Bir Bilene Sorduk ekibi olarak An Sigorta sahibi Abdurrahman KELLECİ’ye merak ettiğiniz sigorta acentesi nasıl açılır? Sigorta eksperi nasıl olunur? Sorularını sorduk.

VİDEO: Sigorta acentesi nasıl açılır? Sigorta eksperi nasıl olunur?

Sigorta acentesi kurmak için gerekli şartlar nelerdir?

Sigorta acentelerinin kurulum aşamasında belirli kriterler vardır. Önceki yıllarda 7392 sayılı sigorta murakabeler kanunu vardı. 7392 sayılı sigorta murakabeler kanunu, 1926 yılında yürürlüğe giren bir kanundur. Bu kanun, 1990 ile 2000 yılları arasında kaldırıldı ve yine aynı yıllar içerisinde 5684 sayılı yeni bir sigortacılık kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre, sigorta acenteleri kurmak için öncelikle en az önlisans (2 yıllık üniversite) bir bölümden mezun olmak gerekiyor. Ancak sadece bu şart yetmiyor, en az 2 yıl boyunca herhangi bir sigorta acentesi veya sigorta şirketinde fiili olarak çalışmak gerekiyor. Acente açmadan önce, kişinin Ticaret Odası’na kayıt yaptırtması gerekmekte. Ayrıca SEGEM (Sigortacılık Eğitim Merkezi) sertifikasına sahip olunması gerekiyor.

“Ticaret Odası’nda sigortacılık bölümü var. Bu sigortacılık bölümü, kişiyi imtihana tabii tutuyor. İmtihanı başarırsa sigorta acenteliğine başvurabiliyor.”

Sigorta şirketlerinin sigorta acentelerinden istediği bir teminat var. Gayrimenkul, teminat mektubu, nakit gibi teminatlar olabilir. Sigorta acentesini kurmanın yaklaşık 3 veya 4 ay sürdüğünü söyleyen KELLECİ, sadece sigorta acentesini kuranın değil aynı zamanda çalıştırdığı kişilerin de SEGEM sertifikasına sahip olması gerektiğini vurguladı.

Sigorta eksperi nasıl olunur?

Sigorta eksperleri de 5684 sayılı kanuna tabii tutulmaktadır. Sigorta eksperliği için 3 ya da 4 yılda bir uygulanan bir imtihan var. Bu imtihanı başaran kişilere, sigorta eksperliği belgesi verilmekte.

“Kolay bir imtihan değil. Biliyorum.”

İlgili Makale: Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir? Özel sağlık sigortasından farkları nelerdir?

Sigortaların hayatımızda önemli bir yer kaplıyor. Hele işin içine sağlık girince kesinlikle es geçmememiz gerekiyor. Bir Bilene Sorduk ekibi olarak işin uzmanı Abdurrahman Kelleci’ye sorduk. İşte sağlık sigortasının önemi ve tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası arasındaki farklar.

Geçmişe dönük bir hastalığınız varsa sigorta yaptırırken dikkat!

İLGİLİ MAKALE  Genç girişimci desteği nedir? Vergi indirimi ne kadar?

Sağlık sigortalarında ilk akla gelen şey, sigorta poliçesini kestirmeden önceki hastalıkların hiçbirini karşılamaz. Vatandaşın en çok yanıldığı konu burada, geçmişe dönük herhangi bir hastalığı var. Ve hali hazırda bir hastalığı var, gelenler çok oluyor. Ben sigorta yaptırayım ben sonra ameliyatımı ve tedavi olayım ‘’böyle bir şey yok’’ genel olarak sigorta yaptırmadan önce, herhangi bir hastalık geçirmiş olmayacaksın. … Devamı için tıklayınız