Avrupa’da asgari ücretlerinin ne kadar olduğu birer birer açıklanırken, tüm ülkelerin vatandaşlarına ne kadar asgari ücret verecekleri oldukça merak ediliyor. Özellikle refah seviyesi en yüksek ülkelerde bu durumun ne olacağı dikkat çekiyor. Dünyanın en mutlu ülkesi şeklinde adından söz ettiren, en yüksek refah seviyesine sahip İsviçre’de durum ne? İsviçre, asgari ücretini ne kadar verecek? Tüm detaylar haberimizde…

İsviçre’nin 2022 yılın asgari ücreti belli oldu

Batı, Orta ve Güney Avrupa’nın kesişme noktasında bulunan İsviçre, refah düzeyinin en yüksek enflasyon değerinin en düşük olmasıyla ünlü bir ülkedir. Ekonomik açıdan tüm dünya ülkelerinden oldukça iyi durumda olan İsviçre, pek çok ülkenin ekonomisini imrendiği ülkeler arasında yerini alıyor. Bu denli refah seviyesinin yüksek olması, asgari ücretinin ne kadar olacağına dair büyük bir merak konusuyken, İsviçre vatandaşına ne kadar asgari ücret vereceği belirlendi. Dünyanın en düzenli ve en mutlu şehrinde, asgari ücret belirlendikten sonra acaba İsviçre’ye gitmek isteyen insan sayısı artacak mı yoksa, bu pembe dünyanın rahiyası bitecek mi?

İsviçre’de asgari ücret ne kadar?

Geçtiğimiz yıl yapılan oylamayla birlikte İsviçre’de saatlik asgari ücret 23 İsviçre frangına (takribi 206 TL), aylık asgari ücret de 4 bin İsviçre frangına (takribi 36 bin ₺) yükseltilmişti. Yapılan basın açıklamasına göre, 2022 yılı itibarıyla asgari ücrete yüzde 2,8 zam uygulayarak, ayda 4600 franga çıkarılacağı söylendi. Aldi Suisse’in yaptığı basın açıklamasına göre, vatandaşına yüzde 2,8 zam uygularken 4600 İsviçre frangı olan kazançları Türkiye çapında takribi 67 bin ₺’ yi buluyor.

İsviçre de kira fiyatları ne durumda?

Mutluluk şehri İsviçre’de kira fiyatları bölgeden bölgeye değişiklik gösterirken, takribi olarak 2 – 3 bin İsviçre frangı arasında değişmektedir.

İsviçre’de yiyecek (et) fiyatları ne durumda?

Genel olarak İsviçre’de bulunulan konuma göre fiyatlar değişiklik gösterse de takribi olarak yiyecek- içecek fiyatları şu şekilde olabilir.

  • 1 litre süt 1.5 Frank
  • 500 gram ekmek 2.75 Frank
  • 1 kg peynir 23 Frank
  • 1 kg kırmızı et 50 Frank
  • 1 Kg domates 4 Frank

İsviçre’de eğitim fiyatları ne durumda?

Refah seviyesinin en yüksek olduğu, adeta mutluluk şehri olarak bilinen İsviçre’de eğitim- öğretim okul fiyatlarında istenilen ortalama yıllık 1600 euro ‘dur.  Bazı programlar örneğin tıp gibi önem seviyesi bir tık daha yüksek olan programlarda bu ücret takribi  yıllık 16,000 euro’ya kadar gelmesi mümkündür. İsviçre özel üniversite eğitim fiyatları ise takribi olarak yılda 1,500-16,000 euro’ yu bulmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Almanya'nın 2022 yılı asgari ücreti ne kadar?

İsviçre’de araba ve yakıt fiyatları ne kadardır?

İsviçre de yaşayan insanlar benzine ortalama 1.65 İsviçre frangı ödemektedir. Arabaların fiyatları ise 20 bin İsviçre frangından 150 bin İsviçre frangı arasında değişkenlik göstermektedir.