Dolar ve altındaki yükseliş trendi devam ediyor. Dolar ve altının yükselmesi ile beraber ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye ekonomisinde yaşanan bu süreci değerlendirdi. Aralık 2021’deki dolara edilen müdahale ve sonrasında yaşananları anlatan Selçuk Geçer, elindeki doları bozdurmak isteyen yatırımcılara “dikkatli olun” uyarısı yaptı.

“Dünya fokurdamaya devam ediyor”

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Dolar kurunun sürekli olarak yükselmesi, enflasyonun da yükselmesine neden oldu. Ayrıca Rusya ve Ukrayna arasındaki yaşanan krizin hala bitmediğin dile getiren Selçuk Geçer, bütün dünyada artan bir enflasyonun olduğunu söyledi. Stagflasyon korkusunun bütün hükümetleri sardığını belirtti. Bununla beraber Selçuk Geçer dünya merkez bankalarının agresif bir şekilde faiz arttırmaya başlayacağını belirtti. Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, “Kabine Toplantısı’nda Süper Bono çıkar mı düşüncem vardı. Bunlar çıkmadı. Daha güzel haberim var. Aya çıkıyoruz. Umarın uzay başvurularınızı yapmıştır. Brent petrol fiyatları yükselmeye devam edecek. Çünkü Rusya-Ukrayna krizi bitmedi. Bir de Çin’den kapanmalar başladı. Dünya fokurdamaya devam ediyor. Stagflasyon korkusu başladı. Bu da Merkez Bankaları daha fazla agresifleşecek mi? sorunu getirdi. Bu açıklamalar yavaş yavaş başladı. Dolarda 19 liraya hazır olun. Dolardaki ilk hedef 17,80 sonrasına 19 lira olacak. Bu seviyeye önümüzdeki günlerde gelirsek şaşırmayın. Dolar 27 Aralık’ta 12 liraya geldi. Ama bu artık olmayacak. Merkez Bankası o dönem 20- 30 milyar dolarlık bir para harcamıştı. Bu maceranın toplam süreci 5 ay. 5 ay içerisinden 12 liradan tekrar 17 liraya çıktı. 18 saymıyorum o 1-2 saatlik bir olay. Bu filmi bize güzel oynadılar. Doları 13 ila 14’te tutamıyorlar. Borçları çıkardığımızda rezervlerimiz eksilerde. Neden?” ifadelerini kullandı.

Dolar bozduralım mı?

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, takipçilerinin sormuş olduğu “Dolar bozduralım mı?” sorusuna yanıt verdi. Verdiği yanıtta takipçilerinin dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Selçuk Geçer, “Yastık altındaki paraları geri alabilmek için 40 takla attılar. Oysa bankacılık sisteminden çekip aldık. Tefeci borçların içine girdik. Korkunç bir kısa vadeli dış borcumuz var. Türkiye artık işin içinden çıkmayacak hale geldi.” sözlerini kullandı.

İLGİLİ MAKALE  İşte o tarihte gram altın 1450 TL olacak! Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten gram altın ve Brent petrol ile ilgili kritik tahminler

Dolar yıl sonunda kaç TL olur?

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, yıl sonunda dolar kurunun geleceği noktayı söyledi. Ancak bunun kademeli bir şekilde gelişeceğini vurgulayan Selçuk Geçer, doların ilk önce 19 TL seviyesine çıkacağını belirtti. Eylül ayında ise dolar kurunun 20 TL seviyelerinde gezmeye başlayacağını dile getiren Selçuk Geçer, yıl sonunda doların 30 TL seviyesine kadar çıkacağını öngörmekte.

Enflasyon

Enflasyon

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, doların artmasının nedenini cari açığa bağlıyor. Şu an da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervleri, Swap hariç ekside. Bu da büyük bir cari açığın oluşmasına neden oluyor. Aynı şekilde dolar ile beraber, enflasyon da artmaya devam ediyor. Çünkü ülkemizdeki üreticiler ve satıcıların maliyetleri, bir bakıma dolar üzerinden hesaplanıyor. Doların artması da maliyetleri arttırdığı için, satıcılar ürünlerinin fiyatlarını arttırmak zorunda kalıyor. Bu olayların gerçekleşmesi de enflasyonu tetikliyor.

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, ülkemizdeki enflasyonun gerçekte yüzde 300 olduğunu söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınlamış olduğu verilerinin doğruluk payının olmadığını belirten Selçuk Geçer, maaşlara da yapılamsı gerekenden çok daha az miktarlarda zam yapıldığını belirtiyor. Bu da insanların alım gücünün düşmesine neden oluyor.