Tarım ve Sektör temsilcileriyle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kars’ta Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda birbirinden dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Toplantı da tahıl dünyasının Türkiye’ye büyük ölçüde önem kattığını vurgulayan Kirişci, “Artık tanklar, toplar ve tüfekler bile bazen bazı ürünlerin karşısında diz çöktü. Neyin önünde, gıdanın önünde diz çöktü. Tarımın önünde diz çöktü. Tarım hepsinin önüne geçti.” şeklinde çarpıcı sözlerde bulundu. İşte konuya dair tüm detaylar…

“Bu Yıl ki Ödeneğimiz 39,2 Milyar Lira”

Kars’ta Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Tarım ve Sektör temsilcileriyle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, gerçekleştirdiği toplantıda oldukça açık ve hedef tahtası şeklindeki açıklamalarıyla şaşırttı. Ülkedeki üreticilerin ürettiklerinden çoğu zaman bihaber olan kişilerin fazlasıyla yoğun olduğunu dile getiren Kirişci, global bir biçimde Türkiye’nin tarım sektörü içerisinde bulunduğunu ve bunun gerekliliklerini şu şekilde açıkladı “Bu anlamda bu yıl ki ödeneğimiz 39,2 milyar lira. Bu sadece bizim verdiğimiz tarımsal destekler. Yani Ziraat Bankasının sıfır faizli kredi verdiğini düşünün. Yüzde 80 enflasyon olan bir ülkede sıfır faizli size kredi veriliyor. Bu kredinin sübvansiyonu aynı şekilde bir destek değil midir? Evet destektir. TMO arpa desteği verdi, ekmek yapımı için, un sanayisine sübvansiyonu için buğday verdi.

Onlar da onu un yaptı, unu götürdü fırıncıya verdi. Burada da bir sübvansiyon var. Burada da yine TMO’nun yüklendiği bir finansal yük var. Bu yüklerin hepsini bir topladığınızda ciddi manada bir destek vermiş oluyoruz. Bu desteklerin yerinde, anlamlı ve üretici tarafından ciddi manada hissedilebilir olması gerekiyor. Eğer hissedilmiyor ise o zaman biz kendi sistemimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Madem global bir oyuncu olacağız bunları da yerine getirmemiz gerekiyor.”

Kent tarımına dikkat!

Kars’ta düzenlenen toplantıda sektör temsilcileriyle bir araya gelen Vahit Kirişci aynı zamanda kent tarımının da fazlasıyla önemli bir etmen olduğunu vurguladı. Bulunduğu yerden örnek veren Kirişci, Kars’ta sadece hayvan yetiştiriciliğinin yanı sıra bitkisel tarım alanında da kentlerin kendilerini ispatlama sorumluluğu içerisinde olmasını gerektiğini dile getirdi. Aynı zamanda sertifikalı üretimin tarım içerisinde son derece önemli olduğunu dile getiren Kirişci, “Sertifikalı tohumluğun yaygınlaşmasını istiyoruz. Sertifikalı tohumluk 20 yılda 13 kat artış göstererek 215 milyon dolar gibi bir gelir edilmeye başlanmış. Bu anlamda 24 lira olan buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik gibi tohumlar için bu desteği dekar başına 50 liraya çıkardık. Yüzde 108’lik bir artış gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ MAKALE  Gübre fiyatlarında üst üste indirimler devam ediyor. Can gübre tonu 4 bin TL altına indi

Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/