Ramazan hem kendisi gelirken hem de yanında birçok kendine has geleneği sürükler. Bu geleneklerin içerisinde top patlatmalar, ramazan şerbetleri, mahyalar, camilerde kandillerin yanması ve daha birçok huşu verici özellik yer alır. Fakat bir gelenek var ki saatlerce sıra bekleten, siniri stresi arttıran ama ilk lokmada tüm bunları unutturan dumanı üzerinde sıcacık ramazan pideleri. Her yıl Ramazan ayına özel olarak üretilen bu eşsiz pide çeşidi aynı zamanda kendine has eşsiz fiyat tarifesini de beraberinde getiriyor. İlden ile ise ramazan pidesi fiyatları değişiyor.

Ramazan pidesi fiyatları

Ramazan aynın gelişi ile her ilde yer alan Fırıncılar Odası ve Esnaflar ve Sanatkarlar Odası bulundukları il için ramazan pidesi gramını ve fiyatını belirleyerek şehir çapında bir fiyat tekeli oluştururlar. Alınan karar ile sıcacık hazırlanan ramazan pidelerinin 2022 yılı Ramazan ayı içerisindeki fiyatları da belirlenmiş oldu.

İstanbul ramazan pidesi fiyatları

Ülkenin en kalabalık şehri olan İstanbul’da yaşanan bir gelişme hemen hemen herkesi alakadar ediyor. Bu nedenle yapılan yenilikler ve aktarılan gelişmeler Özellikle işin içerisinde İstanbul varken önemli bir konumda. 2022 yılı Ramazan ayı için belirlenen ramazan pidesi fiyatları İstanbul çapında ise şu şekilde değişiyor. Sade 330 gram pide 6 TL’den satışa sunulacak. Susamlı yumurtalı 330 gram pide ise 7,5 TL fiyat biçilerek satılırken, 415 gram sade pide 7,5 TL, 415 gram susamlı yumurtalı pide ise 9,00 TL’den satışa sunuluyor.

Ankara ramazan pidesi fiyatları

Ülkenin kalbi olan Ankara’nın da içerisinde bulunduğumuz yıl bazında bakıldığında ramazan fiyatlarının güncellendiğini görebiliyoruz. 2022 yılı Ramazan ayı için Ankara şehrinde satılacak pidelerde belirlenmiş fiyatlar ise hem sade hem yumurtalı şeklinde değişim gösteriyor. Ankara’da satılan 275 gram sade pide 4 TL fiyatı ile satışa sunuluyor. 300 gram ağırlığa sahip sade pide ise 5 TL üzerinden tüketiciye ulaşacak. Bunun yanı sıra 300 gram gelen yumurtalı susamlı pideler ise 6,50 TL üzerinden satılıyor.

İzmir ramazan pidesi fiyatları

İzmir şehri için de ramazan pidesi fiyatları belirlenmesi açısından Fırıncılar masaya oturdu ve karar verildi. İzmir’de fırınlar ve marketlerde satılan ramazan pideleri 350 gram ağırlığında olacak ve satış fiyatı 6 TL olarak belirlenmiş şekilde halka sunulacak. Aynı şekilde İzmir bu fiyat tarifelerinin en çok arttığı şehir. Geçtiğimiz sene 3 TL’ye satılan pideler %100 fiyat artışı yaşamış durumda.

İLGİLİ MAKALE  HBO Max Türkiye fiyatları ne kadar? (Kaynak: soru.com.tr)

Eskişehir ramazan pidesi fiyatları

Bilindiği gibi ramazan pidesi her şehirde çeşitlenmeyebiliyor. Eskişehir de tek tip ramazan pidesine sahip şehirlerden biri. 270 gram olarak üretilen ramazan pidesi ise 5 TL fiyat biçilerek satılıyor.

Samsun ramazan pidesi fiyatları

Samsun ili içerisinde 350 gram ağırlık ile satılan pideler hem sade hem de yumurtalı olarak alınabiliyor. Yapılan açıklamada Samsun’da 350 gram ramazan pidesinin 6,00 TL ve yumurtalı susamlı ramazan pidesinin ise 7,50 TL ücretleriyle satılacağı açıklandı.

Kütahya ramazan pidesi fiyatları

Kütahya ilinde satılacak ramazan pideleri 400 gram olarak hazırlanacak ve 7,00 TL gibi bir fiyattan satılacak. Aynı şekilde halk ekmek büfelerinde bu fiyat %20 civarında bir indirim alarak düşüşe uğrayacak ve 5,50 TL’den satılacak.

Konya ramazan pidesi fiyatları

Konya şehrinde satışa sunulan pideler için ilk belirlenen fiyat 6 TL olarak açıklanmıştı. Fakat ardından halkın ve fırıncıların talepleri üzerine fiyatta değişime gidildi ve kimseyi mağdur etmeden uyguna temin edilebilmesi amacı ile 5 TL fiyatıyla satışa sunuldu.

   Video: Evde ramazan pidesi yapımı

Evde ramazan pidesi nasıl hazırlanır?

Dışarıdan alınmış pideleri sevmeyen ya da bu konuda en çok kendisine güvenenler için evde de kolaylıkla hazırlamanıza yardımcı olacak fikirler mevcut. İşte fırından çıtır çıtır çıkacak nefis ramazan pidesi yapımı:

  • 5 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • yarım paket yaş ya da 1 paket kuru maya
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı

Hazırlanışı

Uygun bir kase içerisine mayayı ekleyin ve ardından içerisine şeker ile 1 bardak ılık su ekleyin. Başka bir kaba kaba un ve tuzu ekleyip ortasını çukurlaştırın. Maya iyice eridikten sonra bu orta çukurluğa mayayı ekleyin. Üzerine geriye kalan suyu da ekleyerek iyice yoğurun. Pide için hamurun yumuşak bir kıvamı olmalı bu nedenle yoğururken elinizi ara sıra ıslatmayı unutmayın. Hamurunuz kendini toparlamaya başladıktan sonra bir 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra istediğiniz büyüklüğe ulaşması için bıçakla kesebilir ve yassı hale getirerek şekil verebilirsiniz. Başka bir kasede yoğurt ile yumurta sarısını karıştırarak sos haline getirelim ve elimizi bu sosa bulayarak hamurumuzun üzerine sürelim. Ardından pidemizin üzerine ince bir çubuk kullanarak çentikler atalım ve susam serperek 230 derece sıcaklıkta kızarana kadar pişirelim.