Buğday ve arpa fiyatlarındaki değişimler, birçok farklı ürünün fiyatlarındaki değişimlerinin ilk kademesi olarak bilinmektedir. Çiftçiler tarafından satılan ürünlerin fiyatlarındaki değişimler ile brilikte buğday ve arpa fiyatları çeşitlerinin fiyat listeleri güncellenmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kayıt altında tutulan satışların ortalama fiyatları, YTOBB’un resmi internet sitesi tarafından yayınlanmaktadır. Bu yazımızda sizlere, TOBB tarafından yayınlanmış güncel arpa ve buğday fiyatları hakkında bilgiler vereceğiz.

Güncel buğday ve arpa fiyatları

Son güncellemeden sonra arpa ve buğday fiyatlarında hafif artışlar gözlemlendi. Bu fiyat listeleri, çiftçiler tarafından gerçekleştirilen son satışlara göre güncellenmektedir. Önceki satışlara göre çiftçiler, bir tık daha pahalıya ürünleri satmıştır. Bu yüzden de ortalama fiyatlarda 100 TL gibi bir artış göründü. Ancak bu artışlar, sektörü derinden etkileyecek artışlar değildir. Geçtiğimiz hafta fiyatlarında ufak düşüşler yaşayan buğday, tekrardan aynı eski seviyesine kadar çıktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bilgi Dairesi tarafından kayıt altına alınan buğday ve arpa fiyatları satışlarının ortalama fiyatları ise şu şekilde güncellenmiştir:

Beyaz arpa

Beyaz arpa fiyatlarında geçtiğimiz haftalara göre bir pahalılık söz konusu. Son satışların fiyatları daha pahalıya gerçekleştiği için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yayınlanan listelerdeki beyaz arpa fiyatlarında artışlar görüldü. Ortalama fiyat artışı ise 250 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Kayıtlara geçmiş olan son beyaz arpa satışının kilosunun ortalam fiyatı ise 6 bin 8 lira olarak kayıtlara geçmiştir.

Arpa yemlik

Kümes hayvancılığın yemi olarak bilinen yemlik arpa çeşidi, listelerdeki satış fiyatlarında artış gerçekleşti. Akşehir Borsası’nda satışı gerçekleşen yelik arpa, fiyatının artışı ile dikkatleri üzerine toplayan bir arpa çeşididir. Akşehir Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınan yemlik arpa fiyatı, en son ki satışa göre 6 bin TL olarak belirlenmiştir. Geçen haftaki fiyatlardan sonra 6 bin TL gibi bir rakam insanlara çok fazla gelmekte.

Beyaz sert Anadolu Buğdayı

Buğday fiyatları genel olarak bu hafta zam almaya devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yayınlanan listelerde buğday ve arpa fiyatlarında sürekli olarak bir artış gözlemlemekteyiz. Beyaz sert Anadolu Buğdayının son satış işlemine göre ise fiyatı 7 bin 450 TL olarak belirlenmiştir.

İLGİLİ MAKALE  Çiftçiye bir müjde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi!

Kırmızı sert anadolu Buğdayı

Zamlardan etkilenen bir buğday çeşidi de Kırmızı sert Anadolu kabuklu buğday çeşididir. Bu buğday çeşidinin de son satış işlemlerine baktığımızda, fiyatlarında belirli artışların gerçekleştiğini görmekteyiz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kayıt altına alınan son kırmızı sert Anadolu buğdayı fiyatı, 6 bin 630 TL olarak kayıtlara geçmektedir.

Diğer kırmızı buğday

Diğer buğday kategorisinde yer alan kırmızı kabuklu buğday, fiyatı artan ir diğer buğdaylardan biridir. Türkiye Odalar ve Borsalar Briliği tarafından alınan kayıtlara göre, geçen haftaki fiyatını aşan kırmızı kabuklu buğday fiyatları dikkatleri üzerine toplamaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Briliği tarafından kayıt altına alınan son satış işlemlerinde diğer kırmızı kabuklu buğday fiyatı, 6 bin 834 TL olarak kayıt altına alınmıştır.

Ekmeklik beyaz yumuşak buğday

Ekmeklik un yapımında kullanılan beyaz yumuşak kabuklu buğday fiyatlarındaki artılar oldukça dikkat çekici. Fiyatlarındaki bu yüksek artışlar ise ileriki zamanlarda ekmek fiyatlarına bir kez daha zam gelmesine neden olabilir. Ekmeklik beyaz yumuşak kabuklu buğday fiyatları, Türkiye Odalar  ve Borsalar Birliği’nde kayıt altına alınmış son satış rakamı 7 bin 400 TL’dir.

Ekmeklik kırmızı yarı sert buğday

Ekmeklik un yapımında kullanılan bir diğer buğday çeşidi olan kırmızı yarı sert kabuklu buğday fiyatlarında da belirli artışlar söz konusu. Bu fiyatlardaki artışlar nedeni ile ekmek fiyatlarına her an bir zam gelmesi de muhtemel. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kayıt altına alınan son kırmızı yarı sert buğday fiyatları ise 6 bin 814 TL olarak kaleme alınmıştır.