların hızla yükselmesi. Çünkü ülkemizde birçok kalem, ithal ediliyor. Bunları ithal eden kişilerde maliyetlerini karşılayıp kar elde edebilmek için fiyat arttırmaları gerekiyor. Bu yüzden de hemen hemen her ürünün fiyatı artıyor. Bunlara ek olarak dünyada da enflasyon arttığı için, hali hazırda ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatları zaten pahalı. Kur olarak da fazla olduğu için Türkiye gibi ülkelerde enflasyonun artmaması mümkün değil.