2022 yılında Türkiye’de arsa ve iş yeri gibi konut dışı gayrimenkul satışları, 2021 yılına göre yüzde 29,6 oranında bir artış gösterdi. 2022 yılında konut dışı gayrimenkul satışları 1 milyon 528 bin adede kadar çıktı. Bu sayede tüm zamanların rekoru kırılmış oldu. TÜİK ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, konut satışı ise 2021 yılında yüzde 0,5 azaldı. Bu azalma ile birlikte 2021 yılında Türkiye’de sadece 1 milyon 491 bin 856 adet konut satışı gerçekleşmiş oldu.

Tarla satışı 722 bin adede ulaştı

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman’ın verdiği bilgilere göre, 2021 yılında 722 bin adet tarla satışının gerçekleştiğini söyledi. Bununla beraber 480 bin aras ve 124 bin iş yerinin el değiştirdiğini de ekledi. Ahmet Büyükduman’a göre, konut dışı gayrimenkul satışlarının artmasının 2 farklı nedeni bulunmaktadır. Birinci nedenin salgın olduğunu söyleyen Ahmet Büyükduman, salgın nedeniyle kırsal ve müstakil yaşama talep artması diye ekledi. İkinci nedenin ise yatırım amaçlı olduğunu belirten Ahmet Büyükduman, vatandaşlar enflasyondan korunmak için konut dışı gayrimenkul satın aldığını vurguladı.

Kırsal kesimdeki düşük fiyatlar

Kırsal kesimdeki konut dışı gayrimenkul fiyatlarının düşük olması, vatandaşın ilgisini çekmekte. Bununla beraber daha da izole bir hayat sürmek isteyen kişiler de kırsal kesime kaydığını, ancak kırsal kesimden bu tarzdaki gayrimenkul alımlarının büyük çoğunluğu yatırım amaçlı. Çünkü talep arz eğrisi bunu göstermekte. Artan talep nedeni ile birkaç yıl sonra kırsal kesimdeki arsa ve tarla fiyatları tavan yapacak. Vatandaşlar da bu durumun farkında ve şimdiden yatırım yapmak istiyor.

Uzun vadede getirisi çok yüksek olan konut dışı gayrimenkul, vatandaşlar için çok iyi bir yatırım aracı olmakta. Ayrıca gayrimenkul, sadece Türkiye’de değil her ülkede enflasyona karşı bir liman olarak görülmektedir. Bu yüzden de dünyada genel olarak konut dışı gayrimenkul satışlarının oranı arttığı belirtildi.

Geçen yıl kaç adet gayrimenkul el değiştirdi

Geçen yıl konut dışı gayrimenkul satışları rekor kırdı. Arsa, tarla, işyeri gibi birçok gayrimenkul  satışı gerçekleşti. Genellikle de insanlar bu tür gayrimenkulları, yatırım amaçlı almaktadır. Ancak bazı insanlar kırsal kesimden aldığı arasalarda izole bir hayat yaşamak istemekte. Bunun da başlıca sebebi salgın dönemidir. Geçen yıl satılan konut sayısı yüzde 0,5 azalarak 1 milyon 491 bin 856 olmuştu. Bunun yanında ise konut dışı gayrimenkul satışı ise yüzde 29,6 arttı ve 1 milyon 528 bin adet konut dışı gayrimenkul satışı gerçekleşti.

İLGİLİ MAKALE  Emlak piyasasında son durum ne: Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!

2021 yılında bütün bu rakamlar toplandığında, karışımıza 3 milyon 20 bin adet gayrimenkulun el değiştirdiği ortaya çıkıyor. Daha önceden alan kişiler kar yaptı ve ileride tekrardan satmayı düşünenler de birkaç yıl sonra kar yapacak. Ancak gayrimenkul yatırımı zaman isteyen bir yatırım. Fakat bugüne dek kimse gayrimenkuldan zarar etmemiştir diyebiliriz.

Kurumsal arsa yatırımları artacak

Gayrimenkul fiyatlarının bu denli yükselmesi de vatandaşı arsa almaya yöneltmekte. Bununla beraber birçok inşaat şirketi de vatandaşlara bu şekilde bir hizmet verecek. Verecekleri hizmette de her bütçeye uygun arsa satışının olacağını ve her vatandaş dilediği gibi arsa sahibi olabileceğini belirttiler. Büyük yatırımcılar her an doğru ve güvenilir arsaları aramakta olduğunu belirten Helman Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, şu sözleri söyledi:

“Biliyorsunuz hep vatandaşlar kendi aralarında bahseder; ‘Zamanında buralar boştu, şu bölgeye yatırım yapsaydık zengin olmuştuk’ şeklinde konuşulur. Konut fiyatlarındaki artışla birlikte arsa ve tarla yatırımlarına ilgi de yükseldi. Arsa yatırımları artık daha kurumsal hale gelecek. Bu nedenle hemen harekete geçtik. Doğru bölgelerde hayata geçirdiğimiz arsa projelerimizi her bütçeye uygun şekilde satışa sunuyoruz. Arsa projelerimizi kurumsal bir çatı altında topladık. Afyonkarahisar, Didim ve Antalya gibi önemli bölgelerde projelerimiz satışta. Amacımız, Türkiye’nin yatırıma uygun birçok bölgesinde markalı arsalarımızı her bütçeden yatırımcı ile buluşturmak.”