Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Bir Bilene Sorduk YouTube kanalı için hazırlamış olduğu videoda ev sahipleri ve kiracıları uyardı. Kira kontratlarının nasıl hazırlanması ve kira kontratlarındaki usulsüzlükleri dile getiren İslam Memiş, kiracılar ile mülk sahipleri arasında bir çok sürtüşmenin yaşandığını aktardı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kira kontratlarının yanlış doldurulmasından ya da yanlış hamleler ile kira kontratlarının hazırlanmasından ötürü ileriye dönük birçok farklı mağduriyetlerin doğabileceğini belirtti.

Kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki davalar artıyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yaşanan sıkıntılar nedeni ile kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki dava süreçlerin hem uzadığını hem de dava sayısının hızlı bir şekilde artış gösterdiğini dile getirdi. Bu davaların en temel sebebi de mülk sahiplerinin haksız kira artışı yapmasından kaynaklanıyor. Normal şartlarda kiralar, TEFE ve TÜFE’ye göre hesaplanmaktadır. Fakat son yıllardaki artan enflasyon oranı, mülk sahiplerinin kiralarını kendi kafalarına göre arttırmasına neden oldu. Ev veya mülk sahipleri de kira artışlarını usulüne uygun bir şekilde yapmıyor. Kiracılar da yasalara göre fazla yapılan artışı kabul etmiyor ve kiracı ile mülk sahibi arasında bir dava süreci başlıyor.

Seyredin: Kira kontratlarına dikkat! İslam Memiş’ten kiracı ve ev sahiplerine tavsiyeler

Emlak piyasası aslında ucuz

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, emlak fiyatlarının ucuz olduğunu dile getirdi. Bu söylemi karşısında ise birçok kişi şoke olmuş durumda. TL karşısında artış gösteren emlak piyasası, aslında dolara karşı çok da bir artış göstermedi. İslam Memiş de emlak piyasasını dolar ile endekslemek gerektiğini ve piyasanın durumunu dolar fiyatına göre incelenmesi gerektiğini söyledi. Dolara oranla çok da fazla artış göstermeyen emlak piyasası olduğunu vurgulayan İslam Memiş, “Emlak piyasası ile alakalı öngörümü biliyorsunuz. Ben kısmen düşüşlerin veya durağan bir sürecin olabileceğini ancak bu yükseliş trendinin emlak fiyatlarında ve kira fiyatları da devam edeceğini öngören birisiyim. Yani emlak fiyatları benim nazarımda halen ucuz kalmaya devam ediyor. Tabii bu ucuz söylemimi duyunca da şaşırabilirsiniz. Olur mu yani üç katlı yükselen bir emlak piyasası veya kira fiyatı varken, bu fiyatlardan ev alınır mı? Evet, benim nazarımda alınır ve diğer videolarımda bunun gerekçelerini zaten açıkladım. Yani bilerek ve isteyerek enflasyon patlatılıyor, insanların alım gücü azalıyor ve insanlara bundan sonraki süreçlerde tapu satmak yerine uzun vadeli kira kontratları imzalatıyorlar. Bu planların hepsi bir projenin parçası.” diye konuştu.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş 'Dolar ve altın düşecek' dedi. Altın kahininden önemli Venezuella açıklaması

Çift kontrat yaptırtmayın!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kira kontratların yapılan hileler ve bu hilelerin kiracılar için ne kadar sakıncalı olduğunu dile getirdi. Bazı mülk sahipleri, vergiden düşmek ve vergi kaçırmak için kiracıları ile çift kontrat imzalatıyor. Bu imzalana çift kontrat yüzünden de kiracılar mağdur olabilir. Örnek vermek gerekirse, toplam kiranız 20 bin TL. Ancak kontratta 10 bin TL olarak belirtildi. Bu yüzden de siz bankadan 10 bin TL gönderiyorsunuz ve kalan 10 bin TL’yi de elden veriyorsunuz. Ancak bir diğer kontratta ise 20 bin TL belirtilmiş durumda. Bu iki belge, kiracıların sonunu getirebilir. Çünkü gönderdiğini kira bedellerinin hepsi, banka sistemlerinde kayıtlı bir şekilde durmaktadır.

Mülk sahipleri, mahkeme yolu ile sizin eksik kira göndermiş olduğunuzu iddia edebilir. Mahkeme kararı ile de güya eksik göndermiş olduğunuz kira bedeli geri istenebilir. Geçmiş dönem kiraların hepsinin isteneceği için de büyük bir mağduriyet yaşayabilirsiniz. Ayrıca bu tür davaların sonuçları, genellikle mülk sahipleri lehine sonuçlanıyor. Çünkü mülk sahiplerinin elinde 20 bin TL olarak imzalanmış bir kira kontratı bulunurken, siz bankadan sürekli olarak 10 bin TL göndermiş oluyorsunuz. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’de bu yüzden kiracıların kesinlikle bütün kirayı bankadan göndermeli ve her makbuz için hangi ayın kirasını göndermeleri gerektiğini belirtti.

Kira kontratlarını güncelleyin

Bütün bunlar ile beraber Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kira kontratların yenilenmesi gerektiğinin de altını çizdi. Kiracıların sadece mülkü ilk kiraladıklarında kontrat imzaladıklarını, ancak kontrat süresi sounda ise kira kontratlarını yenilemediklerini söyledi. “Nasıl olsa yenileniyor.” düşüncesine kapılmanın yanlış olduğunu ve bu yüzden de her yıl kontrat bitiminde tekraradan mülk sahibi ile oturulmalı ve kira kontratı doğru bir şekilde doldurulup, yenilenmeli gerektiğini anlattı. Ayrıca kira kontratlarının yenilenmesi esnasında sanki ilk kez kontrat imzalıyormuşçasına, bütün detayların A’dan Z’ye doğru bir şekilde doldurulması gerektiğini vurguladı.

Senet imzalatanlara dikkat edin!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son zamanlarda kira kontratları ile beraber mülk sahiplerinin senet imzalatmaya çalıştıklarını belirtti. Kiracıları uyaran İslam emiş, kesinlikle senet imzalatılmaması gerektiğini söyledi. Eğer senet imzalayacaksanız bile bu senetlerin arkasına “İkinci şahıslar tahsis edemez” ibaresinin yer alması gerektiğini anlattı. Bu senetler yüzünden birçok kiracının mağdur olduğunu ve bu mağduriyetlerin de genellikle çözülemediğini anlatan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bir mülk kiralarken senet imzalamanın tamamiyle gereksiz bir durum olduğunu vurguladı. Mülk kiralama sırasında herhangi bir ticaret yapılmadığı için senet imzalatmanın hiçbir manası yok.