Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK), milyonlarca kredi kartı kullanıcısını etkiliyecek bir karar aldı. Salgını yüzünden temasların azalması amacıyla, kredi kartındaki temassız ödeme limitini arttırmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, temassız ödeme limitini 350 Türk lirasına çıkarmıştı. Bu limit günlük olarak geçerlidir. Yani 24 saat boyunca maksimum temassız ödeyebileceğiniz miktar 350 Türk lirasıdır. Temassız ödeme sayesinde herhangi bir alışveriş esnasında, fazla ve gereksiz temastan kaçınmış oluyoruz. BBDK; Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ve Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) gönderdiği bildiride salgın hastalık tedbirlerinin arttırılığını belirtti.

Neden kredi kartlarında temassız ödeme limiti bulunmaktadır?

Temassız ödeme limitinin bulunmasının tek nedeni, kişilerin kredi kartlarından gizlice yüksek miktarda para çekilememesi. Çünkü temassız ödemeyi destekleyen POS cihazları ile, kişilerden gizlice para çekilebilmektedir. Bu gibi para çalma durumlarının engellenebilmesi için ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK), bu şekilde bir önlem almış bulunmaktadır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK), temassız ödeme limitini kaç Türk lirası yaptı?

BBDK, pandeminin başlarında temassız ödeme limitini 7 Mayıs 2021 tarihinde 350 Türk lirasına çıkarmıştı. Bunun sebebi ise az miktardaki limit vatandaşa yetmiyor, vatandaş ise şifre girerek ödeme yapmak istemiyordu. Ancak 350 lira da artan market fiyatları yüzünden insalara yetmemeye başladı. Bu tür durumları değerlendiren Bankacılık Düzenleme ve  Denetleme Kurulu (BBDK), yeni bir karar alarak temassız ödeme limitini 350 Türk lirasından 500 Türk lirasına çıkardı. Bu karar 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak ve kredi kartı kullanan insanlar 500 Türk lirasına kadar temassız ödeme işlemi gerçekleştirebilecek. Tabii bu işlem kısıtlaması 24 saate bir kez olmak üzere yenilenmektedir.

Ödenemeyen kredi kartı borçları zaman aşımına uğrar mı?

Son yıllarda kredi kartı kullanımı hızla artmakta. Bunun sebebi nakit yetersizliği yüzünden alışverişlerin kredi kartı ile yapılması. Ancak bazı kredi kartı sahipleri ise bu borcun tamamını ya da bir kısmını ödeyemiyor. Kredi kartı borcu olanların en merak ettiği konu ise kredi kartı borcunun zaman aımına uğrayıp uğramaması.

İLGİLİ MAKALE  Garanti Bankası'nın bu fırsatını duyanlar şubelere akın ediyor. Hızlıca alışveriş yapın

Kredi kartı borçlarının belli bir zaman aşımı vardır. Ancak belli durumlarda bu borcun zaman aşımı geçerli olmaktadır. Öncelikle bankanın, kredi kartı borcunuzla ilgili herhangi bir işlem yapmamış olaması. Yani bankanız, kredi kartı borcunuzu unutmuş olması gerekir. Bu sayede bu 10 yıllık zaman aşımı çalışacaktır. Ancak banka avukatı kredi kartı borcunuz için bir icra dosyası açarsa, 10 yıllık zaman aşımı sıfırlanacaktır. Fakat bankanız borcunuzla ilgili herhangi bir işlem yapmadıysa, kredi kartı borcunuz ne kadar olursa olsun sıfırlanacaktır.