Son ayların en popüler yatırım araçlarından biri haline dönüşen gümüş, yatırımcıların kar yapmasını sağlıyor. Özellikle gram gümüş fiyatlarının yükseliş trendine girmesi, birçok yatırımcının ilgisini çekmiş durumda. Ünlü Ekonomistler de gümüş ile ilgili yorumalarını aktarmaya başladı. Son haftalarda gümüş fiyatalarında bir miktar gerileme olsa bile, yıl sonuna doğru gümüş fiyatları iyice yükselecek. Bu yüzden de ekonomistler, yatırımcılara gümüş için uzun vade uyarısı yapıyor.

Gümüşteki düşüş sürecek mi?

Gümüş fiyatları son haftalarda düşüş eğiliminde. Ancak altın gibi artık gümüş de oldukça güvenli bir liman haline dönüştü. Hal böyle olunca, birçok ülke altın ile beraber külçe külçe gümüş stoklamaya başladı. Bütün bunları gören küçük yatırımcılar ise gümüş almaya başladı bile.

Gümüşün Ons fiyatı, 20 dolar seviyesinin altına sarktı. Bununla birlikte yeni haftaya da düşüşle başlayan Ons gümüş, yatırımcıların Amerika Birleşik Devletleri’nin on yıllıklarını açıklaması ile dolara kaçmasına neden oldu. Ancak uzmanlar, uzun vadede gümüşün karlı bir yatırım aracı olduğu konusunda hemfikir. geçtiğimiz hafta 1.700 dolar seviyesine kadar gerileyen Ons altından sonra, gümüşün ons fiyatı da gerileyerek 18 dolara kadar düştü. Bütün bunlara ek olarak bütün dünyanın gündemi olan resesyon endişesi, altın ve gri metalin fiyatlarının baskılanmasına neden oluyor.

Yıl sonu karlı olur

Küresel piyasalarda hareketlilik devam ediyor. Dolar ile euro’nun eşitlenmesi de doları oldukça güvenli bir liman haline getirmiş bulunmakta. Amerika’nın on yıllıklarını açıklamasının ardından, doların diğer para birimlerine ve emtialar karşı olan değerini önemli bir ölçüde arttırdı. Ancak bu durum, belli bir süre devam edecek. Çünkü bütün dünyada gelişen enflasyon krizi, emtiaları her zaman için güvenli bir liman olarak tutacak. Anlık olarak yaşanacak düşüşler, yatırımcıları korkutmamalı. Gümüş ve altın, yıl sonunda çok daha yüksek bir seviyede olacak. Özlelikle enflasyonun bütün dünyada artması, emtia fiyatlarının da artmasına neden olacak.

19 dolar seviyesi kritik

Uzmanlar, gümüşün ons fiyatının 19 doları aşması durumunda kritik zamanların başlayacağını belirtti. Çünkü gümüşün Ons fiyatı 19 veya 19,10 dolar seviyesini aşarsa, hızlı bir şekilde 20 doların üzerine yerleşebilir. Ancak yapılan tahminlere göre, gümüşün Ons fiyatı şu an için 19 dolar seviyesinin altında kalacak. Direnç seviyesi olarak 19,10 dolar belirlendi. Gümüşün Ons fiyatının destek seviyesi ise 18,20. Fakat önümüzdeki 1 aylık süreç için gümüşün 18,20 ile 18,70 dolar bant aralığında olacağı tahmin ediliyor.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten piyasa yorumları. Altın düşecek dolar yükselecek!

ABD ekonomisi güç kaybederse gümüş de düşer

Ekonomistler, ABD ekonomisinin gümüş fiyatlarındaki etkisini vurguladı. Özellikle ABD ekonomisinin güç kaybetmesi, gümüş fiyatlarının aşağı yönlü ivme kazanacağını belirttiler. Bununla beraber gümüşten dolara geçiş, gümüş fiyatlarının baskılanmasına neden oluyor. Dolar da aşırı alım bölgesinde olduğu için gümüş fiyatları birçok yönden baskılanıyor. Bunlar ile birlikte gümüşün Ons fiyatının 19 dolar seviyesinin altında kalması, gümüşün çifte darbe almasına neden olabilir.

Gümüş fiyatları ne kadar?

Gümüş fiyatları haftaya düşüşle başlamıştı. Bununla birlikte gümüşün gram fiyat, an itibari ile 10,70 TL seviyelerinde devam ediyor. Son 10 gündeki en yüksek fiyatı ise 10,93 TL olan gümüşün son 10 gündeki en düşük fiyatı ise 10,42 Türk lirasıydı.