30. İstişare Toplantısına katılım gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçileri mutlu edecek o haberi paylaştı. Destek bizden, gayret sizden diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçilerin gözü kulağının beklediği buğday ve arpa alım fiyatlarına karşılık bir takım açıklamalarda bulundu. Buğday ve arpa fiyatlarındaki mevcut olan rakamı açıklana Erdoğan, katıldığı programda birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan’ın programda bahsettiği konular ve açıklamaları…

Buğday ve arpa fiyatlarının fiyatı belli oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılım gösterdiği programda çiftçilerin mutlu olacağı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Buğday ve arpa fiyatlarının alış fiyatlarında belli başlı değişikliklerin olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı alış fiyatlarına dair açıklamalarda bulundu. Destek bizden, gayret sizden şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Toprak Mahsulleri Ofisimiz, sert ekmeklik buğdaya bu yıl ton başına 6 bin 50 lira alım ve 1000 lira Bakanlık prim bedeli olmak üzere toplam 7 bin 50 lira ödeme yapacaktır. Arpa alım fiyatı ise ton başına 5 bin 500 lira alım ve 500 lira Bakanlık prim bedeli olmak üzere toplamda 6000 lira olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu. Tarımsal üretimin çiftçiler ve 85 milyon için ne denli önemli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarımın aynı zamanda stratejik bir alan olduğuna da dikkat çekti.

“Tahıl, sebze ve meyve fiyatlarındaki dalgalanmalar üretim eksiğinden değil”

Katıldığı programda üretime dair pek çok açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin üretim noktasında kendine yeten bir ülke olduğunu dile getirirken aynı zamanda üretimde yaşanılan verim dolayısıyla ithal edebilme gücünün de bulunduğunu dile getirmeyi ihmal etmedi. Türkiye’nin tarım noktasında oldukça iyi yerlerde olduğunu dile getiren Erdoğan şu sözleri söylemeyi de ihmal etmedi “Tahıl, sebze ve meyve fiyatlarındaki dalgalanmalar üretim eksiğinden değil, bir kısmı maliyetlerin yükselmesinden, bir kısmı piyasa aktörlerinin bazılarının fırsatçılığa yönelmesinden kaynaklanıyor. Bu hususta hazırlıklarımızı tamamlamak üzere olduğumuz yeni düzenlemeleri yakında hayata geçireceğiz. Tabii gerçek ne olursa olsun, muhalefet ve mandacı ekonomistler ‘Buğday ithal ediyoruz’ yaygarasını tekrarlamaktan geri durmuyor. Buğday başta olmak üzere çeşitli ham madde kalemlerindeki yüksek ithalat rakamlarının sebebi, kendi kendine yetersizliğimiz değil, ülkemizin dünyanın en büyük gıda ihracatçılarından biri olmasıdır. Yani biz buğdayı kendi ihtiyacımız için değil, onu işleyip tüm dünyaya ürün olarak satmak için ithal ediyoruz. Bu basit gerçeği göremeyenlerin hezeyanlarıyla zihni bulunanların işlerini rahatlatacak bilgileri her fırsatta kamuoyuyla paylaşmaya özen göstermeliyiz. Hatırlarsanız, çiftçilerimize sık sık dünyadaki olumsuz gelişmelere işaret ederek, bir karış toprağı dahi boş bırakmadan ekim yapmaları tavsiyesinde bulunmuştuk. Hamdolsun yeni hasat dönemine girdiğimiz bugünlerde üretim bölgelerimizden mahsulün bereketli olduğu haberlerini alıyoruz.”

İLGİLİ MAKALE  Türkiye'de ekilecek yer mi kalmadı? Venezuela'da buğday ekimi yapılacak

Arpa ve buğday fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu

Toprak Mahsulleri Ofisinin 2022 yılı içerisinde arpa ve buğday alım fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan şu şekilde konuştu “Bu fiyatları belirlerken, çiftçimizin karşılığını alarak üretime devam etmesi yanında, iç ve dış piyasa gelişmeleri ile arz güvenliği için ihtiyacımız olan stokların sağlanması hususlarını da dikkate aldık. Toprak Mahsulleri Ofisimiz, sert ekmeklik buğdaya bu yıl ton başına 6 bin 50 lira alım ve 1000 lira prim bedeli olmak üzere toplam 7 bin 50 lira ödeme yapacaklar. Hayırlı olsun. Ofisimizin arpa alım fiyatı ise ton başına 5 bin 500 lira alım ve 500 lira prim bedeli olmak üzere toplamda 6 bin lira olarak belirlenmiştir. Prim ödemesinden ürününü Toprak Mahsulleri Ofisimize veren çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerimiz yararlanabilecektir. Toprak Mahsulleri Ofisinin alım rakamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları için de referans olacak, farklı fiyat uygulamalarına gidilmeyecektir. Üreticilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi, hububat alım primine ilave olarak Tarım ve Orman Bakanlığımızca ödenecek olan mazot, gübre, sertifikalı tohum ve fark ödemesi desteklerini almaya devam edecektir. Destek bizden, gayret sizden, bereketi de Allah’tan diyerek, yeni hasat döneminin ve açıkladığımız alım fiyatlarının çiftçilerimize, milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”