Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, tüm dünyayı derinden etkileyen enflasyon krizi ile ilgili yorumlarını aktardı. Bu enflasyon krizinin Türkiye Cumhuriyeti’ne olan etkilerini değerlendiren Selçuk Geçer, yatırımcıları 3. dünya savaşı için uyardı. Selçuk Geçer, yaşanan kriz nedeni ile savaş riskinin arttığını belirtirken, yıl sonunda dolar kurunun nasıl bir seviyede olacağı hakkındaki tahminlerini aktardı.

Dünyada büyük kriz başlayacak

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, tüm dünyadaki enflasyon krizi ile ilgili yorumlarını aktardı. Dünyanın en önemli riskinin şu an için enflasyon olduğunun altını çizen Selçuk Geçer, resesyon riskinin kapıda olduğunu belirtti. Daha sonra ise buhranlar silsilesi ile karşılaşacağımızı vurgulayan Selçuk Geçer, “Hem dünyada Türkiye’de en çok konuşulan konulardan biri enflasyon. Son zamanlarda dünyanın en önemli riski olarak değerlendiriliyor. Eğer kontrol altına alınmazsa birinci sırada resesyon ikinci sırada stagflasyon. Ve üçüncü sırada çok ciddi kriz buhranlar silsilesi. Sonrasında 3. dünya savaşı işaret ediliyor.” yorumlarında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası agresif bir şekilde faiz arttıracak

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Avrupa Merkez Bankası’nın agresif bir şekilde faiz arttırımına gideceğini tahmin ediyor. Avrupa’da artan enflasyon oranlarının Türkiye gibi ülkeleri ilgilendirdiğini belirten Selçuk Geçer, “Almanya’dan enflasyonun yükselmesi tüm Avrupa ve bizim gibi ülkeleri yakınan ilgilendiriyor. Almanya Merkez Bankası enflasyonu 7,1 çekti. Bu da Avrupa tarafında enflasyon beklentilerinde iyiye gitmediğini görüyoruz. Avrupa Merkez Bankası bu durumda agresif faiz artışı yapacağını gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

Gıda fiyatları artıyor

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, gıda fiyatlarındaki artış nedeni ile kıtlığın başlayabileceği sinyalini verdi. Buunla beraber tüm dünyada artmakta olan Enflasyon oranları nedeni ile gıda fiyatları da otomatik bir şekilde etkileniyor. Gıda harcamalarının 1,8 trilyon dolara kadar yükseldiğini belirten Selçuk Geçer, “Gıda fiyatlarında büyük bir enflasyonist ortam oluştu ki insanların gıda harcamaları arttı. 1,8 trilyon dolara gelmiş durumda. Örneğin; şeker fiyatları yükseldi. Bunun gibi pek gıda fiyatları artmaya başladı. Hem Amerika’dan hem Avrupa’dan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Enflasyonun en önemli risklerden biri haline geldiğini görüyoruz.” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş tarih verdi. Dolar ve gram altın o tarihte ne kadar olacak?

Gerçek enflasyon yüzde 300

Enflasyon

Enflasyon

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye’nin gerçek enflasyonun açıklanan veriler olmadığını açıkladı. TÜİK’in verilerinin yanlış olduğunu vurgulayan Selçuk Geçer, Türkiye’deki gerçek enflasyonun yüzde 300 olduğunu söyledi. Resmi rakamlarda bu oranın verilmediğini söyleyen Selçuk Geçer, maaşlara da bu oranların yansıtılmaması nedeni ile insanların hızlı bir şekilde fakirleştiğini belirtti. Selçuk Geçer, “Türkiye’de çok yüksek bir enflasyon var. Resmi veriler bunu göstermiyor. Bizim maaşlara da bu rakamlar yansıyor. Bu da korkunç bir fakirliği beraberinde getiriyor. Tarımsal girdi maliyetlerinde ciddi bir yükseliş var. Gübre fiyatları hızla yükseliyor. Gıda enflasyonu Türkiye’de yükselmeye devam edecek. Yoksulluk sınırı yüzde 300 enflasyon söz konusu. 3 liralık ekmek 4 lira oldu” sözlerini sarfetti.

Dolar yıl sonunda kaç olacak?

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun yıl sonunda geleceği noktayı söyledi. Dolar kurunun cari açık nedeni ile sürekli olarak yükselmeye devam edeceğini belirten Selçuk Geçer, ileriki haftalarda doların en az 18 lira olacağını anlattı. Bununla beraber de dolar kurunun Eylül ayında 21 TL olacağını söyleyen ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, yıl sonunda da dolar kurunun en az 30 TL olacağının ve bu rakamın da iyimser bir tahmin olduğunun altını çizdi. Selçuk Geçer, “İnsanlar artık harcayacak para bulamıyor. Batık kredi miktarı daha da artacak. Enflasyon beklentisi her gün artacak. Dolar 25–30 lira görürsek öpüp başımıza koyalım. Yıl sonunda 30-35 ile kapatacağız. Hatta 3 haneleri bile görebiliriz. Önümüzdeki aylarda enflasyon yukarı doğru gitmeye devam edecek.” diye konuştu.

Dolar kurunun bu şekilde yükselmesi ile kırılmaları yaşayabileceğini belirten Selçuk Geçer, bu tür kırılmalar nedeni ile de Türkiye ekonomisinin çok büyük sorunlar yaşayabileceğini anlattı. Yaptığı açıklamada bir kırılmanın yaşanmasıyla dolar kurunun 3 haneli seviyelere kadar çıkabileceğini dile getirdi. Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, 1994 yılındaki krize dikkat çekerek, “Dolar önümüzdeki günlerde 17,80’i görecek. Kırılma olursa 3 hanelere çıkmasına şaşırmamak gerekiyor. 1994 yılında buna şahit olmuştuk. Şu anda aha kötü bir ekonomik süreç var. O güne göre borçlarımız daha fazla. 1994 yılından daha sert bir dalgalanma yaşanabilir. Elimizde hiç bir savunma aracımız kalmadı. Paranızı korumaya dikkat etmeliyiz. 2023 yılı 2022 yılından daha iyi olmayacak.” açıklamasında bulundu.