Tapu harcı, herhangi bir tapu devri sırasında ödemeniz gereken bir ücrettir. Bu ücreti Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne ödemeniz gerekiyor. Eğer tapu harcını ödemezseniz, tapu devri işlemlerini tamamlayamazsınız. Taşınmaz olan malların bütün devir işlemlerini Tapu Kadastro Müdürlüğü’nde gerçekleştiriyorsunuz. Tapu harcını taşınmaz malı satın alan veya satan kişi ödemelidir.

Tapu harcı nasıl hesaplanır?

Tapu harcının hesaplanması oldukça kolay. Tapu harcı için ödemeniz gereken bedel, satılan taşınmaz malın fiyatının yüzde 4’ü kadardır. Resmi olarak bu ücret ikiye bölünür ve yüzde 2’lik kısmını gayrimenkulu satın alan, kalan yüzde 2’lik kısmını ise gayrimenkulu satan kişi ödemelidir. Ancak taraflar anlaşırsa eğer tapu harcını ödemeyi kabul eden taraf ödeyebilir.

Tapu harcının yanı sıra, döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor. Bu ücret oldukça düşük olup herhangi bir kişiyi zorlamayacaktır. 2022 yılı için döner sermaye bedeli 233 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Bunun yanında ise hizmet bedeli olarak da 32 Türk lirası ödemeniz gerekiyor. Kısacası tapu harcı dışında ödemeniz gereken 265 Türk lirası bulunmaktadır.

500 bin Türk lirası değerindeki evin tapu harcı ne kadar?

2022 yılında bir ev alma kararı aldığınızı ve alacağınız evin de 500 bin Türk lirası olduğunu düşünün. Bu ev için Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne ödeyeceğiniz tapu harcı ücretleri şu şekildedir:

  • Evin gerçek satış değeri: 500 bin Türk lirası
  • Alıcının ödeyeceği tapu harcı: 10 bin Türk lirası
  • Satıcının ödeyeceği tapu harcı: 10 bin Türk lirası
  • Toplam ödenecek tapu harcı: 20 bin Türk lirası
  • Döner sermaye bedeli: 233 Türk lirası (Genellikle alıcı öder)
  • İlave hizmet bedeli: 32 Türk lirası (Genellikle alıcı öder)

Tapu harcını başka bir kişi ödeyebilir mi?

Tapu harcı, bağlı bulunan vergi dairesine ödenmektedir. Bunun yanında vergi daireleri tarafından belirlenmiş olan kuruluşlar ve bankalar aracılığı ile de tapu harçları tahsil edilebilmektedir. Tapu Kadastro Müdürlüğü’nde e-tahsilata geçilmiş olup, bütün işlemlerinizi internet üzerinden yürütebiliyorsunuz. Bu uygulama sayesinde tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dahil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Metaverse dolandırıcılık mı, yatırım mı? Metaverse evreni. Başlat: Ready Player One filmi neler olacağını gösteriyor

Tapu harçlarını gayrimenkulu alan kişi ya da satan kişi ödemek zorundadır. Ancak bu iki kişiden biri resmi olarak birini vekil tayin ettiyse, vekil olan kişi de ödenmesi zorunlu olan tapu harcını ödeyebilir. Ancak bir kişinin herhangi bir vekaleti yoksa ve resmi bir belge taşımıyorsa, başkası adına herhangi bir tapu harcı ödeme işlemi gerçekleştirememektedir.