Tapu sorgulama; mal paylaşımları, taşınmaz varlıklarının belgeli hale getirilmesi ve satım işlemlerinde yapılacak olan sorgulamalardır. Tapu sorgulama sonrasında miras işlemlerinin daha rahat sürdürülebileceği gibi, kişinin belgelenmiş varlıklarının ne durumda olduğu da hesaplanacaktır. Her insan tarafından yapılamayan tapu sorgulama işleminde; neleri gerekli olduğu, hangi yöntemler kullanılarak tapu sorgulaması yapılabileceği ve tapu sorgulama ile hangi verilere ulaşılabileceği bilinmelidir. Bu bilgiler sonrasında, sorgulanan tapu verileriyle yeni işlemler de yapılabilir.

Tapu Sorgulama Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Tapu sorgulama işleminde, sorgu sonucunda elde edilen verilerin işlenmesi mümkündür. Bu nedenle, tapu sorgulayacak olan kişinin en güvenilir şekilde sorgu sonuçlarına ulaşması kaçınılmazdır.

Tapu sorgulama yapmak ve bu işlemi en güvenilir şekilde yürütmek için gerekenler ise şöyledir:

  • Tapu sorgulama yapmak için uygun şartlarda yer alan kişinin e-devlet şifresi ve kimlik numarasının kendisi
  • İnternet üzerinden tapu sorgulama yönteminde kullanılmak amacıyla, internet ağ bağlantı gücü (Bağlantı sinyal gücünün en azından yeterli düzeyde olması gerekir.) ve internet bağlantısı kurma donanımına sahip akıllı bir cihaz
  • Tapu müdürlüklerine gidilerek yapılacak tapu sorgulamaları için, sorgulama sonuçlarına ulaşmak isteyen kişinin bizzat gitmesi ve Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinden sıra alması gerekir.

Bu gerekenler sağlandıktan sonra, kısa sürede tapu sorgulama sonucuna ulaşılabilir.

Tapu sorgulama nasıl yapılır?

Tapu sorgulama nasıl yapılır?

Tapu Sorgulaması Nerelerden Yapılabilir?

Tapu sorgulaması, kişisel verilerin etkin olarak işlenmesi sonrasında ulaşılabilen sonuçları kapsar. Kişisel verilerin işlenmesi de önemli bir kanunla düzenlendiği ve her birey ile kurum tarafından işlenmediği için, mutlaka devletin resmi kurumlarıyla sorgulama sonuçlarına ulaşılabilir.

Ayrıca, devlet tarafından; resmi işlemlerin hızlandırılması, yalnızca sorgulama için yapılacak işlemlerin daha rahat halledilmesinin sağlanması ve işlem yapacak kişilerin zaman kaybı yaşaması nedenleriyle internet sayfası da hazırlanmıştır. Bu sayfa üzerinden yapılacak işlemlerde, kişinin bireysel devlet sayfasına ulaşması ve tapu sorgulama sonuçlarına ulaşması hem mümkün olan hem de oldukça kolay olan bir durumdur. Belirtilenlerden de hareketle, tapu sorgulama sonucunun yalnızca; e-devlet üzerinden ve Tapu ve Kadastro Müdürlükleri tarafından elde edilebildiği fark edilecektir.

Tapu Sorgulama Kimler Tarafından Yapılabilir?

Ülke içerisinde yaşayan insanlar, devlet tarafından bildirilen ve reşitlik olarak da tanımlanan yaş düzeyine ulaşmaları halinde fiil ehliyeti kazanmış olurlar. On sekiz yaşının aşılması sonucunda reşit olan bireyler, devlet tarafından uygun aralık olarak tanımlanan sınırı geçmiş oldukları için, tapu sorgulama işlemlerini yapabilirler.

İLGİLİ MAKALE  BES'te biriken parayı çekme ve sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

Buradan çıkarımla, on sekiz yaşından daha küçük olan bireyler için tapu sorgulamanın bizzat yapılamayacak olduğu anlaşılmalıdır. Reşit olmayan ve üzerine kayıtlı tapu içeriklerini görüntülemek isteyen bireylerin, verileri veya yasal vasileri tarafından açılacak olan sistem üzerinden tapu içeriklerine ulaşmaları gerekir.

Ayrıca, müsrif olma nedeniyle yapılacak olan kısıtlamaları bulunan kişinin tapu sorgulama yapması da kısıtlanabilir. Bu tür bir kısıtlanma hali olan bireylerin de kendilerine atanan vasiler aracılığıyla tapu sorgulamaları yapması gerekecektir. Belirtilen durumların dışında kalan ve reşit olan kişilerin ise kolaylıkla tapu sorgulama yapmaları mümkündür.

Tapu Sorgulama Nasıl Yapılabilir?

Tapu sorgulama yapılmadan hemen önce, gereken şartlara tam olarak uygun olan kişilerin gerekenleri temin etmiş olması gerekir. Daha sonra, internet üzerinden yapılacak olan tapu sorgulama işlemi için internet ağ bağlantısı kurmuş olan cihazın arama motoru açılır. Arama motoru içerisine yazılan ‘e-devlet giriş sayfası’ sekmesinin açılması da beklendikten sonra, ilgili alanlara kimlik numarasının ve daha önce PTT şubelerinden alınan e-devlet şifresinin girilmesi sağlanır.

Açılan kişiye özel devlet sayfası üzerinde, orta kısımda yer alan safa içi arama çubuğunun görülmesi beklenir. Bu arama çubuğu üzerine ‘tapu sorgulama’ yazılır ve çıkan içerikler içerisinden en başta yer edinen sekmenin açılması sağlanır. Daha sonra, gereken bilgilendirme yazıları okunduktan ve onay verildikten sonra ‘yeni belge’ olarak bildirilen seçeneğe tıklanarak tapu sorgulama sonuçlarının ana ekranda yer edinmesi beklenir. Ortaya çıkan belge, dilenirse cihaz üzerine indirilebilir ve yazdırılabilir nitelikte bir belgedir.

Bir diğer yöntem olan Tapu ve Kadastro müdürlüklerine gidilerek yapılacak olan tapu sorgulama işlemlerinde ise, ilk önce bağlı bulunan müdürlüklerden sıra alınması gerekir. Müdürlüğün kendi internet sayfası üzerinden ve kimlik numarası kullanılarak alınan bu sıra sonrasında, alınan randevu tarihinde ve saatinde müdürlüklerde olunması gerekir. Kişinin, randevu için almış olduğu verilerin işlenmesi ve doğrulanmasından sonra tapu sorgulama sonuçlarına ulaşması mümkündür.

Tapu sorgulama nasıl yapılır? (Sonuç ekranı)

Tapu sorgulama nasıl yapılır? (Sonuç ekranı)

Tapu Sorgulama Ne Kadar Sürede Yapılır?

Tapu sorgulama, uzun süreli işlemler arasında yer edinmez. Özellikle; e-devlet üzerinden yapılacak olan ve her yerden yapılabilecek donanımda olan kontroller sonucunda, oldukça kısa zaman dilimlerinde tapu sorgulaması yapılır. İnternet bağlantı gücünün değişmesi durumunda, tapu sorgulama sonucuna ulaşma süresinin de değişim göstereceği unutulmamalıdır. Ancak, bilgilerin doğrulanmasından sonra ortalama olarak iki dakika ile on dakika arasındaki bir süre zarfında tapu sorgulama verilerine erişilecektir.

İLGİLİ MAKALE  Emlak piyasasında son durum ne: Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Benzer şekilde, Tapu ve Kadastro müdürlüklerine gidilerek yapılacak olan tapu sorgulama işlemlerinde, randevu tarih ve saatinin dahil edilmediği durumlarda işlemler uzun sürede tamamlanmaz. Kurum görevlilerinin doğrulamaları sonrasında, on dakika ile yarım saat içerisinde tapu sorgulama verileri elde edilir.

Tapu Sorgulama Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tapu sorgulama yapılırken, internet üzerinden işlem yürütme yöntemi tercih edildiğinde mutlaka e-devlet üzerinden verilerin işlenmesi sağlanmalıdır. Çünkü cihazlar üzerinde virüsün olması veya yasal olmayan bir internet sitesinin tercih edilmiş olması ve bu sitelerin kişisel verilere ulaşarak işlemesi mümkündür.

Doğal olarak hem maddi kayıpların yaşanması hem de hukuki işlemlerle uzun süreli uğraşlar yaşanması söz konusu olabilir. Bu yüzden mutlaka e-devlet üzerinden işlem gerçekleştiriliyor olduğuna veya doğrudan Tapu ve Kadastro müdürlüklerine başvuru yapılarak işlem yapılmasına dikkat edilmelidir.

Seyredin: TAPU BİLGİLERİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?