Sigortaların hayatımızda önemli bir yer kaplıyor. Hele işin içine sağlık girince kesinlikle es geçmememiz gerekiyor. Bir Bilene Sorduk ekibi olarak işin uzmanı Abdurrahman Kelleci’ye sorduk. İşte sağlık sigortasının önemi ve tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası arasındaki farklar.

Geçmişe dönük bir hastalığınız varsa sigorta yaptırırken dikkat!

İzleyin: Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir? Özel sağlık sigortası mı? Tamamlayıcı sağlık sigortası mı?

Sağlık sigortalarında ilk akla gelen şey, sigorta poliçesini kestirmeden önceki hastalıkların hiçbirini karşılamaz. Vatandaşın en çok yanıldığı konu burada, geçmişe dönük herhangi bir hastalığı var. Ve hali hazırda bir hastalığı var, gelenler çok oluyor. Ben sigorta yaptırayım ben sonra ameliyatımı ve tedavi olayım ‘’böyle bir şey yok’’ genel olarak sigorta yaptırmadan önce, herhangi bir hastalık geçirmiş olmayacaksın. Eğer geçmişe dönük herhangi bir tedavi görmüş iseniz, o organınızı asla bir daha özel sigortadan yaptıramazsınız ve onun ücretini alamazsınız.

Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortaları  için esasında sağlık sigortalarının tarihinden bahsetmek gerekli. 1980 yılına kadar Türkiye’de  sağlık sigortası yoktu. 1980 yılında uygulamayı ilk defa Anadolu Sigorta yaptı, daha sonra da devam etti. O zamanlar sadece sağlık sigortaları vardı sektörde, tamamlayıcı sağlık sigortaları yoktu. Son zamanlardaki tamamlayıcı sağlık sigortası uygulaması başladı. Tamamlayıcı sağlık sigortası, özel sağlık sigortasına nazaran primleri biraz daha düşük ve halkımız için daha yararlı olduğunu düşünüyorum.

Bir kişi tamamlayıcı sağlık sigortasını yapabilmek için mutlaka sosyal güvenlik kurumuna bağlı olması gerekiyor. Tamamlayıcı sağlık sigortasını yaptırmanın şartı SSK’ya bağlı olmalıdır. Fakat çocuklarına yaptırmak istediklerinde ise anne veya babasının sosyal güvenlik kurumuna bağlı emekli veya sosyal güvenlik kurumunda görev alıp, prim alabilmesi şartı bulunur. Eğer bu şartlarını yerine getirmiyorlar ise tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıramazlar.

Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası arasındaki farklar nelerdir?

Tamamlayıcı sağlık sigortalarının ve özel sağlık sigortalarının birçok paketleri bulunuyor. Tamamlayıcı sağlık sigortaları ile bazı özel hastanelere gidilebilir. Örneğin, özel sağlık sigortalarında eko paketler ikinci sınıf hastaneler. Normal paketler A sınıfı hastaneler, bunların hepsine gidip tedavi  olabilirler. Tamamlayıcı sağlık sigortalarında ise farklı bir madde var. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıran kişilere, bir yıl içerisinde 10 defa gidebilirsin denilir. Özel sağlık sigortalarında ise böyle bir ayrım yok. Yararları ise birey herhangi bir ücret ödemeden özel hastanelerde tedavi görebilir. Özel sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası arasında bir fark daha var.  Özel sağlık sigortalarında 4-5 tane ayrı paket var. Yatarak tedavide herhangi bir ücret ödemez. Fakat ayakta tedavilerde %20’sini sigortalı kişi öder, %80’ini sigorta şirketi karşılar. Tamamlayıcı sağlık sigortalarında ise kişi yatarak ve ayakta tedavide de ödemez, yalnızca 15 tl devlet katkısı ücreti alınır.

İLGİLİ MAKALE  Trafik kazasından sonra sigortadan nasıl para alınır? Trafik kazası sonrası yapılması gereken işlemler

Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası arasındaki fiyat farkı nedir?

Evet aralarında oldukça fark var. Tamamlayıcı sağlık sigortaları yaşa göre değişiklik arz ediyor. 30 ve 40 yaş arası normal prim çıkıyor. Aşağı yukarı 1500 ile 2000 tl arasında bir prim çıkıyor. 55 yaşından sonra tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sigortasında aynı şekilde geçerli olan, öncelikle bir ön tetkik (check-up) yaptırıp, daha sonra sigorta şirketine başvuru yapabiliyorlar.

Özel sağlık sigortalarında ve tamamlayıcı sağlık sigortalarında çocuklarla beraber yapılırsa %10 indirim oluyor. Özel sağlık sigortalarında da aynı şey geçerli, tek başına daha yüksek maliyet çıkıyor. Fakat aile sigortalarında söylenilen gibi %10 indirim alınıyor. Aile sadece çocuğun sağlık sigortasını yaptırmak isterse, kişi anne babanın t.c. kimlik numarasıyla çocuk ilave ediliyor. Ancak burada tek çocuk olduğu için örneğin, 4000 tl çıktı, fakat %100 sürprim uygulanarak 8000 tl oluyor.  Yani tek başına çocuk çok yüksek çıkıyor.  Fakat tamamlayıcı sağlık sigortaları vatandaşımıza göre fiyat olarak normal çıkıyor esasında. Yani bir kişi 50 yaşına kadar 3000 tl bile değil primi, ortalama 2000-2500 tl arası değişiyor.

Ama özel sağlık sigortalarında paket 1’de, sadece yatarak tedavi karşılar en düşük prim budur. Aile ile beraber yaptırıldığı zaman aile indirim oluyor. 2.  paket hem yatarak ve hem ayakta tedaviyi  karşılıyor. Ancak yatarak tedavilerde herhangi bir ücret ödemez,  ayakta tedavilerde ise %20’sini kişi kendisi öder, %80’i sigorta şirketi karşılar. Paket 2 de aynı zamanda ayakta tedavi limiti 4000 tl yi aşarsan, kalanını kendin ödemek zorundasın şartı konulur. Paket 3’te ise teminatlar aynı, ama oranı 2 katına çıkar. Paket 4 paket 1 ve 4 arasındaki teminatlar değişmez sadece limitler değişir. %80 şirket karşılar. Ama paket 5’e geçerseniz ayakta ve yatarak tedavilerin tamamını herhangi bir ücret ödemeden şirket karşılıyor.