Tapu, bir gayrimenkulun veya bir taşınmazın kime veya kimlere ait olduğunu gösteren belgeye denir. Hisseli tapularda bir gayrimenkul, birkaç farklı kişiye ait olabilir. Ancak tek kişilik tapularda, bir taşınmaz ya da bir gayrimenkul tek bir kişiye ait oluyor. Bu tapuların devri yapılabiliyor. Ancak tapu devri yapılırken de bir miktar para ödenmesi gerekiyor. Yoksa tapunuzu devredemezsiniz. Tapu devri ya gayrimenkulu satarken ya da size miras kalan bir taşınmaz kaldığında gerçekleşiyor. Bu yazımızda sizlere tapu devri sırasında ödenen tapu harcının ne kadar olduğunu anlattık.

Tapu harcı ne kadar?

Tapu harcı, gayrimenkullerin satışı sırasında ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı ise alıcı ve satıcının beyan ettiği satış fiyatı üzerinden hesaplanmaktadır. Tapu harcı ise her satışta bir kere ödeniyor. Tapu harcı, beyan edilen satış rakamanın yüzde 4’ü kadar olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; 200 bin Türk lirası değerinde bir gayrimenkul satışı gerçekleşti. BU gayrimenkulun tapu harcı ise 8 bin Türk lirası olmaktadır.

Tapu

Tapu harcını kimler öder?

Tapu harcının kimin ödemesi gerektiği konusunu insanlar merak ediyor. Normal şartlar altında tapu harcını hem alıcı hem satıcı beraber ödemektedir. Yani alıcı yüzde 2, satıcı da yüzde 2 olmak üzere yüzde 4 olarak hesaplanan tapu harcı ödenir. Ancak alıcı ve satıcı kendi aralarında anlaşırsa, tapu harcını alıcı veya satıcı kendisi ödeyebilir. Fakat bu konuda herhangi bir anlaşma sağlanmadığı takdirde, hem alıcı hem satıcı tapu harcını ödemek zorundadır. Eğer tapu harcı ödenmezse, tapu devri işlemleri durur.

Tapu harcı nasıl sorgulanır?

Tapu harcını sorgulamak için ise e-Devlet üzerinden Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye sorgulama sayfasına girerek, tapu harcınızı çok kolay bir şekilde sorgulayabilirsiniz. Verdiğimiz linke giriş yaptıktan sonra ise karşınıza e-Tahsilat seri numarası başlıklı bir bölüm çıkacak. Buraya seri numaranızı yaptıktan sonra sorgula butonuna tıklayın ve tapu harcı sorgulama işlemini gerçekleştirin. Ekrana gelecek olan tabloda TC kimlik kartı numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girerek onay verin. Daha sonra karşınıza bir ekran çıkacak ve bu ekranda tapu harcına ilişkin bilgiler, ödeme bilgisi ve tutar bilgisi yazacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Gayrimenkul karşılığında ölünceye kadar bakım sözleşmesi nedir?

Tapu harcının ödeme adımları nelerdir?

e-Devlet üzerinden tapu harcınıza ilişkin bilgileri inceledikten sonra, alt kısımda şimdi öde butonunu göreceksiniz. Bu butona tıkladıktan sonra ise karşınızda ödeme bilgilerini girebileceğiniz bir ekran gelecek. Bu ekranda kredi kartı veya banka kartı bilgilerinizi girin ve devam edin. Bu sayede ödemenizi bu şekilde tamamlayabiliyorsunuz ve herhangi bir Tapu ve Kadastro Müdürlüğü şubesine gitmenize gerek kalmıyor.