2022 yılına girdiğimiz şu günlerde tüm ülkelerin asgari ücretleri yavaş yavaş belli olmaya başladı. Asgari ücreti belli olan Almanya, asgari ücretinin ne kadar olduğunu açıkladı. Asgari ücret işçinin bir günlük kazanacağı miktardır. Asgari ücret hesaplaması ise şu şekilde olur. İşçinin ay sonunda alacağı meblağ, saat üzerinden hesaplanır. Haftada bir gün zorunlu olarak ücretli izin yapma hakkı olan işçinin 45 saatlik çalışma durumu vardır. Saatlik ücreti, haftada7.50 saat ve 30 iş günü çalışıldığı düşünülürse, kalan 225 sayısının ücrete bölünmesiyle asgari ücret hesaplanması yapılır. Türkiye asgari ücret yasını geçtiğimiz günlerde 4250 ₺ olarak açıklarken, bakalım Almanya vatandaşlarına ne kadar bir asgari ücret hakkı tanıyacak…

Almanya vatandaşı 2022 yılında ne kadar kazanacak?

Avrupa ülkelerinde 2022 yılı itibariyle çalışan vatandaşına tanıdığı asgari ücret belli oldu. Yapılan araştırma ve verilere göre Türkiye, halkına asgari ücret miktarı noktasında 25 ülkede 24. sırada yer aldı. Asgari ücretin en yüksek olduğu Lüksenburg  2 bin 257 Euro verirken, Almanya ise asgari ücretinin 1621 Euro olduğunu açıkladı. Lüksenburgdan sonra en çok asgari ücret veren ülkeler ise sırasıyla; İrlanda bin 775 , Hollanda bin 75, Belçika bin 658 , Almanya bin 621  olarak takip ediyor. Vatandaşına en az asgari ücreti veren ülke 248 Euro ile Arnavutluk olurken, Türkiye de 328 Euro ile  sondan ikinci sırada yer aldı. Bulgaristan 332 Euro ile üçüncü sırada yer aldı. Komşu Yunanistan ise 774 Euro ile asgari ücretini açıkladı.

Satın alma gücünün sonucu belli olmadı

Euronews’in yayınladığı yazıya göre, yapılan araştırmalar sonucunda tüm ülkeler, atın alma gücünü birer birer açıklarken Türkiye’den henüz herhangi bir açıklama gelmediği söylendi. Türkiye 2022 yılı ile satın alma gücünü analiz ederek raporladığında son durum belli olacak. Asgari ücretlerinin son durumunu açıklayan ülkelerin 2022 yılı itibarıyla geçim sıkıntılarının ne olacağı konusunda ilerleyen günlerde fikir sahibi olmak çok daha doğru olacaktır.

Almanya asgari ücretinin son halini bildirdi

2022 yılının şubat ayı itibarıyla hemen hemen birçok ülke asgari ücretlerinin ne kadar olduğunu açıklarken, Almanya’da konuya el attı. Asgari ücretinin 1621 Euro yani 25210 ₺ olduğunu açıklarken, asgari ücreti vatandaşına en çok veren ülkeler arasında dördüncü sırada yer aldı. Türkiye’de durum ise 4250₺ yani 328 Euro ile 25 ülkede 24. olarak yer aldı.