Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci katılım gösterdiği Diyarbakır “Gelecekte Diyarbakır’ın Tarımsal Perspektifi Çalıştayı” programında çiftçiye müjdeyi verdi. Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde çiftçiler hakkında konuşmalarda bulunan Vahit Kirişci, tarıma dair gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin kendisini bir hayli yakından heyecanlandırdığını dile getirdi. Katılım gösterdiği programda ipek böcekçiliği ile uğraşanlara müjdeli haberi veren Kirişci, konuya dair büyük açıklamalarda bulundu. İşte Vahit Kirişci’nin çiftçiye müjde şeklinde verdiği o haberler…

Çiftçiye bir müjde de Kirişci’den geldi!

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Gelecekte Diyarbakır’ın Tarımsal Perspektifi Çalıştayı” programına katılan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, katıldığı programda oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu. Katıldığı programda çiftçiliğe dair tüm detayların kendisini heyecanlandırdığını açıklayan Vahit Kirişci, ipek böceği üreticilerine de gerekli müjdenin yolda olduğunu dile getirdi. İpek böceği yetiştiriciliği noktasında “Diyarbakır’ın Kulp ilçemiz Türkiye’deki ipek böcekçiliği konusunda gerçekten aslan payını alıyor. Çok büyük bir faaliyeti var. İnşallah 80 lira olan yaş kozayla ilgili desteklerimizi yüzde 100 arttırarak 160 liraya çıkarıyoruz. Aynı şekilde koza tohumuyla ilgili olarak da 120 lira iken 240 lira kilogram başına desteği de sunuyoruz.” şeklinde konuştu. Tarım noktasında  Türkiye’nin herhangi bir eksiğinin  kalmadığını dile getiren Kirişci, önceki dönemlerde tarım kanunun olmadığını fakat şua anda bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getirirken “Lisanlı depoculuğun hayat bulması için büyük bir çaba sarf ettik. Vatandaşa da anlatmakta güçlük çekmedik, fakat bilinmeyen bir konuyu anlatmak ne kadar mahir ve ne kadar yetenekli olursanız olun somutlaştırmak ancak o hayata geçtikten sonra oluyor. Bugün tarım sigortası var. ‘Onun içeriğine şu poliçe de dâhil edilsin, bu risk de burada yer alsın.’ diye her geçen gün talep artıyor. Biz bundan mutlu oluyoruz. Çünkü medeni üreticiler dünyanın dört bir yanında hep bu tarım sigortasını arzu etmişler. Ama bunu uygulayabilen ve bunda başarılı olabilen nadir ülkeler olmuş. O ülkelerin diyebilirim ki en tepesinde şu anda gelmiş durumdayız. Bu ülke tohum ithal eden ve ithal tohumlarla üretimini yapan bir ülkeydi. Islahçı hakları kanunu getirdik. Bu çerçevede kendimize olan yeterliliğimiz yüzde 31’lerden yüzde 94’lere çıktı. Önemli bir kanun da toprak koruma ve arazi kullanım kanunu. Bu kanun çıkana kadar 32 yılda 2 milyon hektar alan maalesef kaybedildi. Bu kanun bizim bütün çabalarımıza rağmen elbette sıfırlamadı fakat bu işi en azından yavaşlattı.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ MAKALE  Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci büyük bombayı patlattı. "Bu Yıl ki Ödeneğimiz 39,2 Milyar Lira"

“Desteklerimizi yüzde 100 arttırıyoruz”

İpek böcekçiliği hakkında olumlu açıklamalarda bulunan Vahit Kirişci, “Gelecekte Diyarbakır’ın Tarımsal Perspektifi Çalıştayı” programında sözlerine “Diyarbakır’ın Kulp ilçemiz Türkiye’deki ipek böcekçiliği konusunda gerçekten aslan payını alıyor. Çok büyük bir faaliyeti var. Orada kurulmuş olan tesiste emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah 80 lira olan yaş kozayla ilgili desteklerimizi yüzde 100 artırarak 160 liraya çıkarıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Aynı şekilde koza tohumuyla ilgili olarak da 120 lira iken 240 lira kilogram başına desteği de sunuyoruz.” şeklindeki müjdeli haberle son verdi.