Yüksek hızlı trenler, son yıllarda kara yolu seyahatlerine nazaran çok daha sık tercih edilir olmuştur. Bunun yanı sıra yüksek hızlı trenlerde seyahat etmenin hem çok daha konforlu ve hem de ekonomik olduğu da bilinen bir gerçektir.

Her ne kadar halen daha pek çok merkeze yüksek hızlı tren seferi bulunmasa dahi İstanbul, Konya, Eskişehir ve Ankara gibi merkezlere yüksek hızlı tren ile seyahat etmenin mümkün olması da hayli caziptir. Yüksek hızlı tren biletlerinin fiyatları da en çok merak edilenler arasındadır. Bu yazıda yüksek hızlı tren bileti fiyatları detaylıca ele alınmıştır.

Yüksek Hızlı Trenlerde Hangi Tip Vagonlar Bulunur?

Hızlı trenlerin hiçbirinde yataklı vagon yer almamaktadır. Seyahat süreleri, hızlı tren yolculuğunun doğası gereği son derece kısa olduğundan ötürü yataklı vagona da gerek duyulmamıştır. Ayrıca hızlı trenlerde yer alan yemekli vagonlardan da koltuk rezervasyonu yapılması mümkün değildir.

Kısaca hızlı trenlerde bilet alınması mümkün olan iki ayrı mevki bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Business Class, bir diğeri ise ekonomi sınıfıdır. Business Class mevkiinde bazı hatlarda Business Plus isimli özel bir hizmet türü de yer almakta birlikte, ister Business Class ister Business Plus mevkiinde seyahat edilmesi mümkün olabilmektedir.

Business Plus hizmetinde sıcak yemek servisi de yer aldığından dolayı fiyatı standart Business’tan daha yüksektir. Yani fiyat yönünden sıralama düşükten yükseğe olmakla beraber ekonomi sınıfı, business class ve business plus olarak ifade edilebilir.

Hızlı tren bilet fiyatları

Hızlı tren bilet fiyatları

Belirli Gruplara Özel İndirim Tarifeleri

Hızlı tren bilet fiyatlarında pek çok özel tarife de yer almaktadır. Bu tarifelerden yararlananlar daha düşük ücretler karşılığında hızlı tren biletlerini satın alabilmektedir.

Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

  • 65 yaş üstü,
  • 13 yaşından 26 yaşa kadar olan gençler,
  • TSK çalışanı,
  • Öğretmen,
  • Personel,
  • Basın,
  • 7-12 yaş aralığındaki çocuklar

Ayrıca evcil hayvanlar için bilet almak isteyenlerin de bu tarifeler içerisinden evcil hayvanları seçmesi gerekmektedir. Ücretlendirmeler, ödeme sayfasında görülecek ve tarifeden tarifeye bilet fiyatları değişebilecektir.

Fiyat Mesafeye Göre de Değişiyor

Hızlı tren seferleri henüz yalnızca birkaç noktaya gerçekleştirilebilmektedir. Ankara, Konya, Eskişehir, İzmit ve İstanbul bunlardan birkaç tanesidir. Ayrıca hızlı tren seferlerinin gerçekleştirildiği bu şehirler arasında yer alan ara duraklarda da yolcu indirme ve bindirme mümkün olabilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Hyundai Tucson 2022 fiyat listesi - Sıfır kilometre araç fiyatları

Bilet fiyatları mevki ve yukarıda ifade edilmiş olan özel tarifelere göre değişebileceği gibi, seyahat edilen mesafeye göre de değişmektedir. Bu noktaların her biri arasında hızlı tren seferleri icra edilebilmektedir. Şu an için en pahalı hat ise İstanbul Konya arasıdır. Bu hat aynı zamanda en uzun mesafenin olduğu hattır.

Sefer Zamanları Değişince Fiyat da Değişir mi?

Pek çok kez uçaklarda rastlanan, biletlerin erken bir zamanda satın alınması durumunda daha uygun fiyata bilet temin edilebilmesi durumu hızlı tren biletleri açısından geçerli değildir. Hızlı tren biletleri ister bir gün öncesinden ister bir ay öncesinden alınsın, fiyatlandırma yine aynı olacaktır.

Bunun yanı sıra yine uçaklardan aşina olunan başka bir durum vardır ki o da seferlere gösterilen rağbete göre fiyatların değişmesidir. Bu durum da hızlı tren biletleri açısından söz konusu değildir. Resmi tatiller, hafta sonları ve haftanın yedi günü icra edilen tüm saatlerdeki seferlerde bilet ücreti aynı olacaktır. Ancak elbette hızlı tren bilet fiyatları yıl içerisinde gelebilecek zamlardan da etkilenecektir.

Esnek Bilet Tarifesi ile Kafanız Rahat Etsin

Hızlı tren bileti satın almak isteyenler, esnek biletleri de tercih edebilirler. Ancak her zaman için esnek bilet bulmanın mümkün olmadığını ifade etmek gerekir. Özellikle seyahat planları kesin olmayan gezginler için esnek bilet son derece ideal bir seçenektir.

Bu bilet tipi sayesinde biletlerde birden fazla kez değişiklik ve iade yapılabilmektedir. Ayrıca seyahat tarihinin sonradan belirsiz hale gelmesi durumunda biletin açığa alınması imkanı da tanınmaktadır.

Esnek bilet tarifesi hem business hem de ekonomi sınıfı biletler açısından geçerlidir. Aradaki fiyat farkı ise uçurum denebilecek seviyede fazla olmadığından ötürü makul bir ücret karşılığında daha huzurlu bir seyahat planı yapılması mümkün hale gelmektedir.

İstanbul – Eskişehir 2021 Hızlı Tren Bilet Fiyatları
İstanbul – Eskişehir Hızlı Tren Süresi : 2 Saat 40 Dakika

Standart Bilet Fiyatı: 55 TL
Esnek Bilet Fiyatı: 55 TL
Business Bilet(Standart) Fiyatı: 80,50 TL
Business Bilet(Esnek) Fiyatı: 80,50 TL

İstanbul – Konya 2021 Hızlı Tren Bilet Fiyatları
İstanbul – Konya Hızlı Tren Süresi : 4 Saat 20 Dakika

İLGİLİ MAKALE  2021 Fiat Egea Cross fiyatları ve incelemeleri... Egea Cross alınır mı?

Standart Bilet: 89.50 TL
Esnek Bilet: 89.50 TL
Business Bilet (Standart): 150,00 TL
Business Bilet (Esnek): 150 TL

İstanbul – Ankara 2021 Hızlı Tren Bilet Fiyatları
İstanbul – Ankara Hızlı Tren Süresi : 4 Saat 20 Dakika

Standart Bilet: 85.50 TL
Esnek Bilet: 85.50 TL
Business Bilet (Standart): 124 TL
Business Bilet (Esnek): 124 TL

Ücretsiz: 0-6 yaş çocuklar (ayrı yer istememek koşuluyla), ağır engelli vatandaşlar, savaş gazileri ve birinci dereceden yakınları, birinci dereceden şehit yakınları, devlet sporcuları.

* Fiyatlar zaman içerisinde değişiklik gösterebilir, aşağıdaki linkten online bilet alma yaparak, güncel fiyata ulaşabilirsiniz.

Online Bilet Almak için tıklayınız

Yolcu iletişim telefon numaraları;

  • ANKARA 0312 309 05 15
  • İSTANBUL 0216 348 80 20
  • İZMİR 0232 484 86 38

Yüksek Hızlı Tren Bileti Fiyatları Makul mü?

Yüksek hızlı tren bileti fiyatlarının son derece makul olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. Zira hızlı trenin getirdiği rahatlık ve kazandırdığı zaman göz önünde bulundurulduğunda; pek çok uçak ve otobüs firmasından çok daha makul fiyatlarla yolcu taşımacılığı yaptığı dikkatlerden kaçmayacaktır. Üstelik yüksek hızlı tren, kara yolu taşımacılığına göre çok daha güvenli bir ulaşım aracıdır.

Bu sayede hem rahatlık hem de güvenlik, çok daha uygun bir fiyata elde edilmiş olacaktır. Üstelik yüksek hızlı trenle seyahat etmeyi tercih edenler, bir otobüs firmasına bilet ücreti olarak ödemek zorunda kalacakları ücretten pek çok kez daha azını ödeyerek business class’ta seyahat edebileceklerdir. Yolun yarı yarıya kısalması ise cabasıdır.

İzleyin: YÜKSEK HIZLI TRENE İLK KEZ BİNDİM! (Eskişehir YHT vLog’u)

Hızlı Tren Bulunmayan Şehirlere Otobüs Bağlantısı

Hızlı trenler ile seyahat edenler, henüz hızlı tren ağı bulunmayan illere de otobüs bağlantıları ile seyahat etme imkanı bulacaktır.

Bu iller şu şekildedir;

  • Konya – Karaman,
  • Konya – Antalya,
  • Eskişehir – Bursa

Eskişehir ve Konya tren garlarından kalkan otobüsler vasıtasıyla bu şehirlere ulaşmak hem çok daha hızlı hem de çok daha ekonomik olacaktır.