İspanya’nın vatandaşlarına vereceği asgari ücretin ne kadar olacağı en çok merak edilen konulardan bir tanesiydi. Refah seviyesinin ve yaşam şartlarının yüksek olduğu İspanya’da asgari ücretin ne kadar olduğu yapılan açıklamalar sonucunda bildirildi. Peki İspanya, vatandaşına ne kadar asgari ücret veriyor? İspanya da yaşam şartları ne durumda gelin birlikte öğrenelim…

İspanya Asgari ücreti belli oldu!

Yaşam şartları en yüksek olan ülkeler arasında yer alan İspanya’nın vatandaşına vereceği asgari ücret merak edilirken, İspanya’dan haber geldi. Refah seviyesinin yüksek olduğu bu şehirde, asgari ücret noktasında tüm ülkeler arasında sekizinci sırada yer alıyor. Ülkede çalışanlara verilen asgari ücretin, güzleri güldürüp güldürmediği merak edilen konular arasında yer alıyorken, ülkeden açıklama geldi.  İşçilerin 30 gün ücretli olarak çalışma izinleri yapılan düzenlemeler arasında yer alıyor. Ülkede bulunun iş kanunları ise, işçileri koruma yönünde olduğu söyleniyor. Çalışma saatleri arasında, işçilerin dinlemesi adına 12 saatlik bir dinlenme zamanları bulunuyor. Bu şekilde çalışan işçilerin, dinlenerek daha dingin bir şekilde işlerini yapmaları belirlenen hedefler arasında.

İspanya asgari ücrette sekizinci sırada yer alıyor

2022 yılına girdiğimiz andan itibaren tüm ülkeler birer birer asgari ücretlerini açıklarken, refah seviyesi en yüksek şehirlerin asgari ücretlerinin ne kadar olacağı merak edilen konular arasındaydı. Bu ülkeler arasında olan İspanya’dan haber geldi. İspanya’da Bakanlar Kurulu’ndan gelen açıklamaya göre, eylül ayı itibariyle geçerli olacak asgari ücretin 950 eurodan 965 euroya yükseltileceğini açıklandı. Çalışma Bakanlığı ile ulusal işçi sendikalarının yaptığı ortak çalışma sonucunda ücretin artışından  yaklaşık 1,5 milyon asgari ücretli çalışanın faydalanabileceği belirlendi. İspanya 950 eouro takribi 14702₺’den, 965 eouro’ya yani 14934₺’lik yaptığı asgari zamla, tüm dünya genelinde sekizinci sırada yerini aldı. Her çalışan için haftalık 40 saat çalışma saati bulunan İspanya’da, asgari ücret ile çalışan kişi sayısı nüfusun sadece %7’lik kısmını kapsamaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, işsizlik oranında artış yaşanan İspanya’da dünyanın yarısından çok daha iyi bir çalışma standartlarına sahip oldukları söylenebilmektedir.

İspanya’da ev kiraları ne durumda?

İspanya’nın ev kiralarını belirlemede en büyük kıstas olarak şehir merkezleri görülmektedir. Şehir merkezine ne kadar yakın bir lokasyon tercih ederseniz, kira fiyatları da aynı oranda artmaktadır. Merkeze yakın lokasyonlarda takribi olarak kira fiyatları 646 € olurken, üç odalı standart bir daire için bu fiyat miktarı 1,000 € bulmaktadır. Şehir merkezinden uzaklaştıkça kira fiyatlarında düşüşler meydana geliyor. Şehir merkezinden uzak bir daire için ortalama 496 € olurken, üç odalı bir daire için 752 €  bulmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı'ndan şaşırtan açıklama! İşte asgari ücret için şoke eden tahmin

İspanya’da market alışverişi ne durumdadır?

Satın alma gücünün ve refah seviyesinin oldukça yüksek olduğu İspanya’da, market alışverişinde fiyatlar takribi olarak kırmızı ette 10 € olurken, beyaz ette 6 € buluyor. Alkol tüketiminin yüksek olduğu İspanya’da, alkol fiyatları ise bira için 0,87 €  olurken, şarapta ise fiyat skalası 5 € civarında olabiliyor. 0,99 € beyaz ekmek satın alınabiliyorken, bir şişe pet suyunun fiyatı 0,62 € bulabiliyor.

İspanya’da taşıt ve yakıt fiyatı bakımından ne durumda?

%7 asgari ücretle çalışan insan nüfusu bulunan İspanya herkesin hayalini süslerken, araba ve yakıt fiyatları da  merak edilen konular arasında. Araba modellerine göre değişkenlik gösteren bu konu yakıt noktasında takribi olarak fiyat vermek mümkün. İspanya halkı, araçlarına yüklemek için yakıt fiyatı olarak takribi olarak litre başına 1,30 € harcama yapıyor.