Altın ve para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kendi YouTube kanalı üzerinden yapmış olduğu dolar ve gram altın ile ilgili öncemli açıklamalarına devam ediyor. Özellikle yapmış olduğu altın tahminleri ile dikkatleri üzerine toplayan İslam Memiş, son yapmış olduğu yıl sonu yorumları yatırımcıları takipçilerini şoke etti. Bunlar ile beraber İslam memiş, piyasalarda ciddi bir gerginlik olduğunu ve bu gerginlik nedeni ile altın ve dolarda beklenilmeye dalgalanmalar oluşabileceğini anlattı. Ayrıca Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Tedirgin, gergin, diken üstünde bir piyasa var. Fed’in faiz artırımlarıyla yatırım araçları dolar karşısında değer kaybetse de piyasalarda ciddi gerginlik var.” ifadelerini kullandı.

Dolar kurunda neler olacak?

Amerikan Merkez Bankası (FED) yetkilileri tarafından yapılan şahin tondaki açıklamalar nedeni ile piyasalarda FED’in 75 baz puanlık faiz arttırımı beklentisiyle fiyatlamalar başladı. Bu fiyatlamalar nedeni ile dolar kuru diğer bütün para birimlerine karşı önemli ölçüde değer kazanmaya başlayacak. Piyasalarda da bu yüzden ciddi bir belirsizlik olduğunu vurgulayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Fed üyelerinin şahin tonda açıklamaları dikkat çekiciydi. 75 puanlık faiz artırımını desteklediler. Piyasaların genel beklentisi 75’lik artışı fiyatlamaya başladı. Enflasyon yüksek ve öngöremiyorlar. 2023 yılında yüzde 4’e kadar geri çektiklerini düşünelim ama ondan sonraki süreçleri resesyonu kabul etmiyorlar. Ciddi belirsizlik var ondan sonraki süreçler için. Faiz artırımına devam ediyorlar bu ne kadar devam edecek? Dolar endeksi 109’un üzerinde. Yukarı yönlü hamleler devam edecek. Güçlü dolar onları da rahatsız ediyor aslında. Piyasadan topladıkları doları ne yapıyorlar? Emtia satın alıyorlar. Altın, gümüş, euro… Yatırım araçlarını dolar sahipleri topluyor. Hane halkına yansımasa da rakamsal anlamda enflasyonu düşürüyorlar, ucuz dolarla altın ve gümüş topluyorlar.” diye konuştu.

Dolar endeksi yükseliyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yapmış olduğu açıklamalarda dolar endeksinin yükseldiğini söyledi. Dolar endeksi şu an da 110 seviyesine kadar çıktı. Bu durum da doların diğer dünya para birimlerine karşı önemli bir ölçüde değer kazandığını göstermektedir. Bulara ek olarak İslam Memiş, “Bu hafta 110 sınırına geldi dolar endeksi. Yine yukarı yönlü hareketler olabilir. Faiz artırımlar devam edecek ancak önemli olan yatırımcı açısından 88 seviyesinden 109’a kadar yükselen dolar endeksini satın almak ne kadar mantıklı? 112-114 yukarıda var ancak size ne kazandırır kısmı soru işareti. Dolar endeksinde yukarı yönlü bant aralığı olsa da yatırımcının nasıl avantaja geçeceği önemli olan.” sözlerini sarfetti.

İLGİLİ MAKALE  Dolar Kahini'nden şoke eden açıklamalar. Selçuk Geçer elinde dolar olanları uyardı. Dolar yıl sonunda...

Altın fiyatlarındaki makas aralığına dikkat edin

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son zamanlarda sıklıkla altın fiyatlarındaki makas aralıklarına dikkat çekiyor. Yapmış olduğu açıklamalarda altın fiyatlarının ekranlarda her ne kadar 1000 TL altında gözükse de serbest piyasa ve bankalardaki makas aralıkları nedeni ile 1000 TL seviyesinin altından gram altın satın alınamıyor. Durum bu şekilde olunca da İslam Memiş, gram altına yatırım yapmak isteyen kişilerin ekrandaki fiyatlar ile kuyumculardaki makas aralıklarına dikkat etmesi gerektiği konusunda önemli uyarılar yaptı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Gram altın TL’de 1000-1040 seviyelerini takip ediyoruz. Ben bir aydır insanlara makas aralıklarıyla alakalı, ekran fiyatlarıyla alakalı farkındalık oluşturmaya çalışıyorum. Gerçek fiyatlarla aralarındaki… Aklı başında olanlar var, onlar olayı kavrayabiliyor. Bir de piyasadan bihaber ekrana inanmış olanlar var. İlk kez dinliyorlarsa onları da uyarmak isterim. Şu an gram altın TL 994 gösteriyorlar ama öyle bir rakam yok. Gram altın TL şu an 1009-1012 lira aralığında. Banka veya kuyumcularda bunun üzerine 3-5 lira kar koyacaktır. 1015’e alacaksınız. Ben 1000-1040’ı takip etmeye devam ediyorum. 1680 ve aşağısında ons altında baskılanma olursa evet 995 lira gram altın olabilir. Bu orta ve uzun vade için mükemmel fırsat demek oluyor.” açıklamasını yaptı.

Yıl sonunda gram altın fiyatları ne kadar olacak?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, sürekli olarak yıl sonu gram altın fiyat tahminini dile getiriyor. Yapmış olduğu açıklamalarda gram altın fiyatlarının ilk hedefinin 1200 TL olduğunu anlatan İslam Memiş, yıl sonunda ise gram altın fiyatlarının 1400 TL seviyesine kadar çıkacağını belirtti. Gram altının dolardan etkilenmesi nedeni ile dolar fiyatlarının da yıl sonunda yükseleceğini düşünen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yıl sonunda da dolar fiyatlarının 21 TL seviyesinde olacağını vurguladı. Bunlar ile beraber 1000 TL seviyesinin altındaki bir gram altının kesinlikle alınması gerektiğini vurgulayan İslam Memiş, “1200 ve devamında 1450 öngörümde herhangi bir değişiklik olmadığını ifade ediyorum. Ekranlarda 975 falan gösterdiler. Türkiye’de 990 lira gram altın olabilir ama bana göre zor, olursa da müthiş fırsatlar verir. Fırsatlar şimşek gibidir, gelir ve geçer. O seviyeden alabilecekler mi, yetişebilecekler mi, bir sürü hikayesi var bu işin. Gram altını koruyan bir dolar TL kuru var.” yorumlarını yaptı.